Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
UEFA Uluslar Ligi Play-Off Kura Çekimi: A Milli Takım, Macaristan ile Eşleşti
UEFA Uluslar Ligi Play-Off Kura Çekimi: A Milli Takım, Macaristan ile Eşleşti
Enerjide Hedefimiz Tam Bağımsızlık
Enerjide Hedefimiz Tam Bağımsızlık
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
Bakan Ersoy, 2025 Turizm Bütçesini Tanıttı
Bakan Ersoy, 2025 Turizm Bütçesini Tanıttı
Ekim Ayında Kartlı Ödemeler Yüzde 78 Artarak 1,5 Trilyon Liraya Yükseldi
Ekim Ayında Kartlı Ödemeler Yüzde 78 Artarak 1,5 Trilyon Liraya Yükseldi
HABERLER>EKONOMİ
1 Mayıs 2021 Cumartesi - 12:52

Türkiye: Enflasyonu etkileyen faktörler aktif olmayı sürdürmektedir

Kurdaki değer kaybı ve petrol fiyatlarındaki artıştan gelen etki itibariyle enflasyonun ana bileşenleri yukarı doğru etkiyi sürdürmektedir.

Türkiye: Enflasyonu etkileyen faktörler aktif olmayı sürdürmektedir

Kurdaki değer kaybı ve petrol fiyatlarındaki artıştan gelen etki itibariyle enflasyonun ana bileşenleri yukarı doğru etkiyi sürdürmektedir. Bunun etkilerini Pazartesi günü açıklanacak olan Nisan ayı enflasyon verilerinde de göreceğiz. Bu kapsamda da Mart ayında art arda 6. ay da artış göstererek %16,2 seviyesine ulaşmış enflasyonun yükselmeye devam etmesini bekliyoruz. Nisan ayı için aylık %1,3 enflasyon artışına denk gelen yıllık %16,7 enflasyon beklentimiz mevcuttur.

 

Başlıca iki faktör olarak kur artışları ve petrol fiyatları üzerinde durduk. Brent petrol fiyatları 65 USD bandını aştı. Geçen yıl bu zamanlarda 27 USD seviyelerinde olan Brent petrol fiyatları, özellikle enerji maliyetleri tarafında geçen yıla göre ciddi bir artış etkisine neden olacaktır. Bu da enerji kalemlerinde baz etkisinin aleyhte işlemesine neden olacak. Enerjinin ve buna bağlı olarak aslında genel emtia grubunun fiyatlarında meydana gelen artışlar küresel hammadde ve enerji fiyatlarını artırmakta ve bunların kullanım alanları çerçevesinde de enflasyon açısından bir genel yayılma etkisine işaret etmektedir. Yurtdışı kaynaklı hammadde fiyatı artışına, TRY’nin de değer kaybını eklediğimizde ilave bir etki gelmektedir. TRY, Mart ayının son 10 gününden beri yaklaşık %12 değer kaybetti. Enflasyonda, daha önceki dönemde tepe noktasının görüleceği varsayılan Nisan ayından sonra da ithal maliyetleri ağırlıklı artış baskının süreceği düşüncesindeyiz.

 

 

 

Hali hazırda maliyetleri zaten etkilemiş olan, ancak henüz TÜFE’ye geçmemiş fiyat etkilerinden de bahsetmek gerekmektedir. ÜFE Mart ayı itibariyle %31,2 seviyesine ulaştı. TÜFE ile arasındaki makas 15 puan… Mayıs ayı içerisindeki tam kapanma döneminde oluşacak fiyat hareketleri de TÜFE’ye geçiş etkisini hızlandırabilir. Bu da nihai ürün fiyatlarına zam anlamına gelecektir. TÜFE’nin gelecek olan maliyet yansıması etkisiyle de yüksek kalmaya devam etmesi sorunu, enflasyonun çözülmesi aşamasında yukarı yönlü risk teşkil etmeye devam edecektir. Temel mallarda, kısa vadeye birikecek veya öne çekilecek talep etkisi fiyat artışlarını tetikleyebilir. Söz konusu durum, Nisan ayından sonraki aşamada da enflasyon açısından yüksek seyir anlamına gelmektedir.

 

TCMB, yılın 2. Enflasyon Raporu’nda yılsonu tahminini %9,4’ten %12,2’ye yükseltirken, 2022 tahminini de %7’den %7,5’e güncelledi. Gıda enflasyonu tarafındaki beklenti 2021 yılsonu için %11,5’ten %13’e yukarı revize edildi. Piyasa katılımcıları enflasyon oranının bu öngörülen seviyelerin üzerinde gerçekleşebileceğini düşünüyor. Başkan Sn. Şahap Kavcıoğlu, enflasyon üzerinde faiz uygulamasının devam edeceğini söyleyerek sıkı para politikası taahhüdü verdi. 6 Mayıs tarihindeki TCMB PPK toplantısından herhangi bir faiz değişikliği gelmesini beklemiyoruz. İlave sıkılaşma yönlendirmesinin eksikliği ve TCMB’nin Nisan enflasyonunu tepe olarak varsayacak olması, faiz artırımı ihtimalini elerken; enflasyonun düşme aşamasında olmaması da indirim ihtimalini ötelemektedir. Enflasyon baz etkisiyle düşüşe geçme aşamasını yılın ikinci yarısında gösterdikten sonra, buna bağlı faiz indirimleri olabilir.

Kaynak:Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
VakıfBank Şampiyonlar Ligi’nde şampiyonluk rekoru için sahada
 
İş Sanat’tan çocuklara çevrim içi atölyeler
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Küresel piyasalarda karışık seyir devam ediyor
Haftanın son işlem gününde, küresel piyasalarda endeks ve endeks vadeli ...
Enflasyon ve TCMB kararı
Küresel piyasalarda risk algısı pozitif olurken, yatırım hikâyesi olarak ...
Çekler 1 ay bankalara ibraz edilemeyecek
30 Nisan ile 31 Mayıs arasındaki çekler bankalara ibraz edilemeyecek.
 
Ekonomik gelişmeler
Endeks, açıklanan güçlü finansal sonuçlar ile günü pozitif kapatmayı başardı. ...
Enflasyon raporu sonrasında yurt içinde olumlu hava korundu
Enflasyon Raporu toplantısında TCMB yılsonu enflasyon tahminini yukarı ...
TL mevduat faizleri azaldı, TL kredi faizleri arttı
Bankaların TL mevduat için uyguladıkları faiz oranı 23 Nisan haftasında ...
 
TCMB'nin enflasyon raporu toplantısı
Fed beklentilere paralel faiz oranlarında değişikliğe gitmezken, Fed Başkanı ...
Küresel piyasalar
Dün piyasalarda neler oldu? Dün ABD piyasaları, FOMC toplantısında Fed ...
Piyasalarda mali paket heyacanı
Fed toplantısında negatif bir sürpriz çıkmadı. Büyümenin canlanmasına ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri