Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Türkiye'den UEFA'ya Demiral tepkisi
Türkiye'den UEFA'ya Demiral tepkisi
AK Parti Sözcüsü Çelik'ten Merih Demiral'a verilen cezaya tepki
AK Parti Sözcüsü Çelik'ten Merih Demiral'a verilen cezaya tepki
Erdoğan: Biz bölgemizde bir teröristan kurdurmadık, kurdurmuyoruz ve asla kurdurmayacağız
Erdoğan: Biz bölgemizde bir teröristan kurdurmadık, kurdurmuyoruz ve asla kurdurmayacağız
UEFA'dan Merih Demiral'a 2 maç ceza
UEFA'dan Merih Demiral'a 2 maç ceza
Bakan Şimşek: Borçlanma faiz oranlarımız düşüyor
Bakan Şimşek: Borçlanma faiz oranlarımız düşüyor
HABERLER>DÜNYA
7 Şubat 2022 Pazartesi - 20:26

Xi Jinping, farklı ülkelerin liderleriyle görüştü

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping dün Beijing 2022 Kış Olimpiyat Oyunları’nın açılış törenine katılmak üzere Beijing’de bulunan farklı ülkelerin liderleriyle ayrı ayrı görüşmeler gerçekleştirdi.

Xi Jinping, farklı ülkelerin liderleriyle görüştü

Xi, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman ile görüşmesinde Çin ile Tacikistan arasındaki diplomatik ilişkilerin kurulmasından bu yana geçen 30 yıldır ilişkilerin gelişmesinde atılım gerçekleştirildiğini hatırlattı. İkili ilişkilerin kapsamlı stratejik ortaklık seviyesine getirildiğine işaret eden Xi, iki tarafın ekonomik ve ticari işbirliği planını dikkatle yerine getirerek yeşil enerji, dijital ekonomi, e-ticaret gibi alanlardaki işbirliğini derinleştirmesi gerektiğini dile getirdi. Xi, Çin’in Tacikistan’ın kaliteli tarımsal ürünlerinin ithalatını artırarak, Tacikistan’da Orta Asya’nın ilk Luban Atölyesi’nin kurulmasını hızlandırmaya ve Tacikistan’ın salgınla mücadele çalışmasına destek ve yardım sağlamaya devam etmeye hazır olduğunu belirtti.

İmamali Rahman görüşmede Çin’i Beijing Kış Olimpiyat Oyunları’nın açılış törenini başarıyla organize etmesinden dolayı tebriklerini sundu.

İki taraf, Çin Halk Cumhuriyeti Hükümeti ile Tacikistan Cumhuriyeti Hükümeti Ekonomik ve Ticari İşbirliği Planı’nı (2025 yılına kadar) imzaladı.

Xi, aynı gün Özbekistan Devlet Başkanı Şevket Mirziyoyev ile bir araya geldiğinde Özbekistan’ın modern sektör sisteminin kurulmasına yardım etmeye hazır olduğunu kaydetti. İki tarafın doğalgaz ve yenilenebilir enerji alanlarındaki işbirliğini güçlendirmesi gerektiğine dikkat çeken Xi, Özbekistan’ın Shanghai İşbirliği Örgütü’nün dönem başkanlığını yürütmesini desteklediğini vurguladı. Xi, Özbekistan ile beraber gerçek anlamdaki çok taraflılığı savunarak gelişmekte olan ülkelerin meşru haklarını korumaya ve bölgenin istikrara ve refaha kavuşturulması için daha büyük katkı yapmaya hazır olduklarını yineledi.

Xi Jinping ile uzun zamandır beklenen görüşmeyi gerçekleştirmekten memnuniyet duyduğunu söyleyen Şevket Mirziyoyev, iki ülkenin diplomatik ilişkilerinin kurulmasından bu yana geçen 30 yılda ikili ticaret hacminin 140 kat arttığını anımsatarak, bunun Özbekistan’ın büyümesini hızlandırdığını dile getirdi.

Xi, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad el Sani ile görüşmesinde ise Katar’ın “2030 Ulusal Vizyonu”nu hızlandırmasını desteklediklerini belirtti. Katar ile birlikte “Kuşak ve Yol” inisiyatifi ve küresel gelişim deklarasyonunu yerine getirmek için işbirliği yapmaya hazır olduklarına işaret eden Xi, daha fazla Çin firmasının Katar’a yatırım yapmasını teşvik ederken, Katar’ın Çin’e yönelik yatırımı artırmasını beklediklerini söyledi. Katar’da yapılacak 2022 Dünya Kupası ve 2030 Asya Olimpiyat Oyunları’nı desteklediklerini dile getiren Xi, Katar ile Ortadoğu bölgesindeki ilk panda işbirliğini başlatmaya hazır olduklarını kaydetti. Xi, Çin ile Körfez Arap Ülkeleri İş Birliği Konseyi arasındaki serbest ticaret anlaşmasına en kısa süre içinde varılması için Katar’dan aktif rol oynamaya devam etmesini beklediklerine dikkat çekti.

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad el Sani, Beijing Kış Olimpiyat Oyunları’nın başarılı bir şekilde düzenleneceğine inandığını açıkladı.

Öte yandan Xi, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayid el Nahyan ile de görüştü. Xi, BAE ile geleneksel enerji işbirliğinin temelinde yeni enerji, yenilenebilir enerji, havacılık ve uzay gibi alanlarındaki işbirliğine hazır olduklarını ifade etti. Xi, iki tarafın ortak güvenliğini korumak için terörle mücadele alanındaki işbirliğini de güçlendirmesi gerektiğini belirtti.

Çin’in kendisinin ikinci memleketi olduğunu hatırlatan Muhammed bin Zayid el Nahyan, Çin’i bir defa daha ziyaret etmekten memnuniyet duyduğunu söyledi. Büyük Çin’in sürekli gelişmesini dilediğini belirten Abu Dabi Veliaht Prensi, Beijing Kış Olimpiyat Oyunları’nın başarıyla düzenleneceğine inandığını vurguladı.

Kaynak:Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı

 
Haftalık insidans haritası yayımlandı
 
Finlandiya Dışişleri Bakanı Haavisto Türkiye'ye gelecek
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çinli araştırmacılar, dünyada “yapay ay” geliştirdi
Jiangsu eyaletinin Xuzhou kentindeki ay simülatörü, ileride Ay’a gönderilecek ...
Çin, Körfez ülkeleriyle serbest ticaret anlaşmasını hızlandıracak
Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, 2022 Beijing Kış Olimpiyatları nedeniyle ...
Xi Jinping, Pakistan Başbakanı İmran Khan’la görüştü
Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, bugün Büyük Halk Toplantı Sarayı’nda Beijing ...
 
Çin Takımı kısa mesafe sürat pateninde ilk altın madalyasını kazandı
Çin, dün Beijing 2022 Kış Olimpiyat Oyunları'nda karışık kısa mesafe sürat ...
Yılın en güzel otomobili: DS 4
Fransız lüks otomobil üreticisi DS Automobiles’in, kusursuz çizgileri ...
Beijing Kış Olimpiyat Oyunları yabancı konuklarının onuruna yemek
Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ve eşi Peng Liyuan, bugün Büyük Halk Toplantı ...
 
2022 Beijing Kış Olimpiyat Oyunları başladı
Beijing Kış Olimpiyat Oyunları’nın açılış töreni bu akşam Çin Ulusal Spor ...
Xi Jinping: "Dünyaya sade, güvenli ve mükemmel bir olimpiyat şenliği sunacağız"
Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin (IOC) ...
Xi ve Putin bir araya geldi
Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, bugün başkent Beijing’de Diaoyutai Devlet ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri