Türkiye’de ilk kez Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbn-i Sina Hastanesi’nde gerçekleştirilen “üç boyutlu böbrek hakli” ameliyatını saniye saniye izlendi. Başta genel cerrah olmak üzere tüm ekibin üç boyutlu gözlük takarak gerçekleştirdiği Laparoskopik Cerrahi (kapalı ameliyet), böbrek vermek isteyen canlı vericilere büyük bir konfor sunuyor.
Bu yıl Ankara Üniversitesi İbn-i Sina Hastanesi Organ Nakli (Transplantasyon) Ünitesi bünyesinde 22’nci canlı verici naklini gerçekleştiren Genel Cerrah Doç. Dr. Acar Tüzüner, “Ameliyat olmaktan korkan kişiler için ‘böbrek nakli’ sıkıntı oluşturabiliyordu. Çünkü açık ameliyatlarda canlı vericinin karnını 15 santimetre kesmek zorundasınız. Ayrıca açık ameliyat sonunda anma, fıtık, enfeksiyon kapma riski bulunuyor. Verici günlerce yatakta kalıp acı çekiyordu. Artık böbrek vermek isteyen kişiler ameliyat olmak zorunda değil. Kapalı ameliyat ile ağrı yok denecek kadar aza iniyor” dedi.
Kalem genişliğinde üç delik
Daha önce Laparoskopik Cerrahi (kapalı ameliyet) operasyonlarını iki boyutlu halde izleyebildiklerini belirten Tüzüner, yeni teknolojiyi şöyle anlattı: “Ameliyat sırasında kalem genişliğinde üç delik açıyoruz. Üç boyutlu cihaz sayesinde canlı vericinin karnını daha iyi, ayrıntılı görebilme ve daha hassas müdahale edebilme imkanını buluyoruz. Bu ameliyat şekli ile böbrek nakil işlemlerinin artacağını ve nakil bekleyen hastalarımızın daha kısa sürede yeni böbreklerine kavuşacağını umuyoruz.”
İki günde taburcu
İbn-i Sina Hastanesi Organ Nakli (Transplantasyon) Ünitesi Sorumlusu Nefroloji Bilimdalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kenan Keven, hastane bünyesinde uygulanan üç boyutlu canlı organ nakli ile ilgili, “Laparoskopik ameliyat sonrasında, açık yapılan verici ameliyatına göre hastanın yaşam konforu daha iyi olmakta, vericinin hastanede kalış süresi azalmakta ve iyileşme süreci daha hızlı olmaktadır” diye konuştu.
Gelinine böbreğini verdi
TÜRKİYE’de ilk kez üç boyutlu olarak gerçekleştirilen kapalı böbrek nakli ameliyatında 55 yaşındaki Ramazan Aydın, 36 yaşındaki gelini Emine Aydın’a böbreğini verdi.Ameliyatı üç boyutlu izleme imkanı sunan ‘viking’ adlı cihazı daha önce ‘da vinci’ robotunu Türkiye ile tanıştıran Cordamed firması getirdi.