TÜRKİYE’nin dört bir yanındaki berber, kuaför ve güzellik salonlarının ara eleman sıkıntısı, son yıllarda iyiden iyiye kendini göstermeye başladı.
Usta ile çırak arasındaki makasın açıldığına dikkat çeken Türkiye Berberler ve Kuaförler Federasyonu Başkanı Bayram Karakaş, sektörde eleman eksikliğinin haksız rekabete de yol açtığını söyledi. “Çırak olan dükkânda kalfa, kalfa olan dükkânda çırak yok” diyen Karakaş şöyle konuştu:
“Türkiye genelindeki berber ve kuaförlerin yüzde 80’lik bir kısmında 4+4+4 kesintisiz eğitim sisteminin de etkisiyle eleman erozyonu yaşanıyor. Biz bu sistem ile ilgili kurum yetkililerine, federasyon olarak ara eleman yetiştirilmesi noktasında çok büyük sıkıntılar yaşacağımızı anlattık. Bu sıkıntılar sadece eleman eksikliğiyle kalmadığı gibi arada haksız rekabete de yol açtı.
İŞİ ÖĞRENMEDEN ‘USTAYIM’ DEDİLER
Mesleği tam öğrenmeyen insanlar kalfalık veya çıraklık dönemi aşamasındayken ‘ben ustayım’ diye ortaya çıktılar. Bu da sektörün erimesine neden oldu. 2 bin 800 meslek mensubumuz varsa iddia ediyorum bunların bin 800’ünde çırak yok. 2 bin tanesinde kalfa varsa 800 tanesinde kalfa yok.
ANKARA’YI YEDİ BÖLGEYE BÖLDÜK
En fazla çırak sayısı bizde. Çoğu meslek bölümleri çıraklık okullarında kapı kapattılar. En revaçtaki meslek grubu kuaförlük, berberlik ve güzellik uzmanlığı. Biz oda olarak Ankara’yı yedi bölgeye böldük. Bölgelerde esnaflarımızı geziyoruz. Hangi bir salona girsek birinde çırak varsa diğerinde kalfa yok.
İŞKUR’LA PROJE AŞAMASINDAYIZ
Bununla alakalı İŞKUR’la bir proje aşamasındayız. AB projesi kapsamında veya istihdama dayalı bir proje olabilir. Çocuk yuvalarında yetişen veya sokaklarda madde bağımlılığına yön tutmuş genç nesili bu mesleğe kazandırabiliriz. Emniyet, Büyükşehir Belediyesi ve farklı kurumların vereceği destekle, bu gençleri teşvik edip mesleği sevdirerek istihdam etmeyi hedefliyoruz.”
3. SINIFTA SEÇMELİ DERS OLMALI
Karakaş, meslek liseleriyle ilgili isi özetle şunları söyledi:
“Milli Eğitim Bakanlığı’na, 2006’nın altıncı ayı itibariyle müracaatımız var. Berberlik, kuaförlük ve güzellik uzmanı mesleğinin tek bir dal olduğunu bu bir tek dalın kendi içinde ayrışması gerektiğini söylüyoruz. Çünkü meslek liselerinde şu anda kuaförlük mesleği var. Ama şu acı gerçek ki, meslek liselerinde kuaförlük bölümüne sadece kız öğrenci alınır diyor. ‘Kuaförlüğü kadın yapacak’ diye bir cümle olmamalı. Çünkü kuaför olup da erkek olan kardeşlerimiz de var. Bunları ayrıştırmadan meslek liselerinde berberler, kuaförler ve güzellik uzmanları diye açılacak branşın 3. sınıfta seçmeli ders olarak ayrışması gerektiği bunun da kalfalık ve çıraklıktaki ara eleman sıkıntısını gidereceğini düşünüyorum.”