Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, TBMM Genel Kurulunda bakanlığının 2025 yılı bütçesine dair yaptığı sunumda, son 22 yılda ulaştırma ve haberleşme alanında büyük projelere imza attıklarını ve bu çalışmalarla Türkiye'nin altyapısında önemli ilerlemeler sağladıklarını ifade etti. Uraloğlu, "Kara, demir, hava ve deniz yolları ile haberleşme projeleri sayesinde ülkemizin ulaşım ve iletişim ağını her geçen gün daha da geliştiriyoruz. Türkiye Yüzyılı'nda, insan ve çevre odaklı, akıllı ve güvenli entegre ulaştırma sistemleri vizyonuyla hareket ediyoruz," dedi.
Çevre Dostu ve Afete Dirençli Projeler
Uraloğlu, gerçekleştirdikleri projelerin çevresel etkilerini dikkate aldıklarını ve karbon emisyonlarını minimize etmeye yönelik politikalar izlediklerini belirtti. Bakanlık olarak projelerin çevre dostu ve ekolojik dengeyi koruyacak şekilde planlandığını vurgulayan Uraloğlu, Türkiye'nin jeopolitik konumunu lojistik ve ulaşım stratejilerinde avantaja dönüştürdüklerini söyledi. Ayrıca, uluslararası iş birliği çerçevesinde Kalkınma Yolu Projesi ve Zengezur Koridoru gibi önemli projelerle global ticaret ağlarında daha etkin bir rol üstlenileceğini dile getirdi.
Demir Yolu Yatırımları
Bakanlık yatırımları kapsamında demir yollarına özel bir önem verdiklerini aktaran Uraloğlu, mevcut demir yolu hatlarının çoğunu elektrikli ve sinyalli hale getirdiklerini ifade etti. 2025 yılına kadar birçok yeni lojistik merkez ve hızlı tren hattını hizmete almayı hedeflediklerini belirtti. Bakan, "2028'e kadar toplam 3.092 kilometre uzunluğundaki hızlı tren hatlarımızı tamamlamayı planlıyoruz. Bu projelerle ülkemizin dört bir yanını hızlı tren ağıyla birbirine bağlayacağız," dedi.
Karayolları ve Otoyol Projeleri
Uraloğlu, otoyol ağını genişletmek ve karayollarında güvenliği artırmak için çalışmaların sürdüğünü belirtti. "Otoyol ağımızı 3.796 kilometreye, bölünmüş yolları 29.701 kilometreye çıkardık. Yıl sonuna kadar Konya Çevre Yolu'nun ikinci kesimi ve Hakkari Yüksekova T1 Tüneli gibi projeleri hizmete açacağız," diye konuştu. Ayrıca, 2025 yılında başlayacak yeni projeler arasında Kınalı-Malkara Otoyolu ve Adıyaman-Çelikhan Yolu'nun yer aldığını söyledi.
Havacılık ve Denizcilik Alanındaki Gelişmeler
Hava yolu ulaşımında yapılan çalışmalar sayesinde havalimanı sayısını 26'dan 58'e, yurt dışı uçuş noktalarını ise 60'tan 348'e çıkardıklarını vurgulayan Uraloğlu, 2025'te Esenboğa Havalimanı'nın üçüncü pistini tamamlayacaklarını belirtti. Denizcilik alanında ise Aydıncık, Gazipaşa ve Demre Yat Limanlarının üst yapı projelerini bitireceklerini ifade etti.
Dijitalleşme ve Siber Güvenlik
Haberleşme altyapısında geniş bant ve fiber ağ kapasitesini önemli ölçüde artırdıklarını aktaran Bakan Uraloğlu, Türkiye'nin e-devlet uygulamaları ve siber güvenlik endeksinde uluslararası düzeyde yüksek puan aldığını belirtti. TÜRKSAT 6A'nın uzaya gönderildiğini hatırlatan Uraloğlu, 2025 yılında Türkiye Kart uygulamasını 18 ilde hayata geçireceklerini söyledi.
Sosyal Medya ve Dijital Tehditler
Uraloğlu, sosyal medya platformlarında artan dezenformasyon, siber zorbalık ve nefret söylemi gibi sorunlara dikkat çekti. Çocukları ve gençleri çevrim içi tehditlerden korumak için yeni yasal düzenlemeler gerektiğini belirtti. "16 yaş altındaki çocuklarımızı sosyal medya ve çevrim içi oyunların zararlarından korumak için internet servis sağlayıcılarının ve platformların sorumluluğunu artıracak düzenlemelere ihtiyaç duyuyoruz," dedi.
Son olarak, ulaştırma ve iletişim projelerinin Türkiye'nin ekonomik kalkınmasında ve toplumsal refahında temel bir rol oynadığını belirten Uraloğlu, daha güçlü bir Türkiye için çalışmaya devam edeceklerini ifade etti.