Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
23 Nisan'da 23 gemi, 23 liman ziyareti gerçekleştirdi
23 Nisan'da 23 gemi, 23 liman ziyareti gerçekleştirdi
MSB: Son 1 haftada 54 terörist etkisiz hale getirildi
MSB: Son 1 haftada 54 terörist etkisiz hale getirildi
Meteoroloji'den kuvvetli rüzgar ve toz taşınımı uyarısı
Meteoroloji'den kuvvetli rüzgar ve toz taşınımı uyarısı
Bozdoğan-29 operasyonlarında 23 şüpheli yakalandı
Bozdoğan-29 operasyonlarında 23 şüpheli yakalandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail ile ticari ilişkileri artık ayakta tutmuyoruz, bu iş bitti
Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail ile ticari ilişkileri artık ayakta tutmuyoruz, bu iş bitti
HABERLER>EKONOMİ
3 Temmuz 2021 Cumartesi - 11:40

Uluslararası piyasalar

ABD 10 yıllık tahvillerinde alıcılı bir gün olurken, gün içinde en yüksek %1.46 seviyesini gören getiriler ABD kapanışında %1.425 seviyesinden işlem görmekteydi.

Uluslararası piyasalar

Eurotahvil Piyasaları

ABD 10 yıllık tahvillerinde alıcılı bir gün olurken, gün içinde en yüksek %1.46 seviyesini gören getiriler ABD kapanışında %1.425 seviyesinden işlem görmekteydi. Avrupa bölgesi tahvillerinin genelinde alıcılı seyir hakimdi. Almanya 10 yıllık tahvilin getirisi yaklaşık 3 baz puan azalarak -%0.24 seviyesinden günü kapatırken, Fransa on yıllık tahvilin getirisi 3 baz puan azalarak %0.09 seviyesinden, İngiltere on yıllık tahvilin getirisi 3 baz puan azalarak %0.70 seviyesinden günü sonlandırdı.

Türk hazine eurotahvillerinde bugün satıcılı bir gün oldu; satışların orta ve uzun vadelerde yoğunlaştığı görüldü. Beş ve on yıl vade kıymetler sırasıyla %5.18 ve %6.30 seviyelerinde işlem görürken, uzun tarafta ise %7.00 seviyesinden işlem gününü sonlandırdı. Getiri eğrisi genelinde hafta başına kıyasla 9-15 baz puan genişleme olurken, beş yıllık risk primi geçtiğimiz hafta Cuma kapanışa göre altı baz puan artarak 385 seviyesinden işlem gününü kapattı. Şirket tarafında da satıcılı bir gün oldu. Yapı Kredi Bankası 2023 vadeli senior kıymet 3.59% getiri seviyesinden işlem gününü tamamlarken, İş Bankası 2030 vadeli sermaye benzeri kıymet %6.75 getiri seviyesinden işlem gününü sonlandırdı. Türkiye Hazinesi’nin, Çarşamba günü gerçekleştirdiği altı yıl vadeli EUR cinsi tahvil ihracı getiri seviyesinin hafif altında trade edilerek günü kapattı. Anadolu Efes’in geçtiğimiz hafta gerçekleşen yedi yıl vadeli tahvil ihracı sonrası, ihraç seviyesinin üzerinde trade edilelerek günü sonlandırırken, Eximbank’ın beş yıl vadeli tahvil ihracı, ihraç seviyesi yakınlarında işlem gördü.

ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları

Yayınlanan ABD tarım dışı istihdam raporunun ardından haftanın son işlem gününde ABD hisse senedi piyasalarında kuvvetli kapanışlar görüldü. Paylaşılan veriler iş piyasasındaki toparlanmanın devam ettiğini işaret ederken, veriler piyasa aktörleri tarafından FED’in güncel politikasında değişikliğe yakın zamanda gitmeyeceği şeklinde yorumlandı. S&P 500 endeksi üst üste yedinci kez günü kazanımlarla tamamladı. S&P 500, Dow Jones ve Nasdaq endeksleri sırasıyla %0,75, %0,44 ve %0,81oranlarında primlendi. ABD hisse senedi piyasaları haftaya Pazartesi günü Bağımsızlık Günü kutlamaları sebebiyle kapalı olacak. Avrupa tarafında ise sakin bir seyir söz konusu idi. FTSE 100 endeksi günü yatay sonlandırırken, Euro Stoxx 50 ve DAX endeksleri sırasıyla %0,13 ve %0,3 oranlarında değer kazandı.

S&P 500 endeksinde yer alan on bir sektörden dokuzu günü kazanımlarla sonlandırırken, enerji ve finansallarda %0,2 oranında görülen kayıplar endeksi baskıladı. %1,39 oranında değerlenen teknoloji hisseleri endeksi yukarı taşırken, takdirsel tüketim ve iletişim hizmetlerinde %1 civarında görülen alımlar endeksi destekledi. Elektrikli araba üreticilerinin aylık ve çeyreklik bazda müşteriline teslim ettiği araç sayıları yatırımcılar tarafından takip edildi. Tesla’da ikinci çeyrek teslimatı beklentilerin hemen altında, 201,250 bin olarak duyurulurken, Çinli üretici Li Auto, Haziran ayında Xpeng’den daha fazla teslimatta bulundu. Tesla hisseleri güne oldukça kuvvetli başlamasına karşın günü yatay pozitif tamamladı. Li hisslerinde ise olumlu habere karşın kar realizasyonları baskın idi ve şirket hisseleri günü %5,82 ekside tamamladı. Teknoloji şirketlerinin genelinde olumlu hava gözlenmesine karşın, IBM’de Jim Whitehurst’ün göreve başladıktan 14 ay sonra başkan olarak istifa ettiğini açıklamasının ardından şirket hisseleri %4,6 oranında değer kaybetti. Alphabet hisseleri, Bernstein’ın hisselerin hala ucuz olduğunu ve birkaç kısa vadeli katalizörün performansı artırması gerektiğini söyleyerek şirketi yılın ikinci yarısı için en iyi seçim olarak adlandırmasının ardından günü %2,3’lük kazanımlarla tamamladı. Uzay turizminde ise hareketli günler yaşanıyor. Virgin Galactic kurucusu Sir Richard Branson, bir sonraki uzay uçuşu testinde olacağını açıkladıktan sonra şirket hisseleri günü %4 oranında artıda tamamladı.

DAX endeksinde yer alan on sektörden sekizi günü değer kazanımlarıyla tamamlarken, sağlık ve temel tüketim hisselerinde sırasıyla %0,75 ve %0,36 oranlarında görülen kayıplar endeksi baskıladı. %1,3’lük primleriyle önce çıkan sektör gayrimenkul olurken, altyapı, takdirsel tüketim, teknoloji ve iletişim hizmetleri hisselerinde %0,6 civarında görülen alımlar endeksi destekledi. Endekste en kuvvetli performansı gösteren şirket %3,48 oranında kazanımlarıyla Delivery Hero olurken, Frensenius Medical hisseleri günü %2,2 oranında ekside sonlandırdı ve en zayıf performansı sergiledi. BMW CEO’su gazetecilere verdiği demeçte, hidrojenle çalışan otomobillerin gelecekte elektrikli araç şarj noktalarının olmadığı bölgelerde tek seçenek olacağını söyledi. Hidrojen enerjisinin havacılık sektöründe potansiyel olarak kullanılması ise farklı şirketler tarafından gündeme gelmişti. Şirket hisseleri günü yatay pozitif tamamladı. Daimler ve Volkswagen hisselerinde de benzer hafif primler mevcut idi. Günü kayıplarla sonlandıran şirketler arasında Bayer %1,73 ile dikkat çekti. SAP ve Adidas ise %0,8 civarında primlendi.

Ekonomik veri akışı oldukça yoğun bir gün geride bırakıldı. Yatırımcılar Haziran ayı ABD tarım dışı istihdam raporunu yakından takip etti ve veri 720 bin beklentisinin üzerinde 850 bin olarak duyuruldu. İşsizlik oranı tahminlerin üzerinde %5,9 seviyesinde açıklandı. Saatlik ortalama ücretler ise beklentilere paralel %0,3 oranında duyuruldu. Mayıs ayı fabrika siparişleri öngörülerin hemen üzerinde %1,7 oranında paylaşıldı. Avrupa tarafında ise önemli bir ekonomik veri bulunmadı.

ABD’de yoğun haftanın ardından ekonomik veri akışı haftaya zayıflıyor. Haftalık bazda yayınlanan işsizlik başvuruları ve Mortgage (ev kredisi) verilerine ek olarak Haziran ayı ISM hizmet endeksi önem kazanmakta. Haftaya Almanya’nın paylaşacağı Mayıs ayı fabrika siparişleri, ZEW beklentiler endeksi ve endüstriyel üretim öne çıkacak. İngiltere Mayıs ayı endüstriyel üretimi yatırımcıların takip edeceği bir diğer veri.

 

Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)

ABD’de Haziran ayı işsizlik oranının %5.9’a yükselmesi ve aynı dönem tarım dışı istihdam verisinin beklenenin üzerinde gelmesine rağmen ortalama saatlik ücretlerin beklentiyi aşamaması Dolar’ın değer kaybetmesine sebep oldu. Güne 92.59 seviyesinden başlayan Dolar Endeksi 92.20 seviyelerinden ABD seansını kapattı. G10 para birimlerinin tamamı USD karşısında değer kazanırken, en çok değer kazananlar sırasıyla %0.95 ve %0.85 ile CAD ve NZD oldu. Güne 1.1850 seviyesinden başlayan EURUSD paritesi ABD seansının hız kazanması ile 1.1874’e kadar yükseliş gerçekleştirdi. GBPUSD paritesi ise gün içerisinde 1.3845’e kadar yükseldi.

Güne $1777 seviyesinde başlayan spot Altın $1795 seviyesine kadar yükseldikten sonra ABD kapanışında $1790 etrafında işlem gördü. Güne $26.03 seviyesinden başlayan spot Gümüş ise $26.57 seviyelerine yükselse de 26.50 seviyesindeki 100 günlük hareketli ortalaması üzerinden tepki satışları geldiği görüldü. LME metallerinin genelinde pozitif seyir hakimdi. Alüminyum %1.99, Kurşun %1.37 ve Bakır %0.58 değer kazanırken Çinko -%0.12 değer kaybetti. Ağustos vadeli WTI petrol 75.40 seviyesinde ABD seansını sonlandırırken, Ağustos vadeli Brent petrol 76.35 seviyelerinde alıcı buldu.

Kaynak:İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Tarım dışı istihdam beklentilerin üzerinde arttı
 
Covid-19 sadece aşıyla ortadan kalkabilir
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tarım dışı istihdam beklentilerin üzerinde arttı
ABD’de açıklanan Tarım Dışı İstihdam verisinde Haziran ayında piyasa beklentisi ...
Günün gelişmeleri
TÜRKİYE: Dün yurtiçinde büyümenin öncü göstergelerinden Haziran ayına ...
Sıcak aya sıcak başlangıç
Son 7 aydır bu seviye ve altında olan Dolar Endeksi için bugün önemli bir gün olabilir.
 
Altında toparlanma çabası sürüyor
Altın dünkü seansta toparlanma yönünde hareket ederek ikinci günü de yeşilde kapatmayı başardı.
Altın yılın ilk yarısını kayıpla tamamladı
Altın hafta başından beri kayıplarını yaşamayı sürdürürken, dünkü seansta ...
Salgın kaynaklı endişeler gündemdeki yerini ve önemini koruyor
Delta varyantının bazı ülkelerde vaka artışlarını ve tedbirleri yeniden ...
 
2021’in ikinci yarısının ilk günü
Avrupa borsaları 5 aylık yükseliş serisi ile 2021’nin ilk yarısını %13 artışla kapattı.
Küresel e-ticaret pazarında Türk satıcılardan 2,1 milyon dolarlık ciro
Pazaryeri satıcılarının ürün araştırma, entegrasyon ve satış optimizasyonu ...
Rekor artık rutin oldu
Piyasalar, Cuma günü gelecek ABD tarım dışı istihdam piyasasına odaklanırken, ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri