Eurotahvil Piyasaları
ABD hazine tahvilleri tarım dışı istihdam verisine kadar yatay işlem gördü. Zayıf veriye tepki olarak alım gören tahviller, ücret artışlarının beklentiden yüksek olması sonrası enflasyon beklentilerini fiyatlayarak satış gördü. On yıllık tahvil getirisi %1,32 seviyesine genişlerken, seansın kalanında bu seviyeden işlemler devam etti. Uzun taraf ise, hem daha yüksek enflasyon beklentileri hem de gelecek hafta yapılacak yeni ihraçların etkisiyle biraz daha satıcılı işlem görürken, otuz yıl vadede getiriler %1,95 seviyesinde kapanış yaptı.
Türk hazine eurotahvilleri de istihdam verisi öncesi oldukça yatay işlem gördü. Aktivite oldukça sınırlı olurken, veri açıklandıktan sonra yaşanan alım kısa sürede eski seviyelere dönüşle sonuçlandı. Beş ve on yıl vadede getiriler sırasıyla %4,76 ve %5,97 seviyesinde kapanış yaparken, beş yıllık CDS 367 seviyesinde yatay seyir izledi. Şirket kıymetlerinde de daha sınırlı aktivite olurken, seviyelerde önemli değişim olmadı. Lokallerin dün azalan alımları, bugün 2022-23 vadede ufak talepler haricinde yine zayıf kaldı.
ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları
Hafta boyunca, bugün açıklanacak olan tarım dışı istihdam verisine odaklanan küresel piyasalar, zayıf gelen verinin ardından satış baskıyla karşılaştı. Günün büyük bölümünde yatay seyreden Avrupa endeksleri, veri sonrasında satışa maruz kalarak günü %0,4 ila %1 arasında kayıpla sonlandırdı. ABD endeksleri ise satışla başladıkları seans içerisinde toparlanma gösterse de Nasdaq hariç, günü negatif alanda tamamladı.
S&P 500’de yer alan on bir sektörün altısında değer kaybı yaşandı. Altyapı %0,8, ham madde %0,7 kayıpla endeksi aşağı çeken sektörler oldu. Bilgi teknolojileri ise kayıpları sınırladı. Dow Jones endeksinde %0,86 gerileyen finans en zayıf sektör olurken onu %0,84 kayıpla sanayi sektörü takip etti. %0,3 yükselen bilgi teknolojileri ise düşüşü sınırlayan sektör oldu. American Express %1,7, Boeing %1,2, Honeywell %1,1 kayıpla endeksin en fazla değer kaybeden şirketleri oldu. En çok değer kazananlar ise %1,1 ile salesforce ve %0,8 ile Home Depot oldu.
FAANG hisselerinde; Facebook %0,26, Apple %0,42, Netflix %0,34, Google %0,32, Amazon %0,43 yükseldi.
%0,36 kayıpla kapanan İngiltere FTSE 100 endeksinde ham madde ile bilgi teknolojileri dışında tüm sektörlerde gerileme kaydedildi. Enerji %1,3, sağlık %0,7, sanayi %0,6 kayıpla endeksi aşağı çeken sektörler oldu. BP Plc %1,1, Royal Dutch Shell %1,5 kayıpla dikkat çekti. Endekste en yüksek ağırlığa sahip olan şirketlerden AstraZeneca %1,22, HSBC %0,72 değer kaybederken Unilever %0,43 yükseldi. %0,37 gerileyen Almanya Dax endeksinde sanayi dışında tüm sektörlerde değer kaybı yaşandı. %0,8 kayıpla iletişim ve emlak en zayıf sektörler oldu. Delivery Hero %1,93, Heidelberg Cement %1,72 kayıpla endeksin en zayıf şirketleri olarak göze çarptı.
Ekonomik verilerde; günün odak noktası olan ABD tarım dışı istihdam verisi 733 bin artış beklentisi karşısında 235 bin artışla sınırlı kalarak son 7 ayın en düşük artışını kaydetmiş oldu. Temmuz ayına ait veri ise 943 binden 1,053 milyona revize edildi. İşsizlik oranı %5,2 ile beklentiyi karşılarken katılım oranında gerileme dikkat çekti. Beklentinin oldukça altında kalan manşet veri, piyasada Fed’in varlık alımlarını azaltma tarihini erteleme beklentisini tekrar gündeme getirdi. Günün diğer önemli verisi olan ISM Hizmet Endeksi Ağustos ayında 2,4 puan gerileyerek 61,7 seviyesinde açıklandı. Hizmet PMI verisi ise 0,1 puan gerileyerek 55,1 oldu. Veri, Almanya, Euro Bölgesi ve İngiltere’de sırasıyla 60,8, 59 ve 55 seviyelerine gerileyerek beklentilerin altında kaldı.
Avrupa Merkez Bankası faiz kararı, Çin ticaret dengesi, ABD ÜFE gelecek haftanın dikkat geçen verileri arasında yer alıyor. Pazartesi günü “Labor Day” tatili nedeniyle ABD hisse senedi endeksleri kapalı olacak.
Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)
Dolar endeksinde bir süredir devam eden zayıf seyir tarım dışı istihdam verisi sonrası daha da hızlandı. Beklentinin oldukça altında kalan rakamdan çok, ücretlerdeki artışın enflasyonist baskısı ve Fed’in mevcut politikasını değiştirmekte aceleci olmayacağı beklentisi USD’de satışların hızlanmasında etkili oldu. 91,950 seviyesine çekilen endeks Ağustos başından bu yana en düşük seviyesini görürken, Temmuz ayından bu yana ilk kez 1,1910’a yükselen EUR/USD kısa sürede kazanımını geri vererek veri öncesi bulunduğu seviyelere döndü. G-10 para birimlerinin neredeyse tamamı USD karşısında güçlü performans sergilerken, AUD ve NZD 0,75% kazanımla öne çıktı. USD endeksi bugünkü kaybın ardından, peş peşe altıncı seansı da ekside noktaladı.
Tarım dışı istihdam verisi sonrasında spot altın pozitif performans ile öne çıktı. Düşük rakamın yanı sıra, ücretlerdeki enflasyonist baskı altına yönelim yaratarak getirilerdeki yükselişin önüne geçti. $1809 seviyesinde bulunan 200 günlük ortalamasını bir süredir destek olarak kullanan fakat, yükselişlerde satış gören altın, zayıf gelen veri sonrası Tapering beklentilerinin ötelenmesi ve ücret artışlarının yarattığı pozitif algı ile alım görerek Temmuz ayından bu yana kırmakta zorlandığı $1830 direncini tekrar test etti ve haftalık bazda dördüncü haftayı da artıda noktaladı.
USD’deki değer kaybının emtia fiyatlarında yükseliş yaratmasına rağmen, zayıf verinin açılmayı öteleyeceği tahminleri petrol fiyatlarının günü ekside noktalamasında etkili oldu. ABD’de fırtına sebebiyle petrol üretiminin yavaşlaması petrol fiyatını destekleyen etkenlerden olurken, Asya tarafında artan talepte öne çıkarak WTI kontratının $70 bölgesinde tutunmasını sağladı. İstihdam verisi sonrası USD zayıflığına ilk tepki olarak alım gören petrol $70,50 seviyesine kısa süreliğine yükseldikten sonra, seansın kalanında satış görerek $69,25 seviyesinde kapanış yaptı.
Kaynak:İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı