Ankara, Konya ve Aksaray illerinin sınırında bulunan Tuz Gölü Türkiye tuz ihtiyacının da yüzde 60’ını karşılıyor. Göldeki üç işletmeden yılda yaklaşık bir buçuk milyon ton tuz hasadı yapılıyor.
Ekonomik değerinin yanı sıra biyolojik çeşitlilik bakımından çok önemli bir habitata sahip olan Tuz Gölü çevresinde kuraklığa dayanıklı 38 endemik tür varlığını sürdürürken, bölge onlarca kuş türünün kışlama ve kuluçka sahası durumunda.
Şifali olduğuna inanılıyor
Tuz Gölü, tüm bu zenginliklerinin yanı sıra bozkırın ortasında eşsiz buz mavisi görüntüsüyle de doğa tutkunlarının dikkatini çekiyor. Seyahatleri sırasında Ankara-Aksaray karayolunu kullananların havaların ısınmasıyla birlikte göle ilgisi artmaya başladı. Her gün yüzlerce kişi Tuz Gölü’nün eşsiz manzarasını izlemek ve şifalı olduğuna inanılan tuzlu suda çıplak ayakla yürüyebilmek için Şereflikoçhisar yakınlarındaki Tuz Gölü Günübirlik Tesisleri’nden mola veriyor.
Ödüllü fotoğraflar çekiliyor
Derinliği 10-15 santimi geçmeyen gölde yürümek için çevre illerden gelenlerin de az olmadığı bölgede bir Tuz Gölü turizmi de çoktan oluşmuş durumda. Tuz Gölü’ne özgü sağlık ürünleri ve hediyelik eşyaların çeşidi her geçen gün artarken, bazı yarışmalarda Tuz Gölü fotoğraflarının ödül alması birçok fotoğraf sanatçısının yöreyi keşfetmesini sağlamış. Sık sık büyük kentlerden fotoğraf gezilerinin düzenlendiği Tuz Gölü’ne gösterilen ilgi son yıllarda artış gösteriyor. Göl kıyısındaki tesisin sahibi Özgür Yılmaz, AA muhabirine, yerli ve yabancı turistlerin, göl içinde çıplak ayakla yürümek, sağlık ürünleri almak ve gün batımını izlemek için geldiklerini söyledi.
İlgiyi arttı
GÖLÜN fotoğraf sanatçıları için Türkiye’deki en gözde yerlerden birisi haline geldiğini kaydeden Yılmaz, şunları ifade etti:
“Tuz Gölü’ndeki gün batımının şöhreti tüm Türkiye’de duyuldu. Bunun için özellikle İstanbul, Ankara’dan gelen fotoğraf kulüpleri ve fotoğrafçılar var. Yurt dışından sadece Tuz Gölü için gelenleri de gördük. Yarışmalar ve sanatçıların gölde çekmiş olduğu klipler Tuz Gölü’ne ilgiyi daha da arttırdı. Fotoğraf sanatçısı Salih Güler, Küresel Isınma başlıklı uluslararası yarışmada Tuz Gölü’nde çektiği fotoğrafla ödül kazanmıştı. Burada şarkılarına klip çeken sanatçılar oldu. Mahsun Kırmızıgül’ün Beyaz Melek filminin bir sahnesini Tuz Gölü’nde çekmesi de bilinirliği arttırdı.”