Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
UEFA Uluslar Ligi Play-Off Kura Çekimi: A Milli Takım, Macaristan ile Eşleşti
UEFA Uluslar Ligi Play-Off Kura Çekimi: A Milli Takım, Macaristan ile Eşleşti
Enerjide Hedefimiz Tam Bağımsızlık
Enerjide Hedefimiz Tam Bağımsızlık
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
Bakan Ersoy, 2025 Turizm Bütçesini Tanıttı
Bakan Ersoy, 2025 Turizm Bütçesini Tanıttı
Ekim Ayında Kartlı Ödemeler Yüzde 78 Artarak 1,5 Trilyon Liraya Yükseldi
Ekim Ayında Kartlı Ödemeler Yüzde 78 Artarak 1,5 Trilyon Liraya Yükseldi
HABERLER>EKONOMİ
13 Nisan 2021 Salı - 13:33

Türkiye: Sanayi üretiminde kısmi yavaşlamaya rağmen aylık ve yıllık büyüme eğilimi devam ediyor

Türkiye’de Şubat ayında sanayi üretimi takvim etkisinden arındırılmış verilerle, bir önceki yılın aynı ayına göre %8,8 artarken; mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya göre %0,1 oranında artış göstermiştir.

Türkiye: Sanayi üretiminde kısmi yavaşlamaya rağmen aylık ve yıllık büyüme eğilimi devam ediyor

Türkiye’de Şubat ayında sanayi üretimi takvim etkisinden arındırılmış verilerle, bir önceki yılın aynı ayına göre %8,8 artarken; mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya göre %0,1 oranında artış göstermiştir. Arındırılmamış verilere göre ise, sanayi üretiminde, geçen yılın aynı dönemine göre %5,7 oranında artış gerçekleşmiştir. Bizim tahminimiz Şubat ayında sanayi üretiminin arındırılmış verilerle yıllık bazda %9,3 ve aylık %0,7 artması yönündeydi.

 

Ocak ayında sanayi üretimi, bir önceki aya göre %1 artmıştı. Şubat’ta mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış aylık %0,1 oranındaki artış bir yavaşlama etkisine işaret ediyor. İmalat PMI verilerinde Şubat ayında 54,4 seviyesinden 51,7 seviyesine düşüş de bu yavaşlama etkisiyle eşleşen bir görüntü ortaya koymaktadır. Mart ayında ise, belli başlı sektörler çerçevesinde üretimde görülen hareketlenme yeniden PMI değerinin 52,6 seviyesine yükselmesini sağlamıştır. Veriler her ne kadar dönemsel bazda yavaşlamalara işaret edebilse de, hepsi baz değerler itibariyle büyüme bölgesindedir.

 

Detaylara baktığımızda; madencilik ve taş ocakçılığı aylık bazda %2,3 daralırken, yıllık bazda %15,9 artış göstermiştir. İmalat sanayiinde aylık bazda %0,2 artış görülürken, yıllık bazda ise %9,3’lük büyüme gerçekleşmiştir. Elektrik, gaz, buhar grubunda ise aylık bazda %0,8 artış görülmüş, yıllık bazda ise daralma %0,8 seviyesinde gerçekleşmiştir. Aylık bazda sermaye malı %3,3 oranında artmıştır. Dayanıklı ve dayanıksız tüketim malı %1, enerji %0,4 ve ara malı %0,3 oranında daralmıştır. İlgili kalemlerdeki yıllık değişimlere bakıldığında ise; dayanıklı tüketim malı %19,5, ara malı %13,7, sermaye malı %5,9, dayanıksız tüketim malı %5,1 artmış, enerji %1,7 daralmıştır. 

 

 

 

Ocak ve Şubat aylarında sanayi üretimi inişli çıkılı bir görüntü sergilese de, büyüme eğilimi devam etmektedir. Perakende satış, ciro endeksleri, imalat PMI gibi öncü göstergeler ise güçlü seyretmektedir. Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan öncü veriler de, ilk çeyrekte ihracat artışından gelen etkiyi daha olumlu göstermektedir. Bu kapsamda Mart ayında 19 milyar USD seviyelerine artmış bir ihracat söz konusudur. Bütün bu faktörler genel ekonomik büyüme görünümünü desteklemektedir ve 1Ç21 döneminde iyi bir büyüme olacağına yönelik öngörülere ağırlık kazandırmaktadır. Olası kapanma etkileri ise sonraki ayların büyüme görünümünde belirleyici olabilir.

 

Büyüme görünümüne etki edecek bir faktör de, elbette Merkez Bankası’nın uygulayacağı politikaların makro dengeler üzerindeki etkisi olacaktır. Merkez Bankası’nın iletişim politikası henüz faiz indirimine işaret etmemektedir. Enflasyonda en kötü geride kalmadı ve yükseliş bir süre daha devam edebilir. Kurlardaki ve emtia fiyatlarındaki artış girdi maliyetlerini yükseltiyor; artan maliyetler hem enflasyon yaratıyor hem de üretimi yavaşlatıyor. Enflasyon patikası ve risk maliyeti, para politikasının sıkı kalmaya devam etmesi ve gerekirse ek sıkılaşma yapabilecek bir pozisyonda olmasını gerekli kılmaktadır. Döviz kurlarında, olası bir politika gevşemesi veya bunun olma beklentisinden kaynaklı bir yükseliş bize yine enflasyon baskısı olarak geri dönecektir. Bütün bu şartlar içinde; Merkez Bankası’nın bu hafta faizlerde değişiklik yapmasını beklemiyoruz.

Kaynak:Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Çin, 2020 yılında Polonya’ya 1 milyar dolarlık yatırım yaptı
 
Uzmanlar uyarıyor, bahar alerjisine dikkat
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kısıtlamaları beklerken
Haftanın ilk işlem günü yurt içerisinde artan korona virüs önlemlerine ...
ABD’de TÜFE, içeride Kabine toplantısı
Yurt dışında bugün saat 15:30’da ABD açıklanacak Mart ayı tüketici enflasyonu ...
TCMB haftası
Risk algısı dinamikleri Biden’in teşvik paketi ve Fed’in güvercin enflasyon ...
 
Asya borsaları haftaya satıcılı bir görüntüyle başlıyor
Yurtiçi tarafta ise salı günü gerçekleşmesi beklenen Kabine Toplantısı'nda ...
Üçüncü Dalga Geldi
BIST100'ün 1400ü kırıp 1373lere kadar gerilediği Cuma gününde tekrardan ...
Bu hafta ne oldu
Bu hafta yurt içi piyasaların ve küresel piyasaların gündeminde Covid-19 ...
 
Uluslararası sermaye piyasaları
%3 ile Salesforce ve %2 ile Apple yer aldı. Walgreens %1.1 ve Johnson ...
TCMB pas geçiyor ama?
Fed’in enflasyon konusunda yeni bakışı olan enflasyon değil geçici fiyat ...
2021 yılında da ihracatta rekor kırmayı hedefliyor
Ege Yaş Meyve İhracatçıları Birliği, 2020 yılında yaptığı 1 milyar 40 ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri