Kokusuz, renksiz ve tatsız bir gaz olan karbonmonoksitin özellikle uykudayken fark edilmesinin güç olduğunu ifade eden Özerciyes, “Zehirlenme tehlikesine karşı, vatandaşlarımızın belli bir bilinçle hareket etmesi ve gerekli tedbir alması önem taşıyor. Vatandaşlarımızın alacağı tedbirlerin yanı sıra, konuyla ilgili denetimlerin aksatılmaması da gerekiyor” dedi.
Baca temizliği yapılmalı
Sobaların yanlış kurulması ve yakılması, baca temizliğinin yaptırılmaması, kalitesiz ve standartlara uymayan yakıt kullanılması, soba, baca ve şofben-baca bağlantılarının yanlış yapılması gibi konular nedeniyle karbonmonoksit zehirlenmelerinin yaşanabileceğini kaydeden Özerciyes, zehirlenmelerin ve yangınların başlıca nedeninin tekniğine uygun imalatı, temizliği ve bakımı yapılmayan bacalar olduğunu dile getirdi.
Temiz hava girmeli
Şofben zehirlenmelerini önlemek için yapılması gerekenler hakkında da bilgi veren Özerciyes, bu tür zehirlenmelerin genellikle gaz kaçaklarından değil, özellikle kışın yeterli havalandırma yapılmayan yerlerde oksijen oranının düşmesi ve karbonmonoksit oranının yükselmesi sonucu yaşandığını ifade etti. Bu nedenle şofbenin kullanıldığı yere sürekli temiz hava girmesinin sağlanması gerektiğini belirten Özerciyes, “Şofben mutlaka bacaya bağlanmalı. Şofbenin monte edileceği mekan yeterli büyüklükte olmalı ve mümkünse banyo yerine balkona veya başka bir mekana takılmalı” diye konuştu.
Özerciyes, gaz kaçağı hissedildiğinde öncelikle gaz vanası ve tüp dedantörünün kapatılması, elektrik düğmeleri ile oynanmaması, alev ve kıvılcım yaratabilecek her türlü hareketten uzak durulması gerektiğinin de altını çizdi.