ANKARA / Ankara ’da 3 bin 574 üretim, 24 bin 251 de satış ve toplu tüketim işletmesi olmak üzere toplam 27 bin 825 gıda işletmesi olduğu bilgisini veren İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhsin Temel, bu işletmelere 38 bin 432 denetim gerçekleştirildiğini ve yapılan denetimlerde 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’na aykırı davranan 885 işletmeye yaklaşık 5 milyon TL idari para cezası uygulanırken, tonlarca ürünün de imha edildiğini söyledi. Gıda denetimleri yönünden 2014 yılını değerlendiren İl Müdürü Temel, etkin denetimlerle dolu bir yılı geride bıraktıklarını ve bu konudaki en büyük destekçilerinin de tüketiciler olduğunu söyledi. Temel, Ankara’daki 3 bin 574 gıda üretim noktasının en az iki kez denetlendiğini ve 2014 yılının 11 ayında gıda üretim yerlerine toplam 7 bin 351 denetim gerçekleştirdiklerini söyledi.
TİTİZ OLMAYANA YAPTIRIM
Gıdanın halkın sağlığını yakından ilgilendiren önemli bir konu olduğunun altını çizen Temel, bu yüzden denetimlerin büyük bir titizlikle yürütüldüğünü ve aksaklıklara kesinlikle göz yumulmadığını ifade ederek, “Genel hijyen kurallarının yanında, işletmelerden numuneler alıp, laboratuvar analizine tabi tutuyoruz. Analiz sonucuna göre olumsuz bir durum oluşursa gerekli işlemi uyguluyoruz. Olumsuzluğa göre idari para cezası 26 bin 608 TL’ye kadar çıkabiliyor. Ürünlerde taklit veya tağşiş varsa bu işletmeleri Bakanlığa bildiriyoruz. Bakanlık da bu firmaları ve ürünleri ifşa ediyor. Gıda güvenliği en öncelikli konumuz. Gıda işletmeleri çok titiz davranmalı. Aksi takdirde yaptırımla karşılaşır” dedi.
YILBAŞINDA DENETİMLER SIKLAŞACAK
Yılbaşı öncesi eğlence mekanları, alkollü içki satış yerleri, kuruyemişçiler başta olmak üzere tüketimi artacak ürünlere yönelik denetimlerin sıklaştırıldığını belirten Temel, gelecek yıl için de planlamanın yapıldığını ve 2015 yılında da denetimlerin hız kesmeden devam edeceğini kaydederek, Ankaralılardan 174 Alo Gıda Hattı’na gösterdikleri ilgiyi gelecek yıl da devam ettirmelerini istedi.ANKARA /