Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
TBMM Başkanı Kurtulmuş: Hedefimiz, muasır medeniyetler seviyesini aşmaktır
TBMM Başkanı Kurtulmuş: Hedefimiz, muasır medeniyetler seviyesini aşmaktır
Bakan Tekin Anıtkabir'de
Bakan Tekin Anıtkabir'de
Bakan Tekin, Türk Cumhuriyetlerinden çocuklarla bir araya geldi
Bakan Tekin, Türk Cumhuriyetlerinden çocuklarla bir araya geldi
Bahçeli: Ülkemizi fiilen işgal altında gösterme provalarını hazmetmek mümkün değildir
Bahçeli: Ülkemizi fiilen işgal altında gösterme provalarını hazmetmek mümkün değildir
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Cumhurbaşkanı Reşid ile görüştü
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Cumhurbaşkanı Reşid ile görüştü
HABERLER>EKONOMİ
23 Temmuz 2021 Cuma - 14:50

Uluslararası piyasalar

ABD hazine tahvilleri alımların öne çıktığı bir seans geçirdi. Güne 1,29% seviyesinde başlayan on yıl vadeli tahvil ABD açılışı öncesinde 1,31%’ye genişledi.

Uluslararası piyasalar

Eurotahvil Piyasaları

ABD hazine tahvilleri alımların öne çıktığı bir seans geçirdi. Güne 1,29% seviyesinde başlayan on yıl vadeli tahvil ABD açılışı öncesinde 1,31%’ye genişledi. Yüksek gelen haftalık işsizlik başvuruları sonrası gelen alımlar akşam saatlerinde de devam ederek getirileri 1,23% seviyesine daralttı, kapanış ise 1,25% bölgesinde oldu.

Türk hazine eurotahvilleri, lokallerin yokluğunda sakin bir seans geçirdi. Getiri eğrisi gün genelinde değişim göstermezken, beş ve on yıl vadeli kıymetler sırasıyla 5,01% ve 6,11% getiri ile işlem gördü, ülke risk primi ise biraz daha olumsuz performans sergileyerek 385’e yükseldi.

ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları

Beklentilerin üzerinde duyurulan ABD işsizlik başvuruları açılış öncesinde vadeli kontratlarda kısa süreli kısmi negatif fiyatlamalara sebep olsa da, açılışın ardından ABD endeksleri günü primlerle tamamlamayı başardı. ABD geçen hafta, adada barışçıl protestoların bastırılması nedeniyle Küba’nın savunma bakanı ve komünist ulusun özel kuvvetler tugayına yaptırım uyguladı. Başkan Biden, bugün yaptığı açıklamada, bunun sadece bir başlangıç olduğunu ve ABD’nin, Küba halkına yönelik baskılardan sorumlu kişilere yaptırım uygulamaya devam edeceğini söyledi. Birleşik Devletler Gıda ve İlaç Dairesinin eski üst düzey sorumlularından Dr. Scott Gottlieb, delta varyatına bağlı Covid-19 vaka artışının Ağustos ayının sonunda, birçok kişinin düşündüğünden daha erken zirve yapabileceğini söyledi. Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq endeksleri günü sırasıyla %0,07,%0,20 ve %0,36’IIk kazanımlarla sonlandırdı. Avrupa Birliği, İngiltere hükümetinin, İngiltere’nin 2020’de AB’den ayrıldığını öngören anlaşmanın temel ilkelerinden biri olan Kuzey İrlanda Protokolünü elden geçirme çağrısını reddetti. Avrupa piyasalarında, ECB’nin güvercin yorumlarıyla birlikte genele yayılan alıcılı bir seyir gözlendi. FTSE 100 endeksi negatif ayrışarak günü %0,43 ekside sonlandırmasına karşın, DAX ve Euro Stoxx 50 endekslerinde sırasıyla %0,6 ve %0,8 oranlarında kazanımlar görüldü.

S&P 500 endeksinde yer alan on bir sektörden altısı günü kazanımlarla tamamalarken, finansallarda ve gayrimenkul hisselerinde %1 civarında görülen kayıplar endeksi baskıladı. Teknoloji, sağlık ve takdirsel tüketim şirketlerinde %0,65 civarında görülen primler ise endeksi destekledi. İçerik dağıtım ağı Akamai ile bağlantılı yaygın bir kesintinin ardından önemli bazı internet sitelerinde kısa süreliğine problemler yaşandı. Şirket, sorunu çözdüğünü ve etkilenen web sitelerinin öğleden sonra erken saatlerde tekrar çevrimiçi olduğunu söyledi. Şirket hisseleri ise günü yatay negatif sonlandırdı. Yatırımcıların şirket bilançolarını takip ettiği bu günlerde seans öncesinde yapılan paylaşımlarda öne çıkan şirketi AT&T oldu. İletişim hizmetleri devi beklentilerin üzerinde HBK ve gelir duyurmayı başarırken, yıllık gelir kaleminin yıllık bazda büyümesi için olan tahminin %1’den %2-3 arasında revize edilmesi öne çıktı. Şirket hisseleri kuvvetli açılışına karşın günü yatay pozitif tamamladı. Yatırımcılar seans sonrasında duyurulacak Intel ve Twitter rakamlarını yakından takip ediyor olacak. Dow Jones endeksinde yer alan ve kazanımlarıyla öne çıkan şirketler Salesforce %2,55, Microsoft %1,68 ve Nike %1,61 oldu. Kayıplarıyla dikkatleri çekenler ise sırasıyla JP Morgan -%1,26, P&G -%1 VE American Express -%1 idi.

DAX endeksinde yer alan on sektörden sekizi günü kazanımlarla sonlandırırken, iletişim hizmetleri ve temel tüketim hisselerinde sırasıyla %1,21 ve %0,95 oranlarında görülen kayıplar endeksi baskıladı. Sanayi sektörü %1,78’lik primleri ile endekste en kuvvetli performans gösterirken, sağlık ve takdisel tüketim hisselerinde %0,85 civarında görülen alımlar endeksi destekledi. Endekste en iyi performansı yatırımcılara %5,61 oranında sunduğu getiri ile Delivery Hero olurken, Continental hisseleri %1,87 oranında değer kaybederek endekste en zayıf performansı segiledi. Daimler grubun altında yer alan Mercedenz Benz, önümüzdeki on yılda dünyanın en çok satan lüks otomobil üreticisi konumunu korumak için €40 milyardan fazla sermayesini elektrikli araçlar segmentine ayırma sözü verdi. Şirket Perşembe günü yaptığı bir açıklamada, Mercedes’in 2025’te üç yeni tamamen elektrikli araç platformunu piyasaya sürmeyi ve ortaklarla birlikte sekiz batarya fabrikası kurmayı planladığını söyledi. Şirket hisseleri günü %0,76 oranında artıda tamamlarken, BMW ve Volkswagen hisseleri negatif ayrıştı ve sırasıyla %0,5 ve %0,62 oranlarında değer kaybetti. Kazanımlarıyla öne çıkan şirketler, Siemens %2,84, Merck %%1,43 ve Adidas %1,23 oldu.

Piyasalar haftanın dördüncü işlem gününde haftalık bazda yukarı yönde sürpriz yapan işsizlik başvurularını yakından takip etti. 350 bin seviyesinde yer alan beklentilerin üzerinde 419 bin olarak duyurulan veri bir önceki verinin de üzerinde gelmiş oldu. ABD’de öne çıkan diğer veriler ise beklentilerin altında sırasıyla %0,7 ve 5,86 milyon olarak duyurulan Temmuz ayı öncü endeksi ve mevcut konut satışları idi. Avrupa Merkez Bankası faiz politikasında bir değişikliğe gitmedi ve öne çıkan başka bir ekonomik veri olmadı.

Yatırımcılar ABD’nin yarın duyuracağı Temmuz ayı öncü imalat, hizmet ve bileşik PMI verilerini takip ediyor olacak. Almanya ve AB bölgesini kapsayan benzer PMI verileri ise öne çıkıyor olacak.

Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)

ABD açılışına kadar yatay seyir izleyen USD endeksi, AMB faiz kararı ve haftalık işsizlik başvuruları sonrası sert hareketlilik gösterdi. AMB’nin destek adımlarına devam edeceğini ve faizin düşük seviyelerde kalmaya devam edeceğini belirtmesine rağmen, Euro’ya gelen alımlar ile EUR/USD 1,1830’a yükseldi. ABD’de haftalık işsizlik başvurularında tekrar 400 bin seviyesinin üzerine çıkılması ile yavaşlayan düşüş trendinin sonra erdiği görüşü bir nebze tedirginlik yaratarak USD’ye talebi tekrar öne çıkardı ve parite tekrar 1,1760 seviyesini test ettikten sonra kapanışı 1,1770 bölgesinde gerçekleştirdi.

Spot altın günün büyük kısmını ekside geçirse de, kapanışı yine $1,800 bandının üzerinde gerçekleştirdi. Açıklanan haftalık işsizlik başvuruları verisine kadar ekside olan ve $1,793 seviyesine gerileyen spot altın, yüksek gelen rakamın güvenli liman kıymetlere yönelim yaratması ile alım gördü. Temmuz ayının ilk yarısında gördüğü alımların ardından, bir süredir 50-100 günlük hareketli ortalamalarının arasında sıkışan altın, düşüş gösteren ABD tahvil getirileri ve güçlenen USD’nin arasında kararsız bir seyir izliyor.

Büyüme ve delta varyantı kaynaklı kaygıların yanı sıra, OPEC+ üyeleri arasında anlaşmazlık sonrası oldukça sert satış gören petrol son iki seansı güçlü alımlarla geçirdi. Salı günü $65 seviyesine çekilen Eylül vade WTI kontratı, ABD ve Avrupa’da artması beklenen petrol talebi, yine Avrupa’da son dönemde artan hava trafiği rakamları ve OPEC+ üyeleri tarafından arz tarafında düşük sayılabilecek artış konusunda anlaşılması gibi fiyat pozitif etkenlere odaklanılması ile $72’ye yükseldi. Kapanışı $71,70 seviyesinde yapan petrol Salı günü gördüğü en düşük seviyeden 10% prim sağlamış oldu.

Kaynak:İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Airbus, Çin’de yaptığı ilk A350 uçağını teslim etti
 
Böbrek sağlığı için 7 öneri
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Algı pozitif
Haftanın genelinde risk algısında aşırılık teması öne çıkarken, ekonomik ...
ECB Para Politikası bekleniyor
ECB faiz kararını 22 Temmuz Perşembe günü saat 14.45’te açıklayacaktır. ...
ABD’de Bilanço Sezonu Başladı
Pandemiyle alakalı ekonomik koşulların sürdüğü, 2021 yılının ikinci çeyrek ...
 
Makro ekonomik gelişmeler
Corona virüsünde güncel durum, vaka sayısı 191,942,986 – tedaviye pozitif ...
Panik fiyatlaması
Küresel piyasalarda riskten kaçış ile panik fiyatlaması ve güvenli varlıklara yönelim sürmektedir.
Küresel satışlar sertleşiyor
Delta varyantının büyümeyi aşağı çekebileceği endişesiyle ABD vadelileri ...
 
2021’in ilk yarısında 685 milyon dolar ihracat gerçekleşti
Kuru meyve ve mamulleri sektörünün 2020 yılı Ocak-Haziran döneminde ihracatı ...
Para Politikası Kurulu toplantı özeti
Kurul, fiyat istikrarının sağlanması için, güçlü bir politika koordinasyonuyla ...
Piyasa gelişmeleri
Bugün TCMB geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen PPK Toplantı Özeti’ni yayımlayacak, ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri