Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
HABERLER>GÜNDEM
6 Ekim 2012 Cumartesi - 11:01

Yasa tasarısı panelde tartışıldı

Çankaya Belediyesi, 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü’nde TBMM gündemindeki Hayvanları Koruma Kanunu Tasarısı ile ilgili sempozyum düzenledi.

Yasa tasarısı panelde tartışıldı

Çankaya Belediyesi, 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü nedeniyle sempozyum düzenledi. Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde moderatörlüğünü Çankaya Belediyesi Başkan Yardımcısı Erdal Kurttaş’ın yaptığı sempozyuma, Hürriyet Gazetesi Bölge Koordinatörü Yaşar Sökmensüer, Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Bilgili, Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Veteriner Hekimliği Tarihi ve Deontoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. R. Tamay Başağaç Gül ve Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Burcu Baydemir Kantarcı katıldı.
Sempozyumda, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda yapılması planlanan değişiklikler tartışıldı.

Yaşama hakkı olan canlı

Açılış konuşmasını yapan Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, yeni yasanın tüm sokak canlılarını ‘yaşama hakkı’ olan bir canlı olarak görecek düzenlemeyle kabul edilmesini umduğunu belirterek, Çankaya Belediyesi Sahip Sokak Hayvanları Barınma ve Rehabilitasyon Merkezi’nin hayvanları koruma yönünde ne kadar önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı. Tanık, merkezde çalışanların özveri ile sokak canlılarının bakımlarını üstlenmelerinin insanlık adına önemli bir adım olduğunu ifade etti.

Tür ayrımcılığı büyük suçtur
 
Konuşmasına farklı insanların, farklı canlıların, farklı hayatların kıymetini çocuk yaşlarda, Sait Faik’in hikayelerinden öğrendiğini belirterek başlayan Sökmensüer, şunları söyledi:
“Çocukluğumda hayvan sahiplenmek diye bir şey yoktu. Onlar mahallenindi. Köpekler her oyunun gönüllü katılımcısı olurdu. Mahallenin sütçüsü kedi payı olan sütü bırakmadan mahalleden ayrılmaz, kasaplar köpeklerin payları olan kemikleri vermeden evlerine gitmezdi. Küpeleme falan da yoktu elbet, hepimiz sahip çıkardık.
Tür ayrımcılığı, insanların başka canlılara sırf insan olmadığı için kötü, adaletsiz davranması 21. yüzyılın en yaygın ama en örtülü suçlarından birisidir. Yasa bu haliyle hayvanları işlevlerine göre metalaştırıyor. Metalaştırılan bir şeyin üzerinden adalet, eşitlik, vicdan, sevgi kavramlarından bahsedemeyiz. Sokakta yaşayan hayvanların sayısı, onları toplayarak azalmamalı. Sahiplenme toplumsal bir refleks haline gelmeli. Sadece evde ona bir yer açarak değil, mahallede, işyerinde onları sahiplenmek, yaşatmak mümkün. Binlerce insan yasa tasarısı için sokaklara döküldü. Tasarının ana arızası, koruma kavramına sıkışması ve başka canlıların da bizim gibi hakları olduğu yaklaşımını taşımamasıdır. Öyle olunca başka canlılara da adaletli davranma ilkesinin uzağına düşmektedir.”

Hayvan hakkı kentli hakkıdır

Bu yıl diğer yıllardan farklı bir şekilde bu günü ele aldıklarını belirten Çankaya Belediye Başkan Yardımcısı Erdal Kurttaş, Hayvan Hakları mücadelesinin tarihi gelişiminden söz etti. Hayvan haklarının tarihi geçmişine ve ötenazi uygulamalarına değinen Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Veteriner Hekimliği Tarihi ve Deontoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. R. Tamay Başağaç Gül, “Hayvan haklarında en büyük sorumluluk veteriner hekimlere düşüyor. Sırf sahipleri istiyor diye, tırnakları sökülen, ses telleri alınan hatta uyutulan hayvanlar var” dedi.
Burcu Baydemir Kantarcı da tasarıyı hukuksal olarak değerlendirirken, içerdiği çelişkilere de dikkat çekti.

Hayvanseverlerden yoğun katılım

Hayvan Haklarının etik boyutunun ve hukuksal boyutunun masaya yatırıldığı panelde konuşmacılar, yeni yasanın tartışmalı olduğunu ve karamsar bir tablo çizdiğini belirttiler. Tür ayrımcılığının cinsiyet ve ırk ayrımcılığından hiçbir farkı olmadığının ortaya konduğu panelde, tasarının AB ile uyum çerçevesinde düzenlendiği ancak havanların hala bir mal ve bir denek olarak görüldüğü ayrıca tasarıda bir ilerleme olmadığı konularına açıklık getirildi. Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde düzenlenen panele Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP), Hayvan Koruma Derneği (HAYKOD), Hayvan Kurtarma Derneği gibi kuruluşlar da yoğun ilgi gösterdi.

 
Kent trafiğine can damarı
 
Atatürk’e hemşehri ziyareti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kent trafiğine can damarı
Çalışmaları devam eden Yeni Çiftlik Bulvarı için, “Kent trafiğinin can ...
Dönüşürken deprem oldu
Türkiye’de 6.5 büyüklüğündeki depreme dayanıklılık baz alınarak belirlenen ...
Kentsel dönüşüme mahkeme rötarı
Kentsel Dönüşüm ve Afet Yasası gereği Ankara’da MSB lojmanlarıyla birlikte ...
 
Kaldırım otoparka döndü
Çiğdem Mahallesi’nde Ankara Trafik Vakfı otoparkının hemen yanında yeni ...
C vitamini sadece süreyi kısaltıyor
İnanışın aksine C vitamininin soğuk algınlığını önlemediği belirlendi
Başkent’e borcumuzu ödedik
Atılım Üniversitesi’nin kurucusu Yalçın Zaim, Eylül ayında birçok ünlüyü ...
 
Ankaray’da korkutan sızıntı
Ankaray-Kolej istasyonunda duvardan sızan su, küçük birikintilere neden ...
Trafikte 'İnönü esareti' bitiyor
Kızılay-Çayyolu metro çalışması nedeniyle 103 gündür trafiğe kapalı olan ...
Önce uçuş sonra nikah
Türk Hava Kurumu’na (THK) bağlı Türkkuşu Genel Müdürlüğü Etimesgut Uçuş ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri