Ota Tıp merkezi’nden Uzm.Dr. Faik Akvardar yaptığı açıklamada, tatilde doğa ve denizle baş başayken yaşanacak sorunları tanımlayarak, tatilde karşılaşılacak haşere ve zehirlenme vakalarına karşı alınacak tedbirler hakkında bilgiler verdi.
Böcek sokması nasıl anlaşılır
Böcek sokmalarının özellikle yaz ve sonbahar başlarında tarlada çalışan, tatil ve piknik yapan insanlar için keyif kaçırıcı, bazen de yaşamı tehdit edici bir sorun olduğunu belirten Akvardar, “Böcek sokmasından sonra ortaya çıkan reaksiyon kişiden kişiye ve böcekten böceğe değişiklik gösterir. Böcek sokmalarında, ağrı, şişme ve sokulan bölgenin etrafında renk değişikliği oluşmaktadır. Böcek sokması olan bölgeden uzakta şişme, kızartı, kusma, göğüste sıkışma hissi, hırıltılı solunum, dilde şişme olabilir” dedi.
Zehirli balıklar
BAZI balıkların etlerinin zararlı olduğuna dikkat çeken Akavardar, “Zehirlenen kişide halsizlik baş ağrısı kaşıntı, hissizlik ve felç görülebilir. Kişi solunum yetmezliği ile kaybedilebilir. En kısa sürede kusturularak midesinin yıkanması ve tedavinin düzenlenmesi için bir sağlık kuruluşuna götürülmelidir” diye konuştu. Türü tanınmayan balıkların, fazla dikenli ve yüzgeçli olanlarının elle tutulmaması gerektiğine işaret eden Akvardar, plaj olmayan yerlerde denize çıplak ayak ile girilmemesi gerektiğini önerdi.