Sandalye üretimi ile iş hayatına başlayan Şafak Çivici, Türkiye’deki görevlerinin yanı sıra üstlendiği görevlerle Türk kadın girişimcileri dünyada temsil ediyor. Eşi ile birlikte işten ayrıldıktan sonra kıdem tazminatları ile 2001 yılında sandalye üretimi yapmaya başlayan Çivici, 50 çalışanı ile ürettiği sandalye ve karyolaları Avrupa ve Ortadoğu ülkelerine ihraç ediyor.
Girişmci sayısını artırmaya çalışıyor
Yaklaşık 3 milyon avro ciroya sahip işletmesinde yılda 60-70 bin sandalye ve 10 bin civarında karyola üreten Çivici, üretiminin yüzde 70’ini ihraç ediyor. Çivici, bir taraftan işletmesini giderek büyütüp ekonomik anlamda gelişme sağlarken, diğer taraftan üstlendiği çok sayıda görevle Türk kadın girişimcileri Türkiye ve dünyada başarıyla temsil ediyor. Kayseri’nin Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ndeki (TOBB) ilk kadın delegesi olan Şafak Çivici, TOBB kanalıyla üstlendiği görevleri ile kadın girişimci sayısını artırabilmek için çalışıyor.
Çivici: Kadınlar kendisini sınırlıyor
Türkİye’de kadın hakları konusunda hiçbir eksiklik olmadığını, ancak bu hakların kullanılması konusunda bir takım sıkıntılar olduğunu anlatan Çivici, şöyle devam etti:
Bakış açısından farklı
“Kadınların iş hayatında daha etkin olabilmesi için bir engel yok. Ya kadınlar kendilerini sınırlıyor ya da kültürel kısıtlamalar etkili oluyor. Bunun önlenmesi için kadınların daha bilinçlendirilmesi gerekiyor. Bu nedenle barolara, odalara, üniversitelere görevler düşüyor. Türkiye’de dinden dolayı kadınlara yönelik sınırlama da yok. Kadınlar, genellikle kültürel sınırlama ile karşı karşıya kalıyor. Bu anlayışı yıkmamız, bunun için de eğitime önem veremiz gerekiyor.” Evli ve 3 çocuk annesi olan Çivici, kadınların evdeki sorumlulukları nedeniyle iş hayatında biraz daha zorlanabildiklerini, ancak kadınların olaylara bakış açısının daha farklı olabildiğini söyledi.
Çalışmalarım sürecek
Çivici, yürüttüğü görevlerini şöyle özetledi: “Ticaret odası meclis üyeliğinin yanı sıra Kayseri Kadın Girişimciler Kurulu ve TOBB Kadın Girişimciler Üst Kurul üyesiyim. TOBB AB Uyum Komisyonu Raportörlüğü görevimi yürütüyorum. Ayrıca, Alman Türk Ticaret Sanayi Odası İstişare Kurulu üyesiyim. 2006’dan beri Avrupa’daki TOBB gibi kuruluşların çatı kuruluşu olan Avrupa Odalar Birliği Kadın Girişimci Komisyonu Türk temsilcisiyim. Diğer taraftan, Türkiye’nin yanı sıra İran, Afganistan, Pakistan, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Tacikistan’ın katılımıyla oluşturulan Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nda Kadın Girişimci Konsey Başkanlığı görevini yürütüyorum. Bana imkan verildiği ve enerjim olduğu sürece kadın girişimcileri en iyi şekilde temsil edebilmek için çalışmaya devam edeceğim.”
Ticarette kota uygulaması asla olmaz
Kadın girişimcilerin, ekonomik faaliyette bulunmak için aslında avantajlı durumda olduklarını ve bazı durumlarda bu konuda pozitif ayrımcılık yapıldığını vurgulayan Çivici, pozitif ayrımcılığın belli bir seviyeye kadar gerekli olduğunu kaydetti. Ekonomi alanında kadınlarla ilgili kota konulması gerektiği görüşlerine katılmadığını dile getiren Çivici, “Pozitif ayrımcılık bir yere kadar yapılabilir, ama kadınlar lehine kota konulmasına karşıyım. Tüccarın cinsiyeti olmaz. Siyasette belki olabilir, ama ticarette kota uygulaması olmaz” dedi.