Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın haftalık açıkladığı verilere göre toplam döviz mevduatı 25 Mart haftasında parite etkisinden arındırılmış bazda 1 milyar 156 milyon dolar arttı. Bir önceki haftaya göre gerçek kişilerin döviz mevduatları 392 milyon dolar azalırken, tüzel kişilerin döviz mevduatları 1 milyar 548 milyon dolar arttı.
Rezervler açısından haftalık önemli verilerden biri olan kur korumalı mevduatlardaki yükseliş devam etti. BDDK verilerine göre kur korumalı mevduat 25 Mart haftası itibarıyla 610,4 milyar TL'ye yükseldi. Merkez Bankası verilerine göre döviz mevduatı 1,4 milyar dolar artarak 217,6 milyar dolara yükseldi.
Jeopolitik risklerle beraber yabancı ilgisizliği devam ederken, çıkış ivmesinin biraz yavaşladığı görülmektedir. Son dönemde dış ticaretteki bozulmanın artan enerji ithalatı nedeniyle devam etmesi ülkeye net döviz girişleri açısından da olumlu bir projeksiyon vermemekte ve cari denge eğilimlerinin bozulmasına neden olmaktadır. Yabancı ilgisi ve TL varlıklara olumlu aktivite etkisi için ekonomik ve jeopolitik konjonktürde katalizörlere ve yatırım cazibesine ihtiyaç olduğunu düşünürüz.
Mevcut düzlemde, dolarizasyon ve finansal stabilizasyon için merkeze alınmış olan KKM ürününe dair eğilimleri izlemeye devam edeceğiz. Bu kapsamda, Merkez Bankası ve ekonomi yönetimi nezdinde henüz Ortodoks politikaya, yapılan açıklamalar ve politika projeksiyonları itibariyle dönüş sinyali almadığımızı belirtmek isteriz. Finansal dolarizasyon oranı 25 Mart haftası itibariyle %56,91 seviyesindedir, bir önceki hafta %56,61 olan orandan bir miktar artış görüyoruz. Bu oran geçen yılın benzer döneminde %54,3 seviyesindeydi.
Kaynak:Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı