SOSYAL Güvenlik Kurumu, Sağlık Uygulama Tebliği’nde yapılan son değişiklikle, tebliğin Doğuştan Metabolik Hastalıklar ve Çölyak Hastalığı ile ilgili maddesini yeniden düzenledi.
Buna göre, Medula Reçete Provizyon sisteminden giriş yapılarak sadece eczanelerden temin edilebilen glutensiz un ve özel formül içeren mamul ürünler, hak sahipleri tarafından istedikleri yerden temin edilebilecek. Tebliğde belirtilen tutarlar, yaş gruplarına göre aylık olarak otomatik ödeme sistemiyle doğrudan hak sahiplerine ödenecek.
Türkiye’de glutensiz ürün üreten bir fabrika olmadığını belirten Çölyak Derneği Başkanı Şebnem Ercebeci, “Yeni düzenleme bu gıdaların eczaneler dışında marketlerden de kolayca satın alınmasını öngörüyor. Bu da, gıdaların denetimsiz bir şekilde bu hastalara ulaşması anlamına geliyor” dedi.
Bu gıdalar ilaç gibi
Üretim mevzuatının henüz yaygınlaşmamış olduğuna dikkat çeken Ercebeci, “Merdiven altı üretimle hastaların sağlığının tehlikeye atılması sözkonusu. SGK’nın en kısa zamanda bu yanlıştan dönmesini istiyoruz” diye konuştu.
Hastaların, değişikliğin yapıldığı günden bu yana reçetelerinde yazan gıdaları eczanelerden alamadığını belirten Ercebeci, şunları söyledi:
“Çölyak hastaları için bu gıdalar ilaç yerine geçiyor. Gıdaların marketlerde satılmasına yol açan düzenlenmeyle, bu hastalar riske atılıyor. SGK il Müdürlükleri yeni uygulamadan habersiz. Çölyak hastaları müdürlükler önünde kuyruklar oluşturuyor ancak sorularına cevap alamıyorlar. Düzenleme gereği gıda bedelini almak için il müdürlüklerine başvuranlar, ‘Bize bilgi gelmedi’ denerek geri çevriliyor. Hasta ve hasta yakınları SGK İl Müdürlükleri ile Sağlık İl Müdürlükleri arasında mekik dokuyor.”
Hastalar gözden çıkarıldı
Konuya ilişkin açıklama yapan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan ise, “SGK bu düzenleme ile hem çölyak hastalarının bu ürünleri reçeteli olarak, güvenli bir şekilde eczanelerden almasını engellemiş, hem de hesaplarına yatırılan parayı hastaların tedavi için kullanıp, kullanılmadığını denetleyemeyeceği için halk sağlığını tehlikeye atmıştır” dedi.
SGK’nın hastalığın tedavi edilmediği taktirde daha ciddi sorunlara yol açacağını ve kansere çevirebileceği gerçeğini göz önüne almadığını belirten Saydan, “SGK, kişilerin hesap numarasına yatırdığı para ile adeta çölyak hastalarını ‘Paranı veriyorum başının çaresine bak’ mantığı ile gözden çıkarmıştır” diye konuştu.