ANKARA Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanlığı tarafından düzenlenen “Kırmızı Et Bunalımı” konulu panelde, Türkiye’de hayvansal üretim, hayvan sayıları, kırmızı et fiyatlarındaki artış ve ithalat konuları ele alındı.
Besiciler değil
Panelde, kırmızı et fiyatlarının yükselmesinin sorumlusunun sığır yetiştiricileri ya da besiciler olmadığı ifade edildi. Fiyat artışının temel nedeninin koyun, keçi ve sığır sayısının hızla azalmasına bağlı üretim düşüklüğü olduğu vurgulanan panelde, hayvan varlığındaki erozyon durdurulmadıkça, sorunun büyüyerek devam edeceği belirtildi. Süt fiyatlarının düşmesinin de önlenmesi gerektiğine işaret edildi.
Kasaplık sığırlar
Et ve Balık Kurumu (EBK) aracılığıyla yapılacak ithalat konusuna değinilen panelde, ithalatta bu denli hızlı ve kararlı olunmasının ilgili çevrelerin çoğunda önce kasaplık sığır ardından et ithalatını sürekli kılacak bir girişim olarak değerlendirildiği kaydedildi. A.Ü.i Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Numan Akman da Türkiye’nin hayvan varlığı ve hayvansal üretim konusunu anlattı.
Kesim durmalı
TÜRKİYE Kırmızı Et Üreticileri Merkez Üst Birliği Başkanı Mustafa Demir de 2003-2009 yılları arasında, süt fiyatları stabil gittiği için damızlık kesimlerin başladığını, bir taraftan damızlıklara teşvik verilirken bir taraftan da bunların kesime gittiğini söyledi. Demir, maliyetlerin altındaki süt üretiminin yeterince besi materyali üretemediğini, damızlıkların kendisinin besi materyali haline geldiğini anlattı.