Yunus Emre Enstitüsü’nün iki yıl gibi kısa bir sürede 10 merkeze ulaştığını anlatan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Lübnan’da merkez açılacak olması elbette sevindirici, ama ben heyecanla Berlin’i, Paris’i ve Moskova’yı bekliyorum. En çok Türk nüfusunun olduğu alanlar bunlar. Bizim orada yıllardan bu yana gönderdiğimiz ama dil, kültür sorunları ve bazı sorunlarını yıllardır, bizden önceki dönemlerde göz ardı ettiğimiz çok sayıda insanımız, yurttaşımız yaşıyor. 2011-2012 yıllarını aşmamak kaydıyla bu merkezlerin de açılacağını umut ediyorum.”
Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ali Fuat Bilkan da mütevazı ama emin adımlarla ilerlediklerini belirterek, “Bir boşluğu ve açığı doldurmaya çalışıyoruz” dedi.
Şu anda 10 ülkede faaliyet gösterdiklerini bildiren Prof. Dr. Bilkan, şunları söyledi:
Hedef 20 merkez
“Binaları kiralanmış ve izinleri alınmış ülkeler var. Bu hafta içerisinde Lübnan’da bir kira sözleşmesi imzalayacağız. Hemen sonrasında Budapeşte’de bir kültür merkezimiz faaliyete geçecek. Roma’da bir yer kiralandı. Tahran’dan izin bekleniyor. Roma ve Tahran bu yıl sonuna kadar yetişecektir diye düşünüyoruz.”
Kültür faaliyetlerinin en önemlilerinden birinin de Bosna’da gerçekleştiğini ifade eden Bilkan, burada çeşitli kantonlarda Türkçe’nin yabancı dil olarak kabul edilerek, eğitim sisteminin içerisine girdiğini bildirdi.
Şu anda 10 olan merkezlerin sayısını yıl sonuna doğru 20’ye çıkarmayı hedeflediklerini belirten Bilkan, merkezlerde eğitim gören öğrencilerin Türkiye’ye gelmelerini, Türk tarihini ve kültürünü yakından görmelerini arzu ettiklerini dile getirdi.