ANKARA Ticaret Odası’nın (ATO) Hazine Müsteşarlığı, TÜİK, Emeklilik Gözetim Merkezi ve sigorta sektöründeki diğer kuruluşlardan derlediği verilere göre, deprem ve trafik gibi zorunlu alanlarda bile Türkiye’de sigortalılık oranı oldukça düşük kaldı.
Deprem bölgesi içerindeler
Sigorta sektöründe toplanacak fonların ülkedeki yatırımların finansmanında önemli bir işlev göreceğini vurgulayan ATO Başkanı Sinan Aygün, sektöre devletin teşvik ve benzeri yollarla özel bir önem vermesi gerektiğini kaydetti. Aygün, “Sigortacılığın gelişmiş ülkelerde ne kadar önemli büyüklüklere ulaştığını gördükçe, Türkiye’nin sigortasının atık olduğunu anlıyoruz” dedi. Türkiye topraklarının yüzde 96’sının farklı oranlarda tehlikeye sahip deprem bölgeleri içerisinde olduğu ve nüfusun yüzde 98’inin bu bölgelerde yaşadığı belirtiliyor.
Dünyada her risk sigorta altında
Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, coğrafi konumu ve küresel ısınma nedeniyle, deprem ve sel gibi çok sayıda doğal afet ve binlerce kaza yaşanan bir ülke olan Türkiye’de vatandaşların sigortaya fazla ilgili göstermediğini belirtti. Kaza, yangın, hırsızlık, deprem, sel baskını gibi olaylarda sevdiklerimizi ve sahip olduğumuz varlıkları kaybetme riskinin her zaman bulunduğunu ifade eden Aygün şunları söyledi: “Dünyada artık sigorta şirketleri akla gelebilecek her riski sigorta ediyor. Buna rağmen biz, bana bir şey olmaz mantığıyla kendimize, yakınlarımıza, bir ömür çalışarak elde ettiğimiz varlıklarımıza sigorta yaptırmıyoruz. Örneğin bir yangında evi yanan bir ailenin bütün hayatı yanıp gidiyor. Oysa çok az bir sigorta primi ödenerek sigorta yaptırılsa, yanan sadece bir ev olur ve aile yeni bir evde hayatını sürdürür.”
100 konuttan 25’i sigortalı
Yasa gereğince ülke genelindeki belediye sınırları içerisinde bulunan 12 milyon 988 bin konuttan sadece 3 milyon 237 bin konutun zorunlu deprem sigortası bulunuyor. Sigorta yapma zorunluluğu olan her 100 konuttan ise ancak 25’i için sigorta yaptırıldı. 1999 yılında büyük bir deprem yaşanan Marmara Bölgesi’ndeki konutların yüzde 67,4’ü sigortasız. İç Anadolu Bölgesi’ndeki konutların ise yüzde 71,5’inin deprem sigortası bulunmuyor. Türkiye’deki 14 milyon 474 bin motorlu taşıta rağmen Mayıs 2010 itibariyle yürürlükteki poliçe sayısı 11 milyon 60 binde kalıyor. Buna göre motorlu taşıtların yüzde 23,6’sının zorunlu sigortası bulunmuyor. Zorunlu sigortası bulunmayan taşıt oranı otomobillerde yüzde 6,33 gibi makul bir oranda kalırken, otobüslerde yüzde 21,5, minibüslerde yüzde 18,5, kamyonlarda yüzde 23,8 civarında seyrediyor.