Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Teröristlere ait mağara, sığınak ve barınaklar imha edildi
Teröristlere ait mağara, sığınak ve barınaklar imha edildi
Bakan Şimşek: Yıllık cari açıkta 8 aydır devam eden düşüş, programımızın başarısı
Bakan Şimşek: Yıllık cari açıkta 8 aydır devam eden düşüş, programımızın başarısı
Cari işlemler açığı geriledi
Cari işlemler açığı geriledi
Kamuda tasarruf paketi açıklandı
Kamuda tasarruf paketi açıklandı
Kamuda tasarruf paketi açıklanıyor
Kamuda tasarruf paketi açıklanıyor
HABERLER>EKONOMİ
21 Şubat 2022 Pazartesi - 11:26

Ukrayna'da tansiyon yükseliyor

Ukrayna ordusu ile ayrılıkçı bölgeler arasında çatışmalar yoğunlaşıyor. Donbas’ta ayrılıkçıların saldırısında 2 Ukrayna askeri ölürken, ayrılıkçı bölgelerde çok sayıda patlama oldu.

Ukrayna da tansiyon yükseliyor

Ukrayna ordusu ile ayrılıkçı bölgeler arasında çatışmalar yoğunlaşıyor. Donbas’ta ayrılıkçıların saldırısında 2 Ukrayna askeri ölürken, ayrılıkçı bölgelerde çok sayıda patlama oldu. Donetsk’in ayrılıkçı lideri bölgeden 700 bin kişinin Rusya’ya tahliye edileceğini açıklaması, bölgede çatışmaların daha fazla yoğunlaşacağına işaret ediyor. Müttefikler bu çatışmaların sahte bayrak operasyonu olduğunu ve Rusya tarafından işgale zemin hazırlanmak için doğrultusunda gerçekleştirildiğini iddia ediyor. Ukrayna Cumhurbaşkanı Rusya’ya derhal yaptırım uygulanmasını, işgalden sonra gerçekleşecek bir yaptırımın anlamsız olacağını açıkladı. Almanya Ukrayna’nın işgalinden tam emin olmadıkları için yaptırım çağrılarını reddetti. Bölgede artan tansiyon sonrasında bu hafta yine önemli bir diplomasi trafiği gerçekleşecek. ABD ve Rusya Dışişleri Bakanlarının bu hafta Avrupa’da gerçekleştirecekleri görüşme yakından takip edilecek. Rusya geçen hafta güvenlik garantileri ile ilgili ABD’ye yeni bir mektup göndermişti. Görüşmenin bu mektup üzerine yoğunlaşması bekleniyor. Haftanın genelinde gerçekleşecek haber akışının piyasalar üzerinde volatiliteye yol açmasını bekliyoruz.  

Dolar/TL’de zayıflama sinyalleri. Dolar/TL yıl başından bu yana 14 tepe noktası olmak üzere yatay ve sıkışık bir seyir izliyor. Fakat, son bir ayın üç haftasında Dolar/TL’nin yükselişi dikkat çekmeye başladı. KDV indirimi ve diğer iç talebi artıracak adımlar ekonomik büyümeyi desteklerken, TL’yi zayıflatabilir. Ayrıca Karadeniz bölgesinde artan jeopolitik riskler turizm geliri beklentilerini bozabilir. Geçen hafta 2 kez test edilen 13.67 direnci zayıflamaya başlamıştır, 13,67 direncinin kırılıp 14’e yükseliş olasılığı artmaktadır.

Borsa İstanbul’da güçlenme sinyalleri. Son 2 haftadır 2000 seviyesinin altında gelen dip alımları ile güçlenme sinyalleri devam etmektedir. BIST100 önceki hafta %5.5 yükselişi sonrasında, geçen haftayı artan jeopolitik riskler nedeniyle %0.91 kayıpla tamamladı. Geçen hafta Ukrayna’ya komşu ülkeler ve Doğu Avrupa borsalarında %1-3 arasında kayıplar yaşandı. Bu hafta da jeopolitik riskler nedeniyle gün içi volatilitenin yüksek olmasını ama geçen haftalarda yaşanan güçlenmenin bu hafta da devam etmesini bekliyoruz. 2058-2076 direnç bölgesi ve 2000 ise destek noktası olmak üzere haftanın genelinde sıkışma devam edebilir.

Şubat vadeli BIST30 kontratı. Geçen haftayı da yükselen trend ve 50 günlük ortalamanın üzerinde tamamladık. 2205’e yükselen 50 günlük ortalama, yatay destek ile birleşti ve 2205 ana destek olarak güçlendi. Yükselen kanal desteği bu haftadan itibaren 2200’ün üzerine yükselerek destek olmaya başlayacak. Ortalamaların yükselmesi, yükselen kanal içerisinde güçlenmenin sürmesi ile birlikte 2300 direncinin hafta içerisinde zorlanmasının devamını bekleyebiliriz. Destek seviyelerimiz 2225 ve 2205, direnç seviyelerimiz 2270 ve 2300’dür.

Şubat vadeli Dolar/TL. Gelecek hafta Pazartesi vade sonu gerçekleşecek. Bu nedenle vadeli fiyat spot fiyata yakınsayacak. Spotta 13.67 direncinin aşılması, vadelide 13.76 direncinin kırılması ve 14’e doğru bir harekete neden olabilir. Destek seviyelerimiz 13.65 ve 13.52, direnç seviyelerimiz 13.76 ve 14.00’dür.

Kaynak:ÜNLÜ & Co
Hibya Haber Ajansı

 
Koronavirüs salgınında vaka sayısı 70 bin civarında
 
Haftalık piyasa takvimi 21-25 Şubat 2022
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
14-18 Haftası piyasalar
Türkiye dolar bazlı 5 yıllık CDS oranı hafta genelinde düşüş gösterse ...
Jeopolitik riskler piyasaları etkisi altında tuttu
Geride bıraktığımız hafta yine Ukrayna gerilimiyle birlikte birçok gelişmeyi gölgede bıraktı.
Merkez sürpriz yapmadı
TCMB tarafından Şubat ayı faiz kararı açıklandı. TCMB, beklentiler dahilinde ...
 
Ukrayna-Rusya gerginliği volatilitenin devamına neden oluyor
Volatilitenin yüksek kalmaya devam ettiği süreçte yatırımcıların kısa ...
Tüketici güven endeksi 71,2 oldu
Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ...
Faizsiz enflasyonla mücadele
TCMB Para Politikası Kurulu dün toplandı ve politika faizini piyasanın ...
 
Şahin piyasalar karşısında FED güvercin kaldı
Fed’in 26 Ocak’ta gerçekleşen toplantı tutanakları piyasaların beklentisine ...
Kıymetliler pozitif bir günü geride bıraktı
Altın önceki günkü Rusya Ukrayna krizinin sakinleşmesiyle birlikte satış ...
Faiz kararı öncesi değerlendirme
Yurt içi piyasaların bugünkü odak noktası TCMB politika faiz kararı olacak. ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri