Atabeyler ve Dağlıca gibi davalar askeri yargıdan sivil yargıya geçecek. Aynı davalarda yargılanan askerlerin dosyaları askeri yargıda kalacak. Aynı konuda iki ayrı dava, yetki çatışmalarına yol açabilecek
Cumhurbaşkanı Gül’ün onayladığı düzenleme, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girecek. CHP, Anayasa Mahkemesi’ne gitse de olası bir iptal kararına kadar da yürürlükte kalacak. Düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle yaşanacak değişiklikler şöyle:
DOSYALAR SİVİL YARGIYA: Siviller bundan sonra hiçbir biçimde askeri mahkemelerde yargılanamayacak. Oğulbey Kışlası Yolsuzluğu, Atabeyler, Dağlıca davası gibi dava ve soruşturmalar, askeri yargıdan sivil yargıya geçecek. Aynı davalarda yargılanan askerlerin dosyaları ise askeri yargıda kalacak. Aynı konuda iki ayrı davanın görülmesi, yetki çatışmalarına yol açabilecek.
DARBE GÜNLÜKLERİ’NE HUKUKİ ZEMİN: Askeri mahalde, askerler tarafından işlenen anayasal düzene karşı suçlar konusunda sivil yargı tek yetkili olacak. Ergenekon iddianamesinde, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek’e ait olduğu öne sürülen günlükler ve Sarıkız ile Ayışığı gibi askeri darbe iddialarına adı karışan eski kuvvet komutanları Örnek, Aytaç Yalman ve İbrahim Fırtına için konuyla ilgili tartışmalar yürütülmüştü.
ŞEMDİNLİ AYARI: Yargıtay, Şemdinli davasında, “devletin birliğini bozmak” suçuna askeri yargının bakması gerektiğine karar vermişti. Bu kararın, Ergenekon davasının bir bölümünün de askeri yargıya gönderilmesi konusunda emsal oluşturabileceği belirtiliyordu. Albay Dursun Çiçek’in hazırladığı iddia edilen İrtica İle Mücadele Eylem Planı ile ilgili tartışmalar da bu noktada düğümleniyordu. Düzenleme ile Yargıtay’ın verebileceği olası kararların önüne geçildi.
İZİN ŞARTI: Hükümete göre düzenlemeyle, askeri mahalde işlenen çete, terör, cunta ve darbe suçları dışında, devletin birliğini bozmak, savaşa tahrik, askeri tesisleri tahrip, askeri komutanlıkların gaspı, devletin güvenliğine ilişkin belgelere karşı işlenen suçlarla, siyasal ve askeri casusluk, güvenlikle ilgili bilgileri açıklama, devlet sırlarından yararlanma suçlarına da sivil yargı bakmaya başlayacak. Sivil yargı, yapılan bir ihbar üzerine, Genelkurmay Başkanı ve üst düzey komutanlar dahil tüm askeri personel yönünden Genelkurmay’a bildirimde bulunmadan bu suçlar yönünden harekete geçebilecek.
ASKERİ YARGININ TUTUMU: Askeri mahkemeler yasaya rağmen, anayasanın 145. maddesini gerekçe göstererek söz konusu suçlar yönünden kendilerini yetkili sayarsa, sivil yargı ile askeri yargı arasında yetki yönünden kaos yaşanabilir.
Milliyet