ANKARA / Hacettepe Teknokenti'nde şarbon ve veba gibi biyolojik ajanlarını üç dakikada havadan tespit edebilen cihaz geliştirildi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, KOSGEB ve TÜBİTAK'ın desteği ve üniversitelerden öğretim üyelerinin katılımıyla geliştirilen "Biosis" isimli cihaz, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu'nda gerçek mikroorganizmalarla yapılan testlerden başarıyla geçti. Geliştirilen teknoloji, hastane enfeksiyonları, et, süt ve su yoluyla bulaşan mikropları da havadan aldığı numunelerle anında tespit ediyor.
Biyoterörizmi, kişiler, gruplar veya hükumetler tarafından ideolojik, politik veya finansal kazanç sağlamak amacıyla hastalık yaratıcı mikroorganizmaların açık veya gizli şekilde yayılması olarak tanımlayan Hacettepe Teknokenti’nde yerleşik Biosis Ar-Ge Müdürü Engin Kıran, “Geliştirdiğimiz cihaz, bu tür biyolojik ajanlara karşı gereken önlemlerin hızlı bir şekilde alınmasını sağlıyor. Oldukça yüksek hassasiyete sahip bir teknoloji olup yanlış tanı oranı çok düşük. Sistem, temel olarak bu ajanların olay yerinde hızlı ve kolay tanısı için geliştirildi" açıklamasını yaptı.
DÜNYADA YENİ BİR TEKNOLOJİ
Halk sağlığını tehdit eden bu ajanların klasik sınıflandırılmasına göre 40'ın üzerinde mikroorganizma ve toksinin önemli olduğunu belirten Kıran, geliştirilen cihazın 12 farklı patojeni, 100 patojen hassasiyetinde tespit edebilme özelliğinin bulunduğunu aktardı. Kıran, "Türkiye'de ilk, dünyada da çok yeni" olan bir teknoloji konusunda Ar-Ge yapılarak bir cihaz geliştirildiğini belirtti. Kıran, şunları söyledi:
"Bu teknoloji, sınır bölgelerinde, kamu binalarında, metro, AVM gibi kapalı kamuya açık alanlarda et, süt ve bunlara bağlı gıda endüstrisinde biyolojik ajanlara karşı savunma yeteneklerini arttıracak. Geliştirilen cihaz, et, süt veya su yoluyla bulaşan ve gıda zehirlenmelerine, hatta ölümlere yol açan mikroorganizmaların tespit edilmesinde kullanılıyor. Ayrıca hayvancılık ve besicilikte insan sağlığını olumsuz yönde etkileyen bakterilerden brusella, salmonellanın tespitini yapabiliyor. Ek olarak sağlık kurumlarında, istenmeyen ölümlere neden olan hastane enfeksiyonları ile mücadele ve takibi konularında özellikle yoğun bakım üniteleri, yenidoğan üniteleri veya ameliyathanelerde kullanılabilecek."ANKARA /