Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Tekin, Öğretmenler Günü'nde Mesleki Düzenlemeleri ve Eğitimdeki Değişimi Anlattı
Tekin, Öğretmenler Günü'nde Mesleki Düzenlemeleri ve Eğitimdeki Değişimi Anlattı
İŞKUR Aday Havuz Sistemiyle 50 Bin İş Arayana Ulaşıldı
İŞKUR Aday Havuz Sistemiyle 50 Bin İş Arayana Ulaşıldı
Kuyu Operasyonlarında 50 Tutuklama
Kuyu Operasyonlarında 50 Tutuklama
Ticaret Bakanlığı'ndan Dolandırıcılık Uyarısı: Sahte Kargo Bildirimlerine Dikkat
Ticaret Bakanlığı'ndan Dolandırıcılık Uyarısı: Sahte Kargo Bildirimlerine Dikkat
Bakan Memişoğlu:Sağlık Sisteminde Temizlik Süreci Başladı
Bakan Memişoğlu:Sağlık Sisteminde Temizlik Süreci Başladı
HABERLER>GÜNDEM
18 Mart 2010 Perşembe - 07:39

Yeni Anayasa'da asker ve HSYK'nın yeri

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın hukukçu kurmaylarıyla yaptığı toplantıda anayasa değişikliği paketine son şekli verildi.

Yeni Anayasa da asker ve HSYK nın yeri

AK Parti'nin Meclis'e getirmeyi planladığı Anayasa paketine, Başbakan Erdoğan başkanlığında dün yapılan toplantıda son şekli verildi. Başbakanlık Merkez Bina’daki toplantı 4.5 saat sürdü. AK Parti Grup Başkan Vekili Bekir Bozdağ, toplantının ardından yaptığı açıklamada, "Son kontroller yapıldı. Çalışmalar tamamlandı. Madde sayısı ve muhteva hakkında bir şey söyleyemem. Muhalefetten randevu talepleri Adalet Bakanı Sadullah Ergin tarafından istenecek" dedi. Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Adalet Bakanı Ergin ve Bozdağ'dan oluşacak bir heyet, CHP, MHP ve BDP'nin yanı sıra SP, DSP ve BBP'yi ziyaret ederek destek isteyecek.

HSYK’NIN YAPISI DEĞİŞECEK

Başbakan Yardımcıları Cemil Çiçek, Bülent Arınç, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek, TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, AK Parti Adana Milletvekili Ömer Çelik'in katıldığı toplantıda Erdoğan'a anayasa değişikliği konusunda hazırlanan son metin aktarıldı. Buna göre, HSYK'nın, tarafsızlık, objektiflik, şeffaflık ilkeleri temelinde uluslararası belgeler ışığında geniş tabanlı temsil esasına göre yeniden yapılandırılması, kararlarına karşı etkili itiraz sisteminin getirilmesi ve yargı yolunun açılması hedefleniyor. Buna göre Kurul'un üye sayısının 20 veya 21 olacak. HSYK, geniş tabanlı temsil esasına göre oluşturulacak, 2 veya 3 daire seklinde yapılandırılacak. Yargının tümünün temsil edilebilmesi amacıyla, birinci sınıf hakim ve savcıların yanı sıra Türkiye Adalet Akademisi, hukukçu öğretim üyeleri ile avukatların da HSYK'da temsili sağlanacak.

ASKERE SİVİL YARGI YOLU

Hükümetin, yargı reformu taslağında da yer alan Yüksek Askeri Şura'nın ihraç kararları ve HSYK kararlarının yargı denetimine açılması planlanıyor. CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne götürerek iptal ettirdiği askerlere sivil yargı yolunu açan yasayla paralel olarak bir Anayasa değişikliği düşünülüyor. Bu kapsamda askerlerin yargılanmasını düzenleyen Anayasa'nın 145. maddesinde değişikliğe gidilecek. Askeri suçlar dışındaki eylemler, sivil yargıda görülebilecek. Parti kapatma zorlaştırılacak. "Siyasi partilerin uyacakları esaslar" başlıklı 69. madde iki şekilde formüle edildi. Partilerin kapatılmasına 1961 Anayasası'nda olduğu gibi Meclis karar verecek. Parti kapatmalarını Venedik Kriterleri çerçevesinde zorlaştıran hükümler konulacak. Bu düzenlemeyle, şiddet ve teröre bulaşmadığı sürece partiler kapatılamayacak. Dava açma usulü de değişecek. Dava açılmasına Meclis ya da yine mevcut haliyle Anayasa Mahkemesi karar verebilecek.

Vatandaş hukuku güçlenecek

Anayasa’nın, "Temel hak ve hürriyetlerin niteliği" başlıklı 12. maddesine, "İnsan haysiyetine dokunulamaz" hükmü eklenerek, yasalar ve idarenin eylemlerine yeni sınır getirilecek. Buna göre, yasalar, mahkeme kararları insan onurunu zedelemeyecek nitelikte olacak. Gözaltında onur kırıcı davranışların karşılığı Anayasal suç olacak.

KİŞİSEL VERİ KORUNMASI

"Kişi hürriyeti ve güvenliği" başlıklı 19. maddeye, kişisel verilerin korunmasına ilişkin hüküm eklenecek. Buna göre, kişisel bilgiler, ancak kişinin açık rızasına veya kanunla öngörülen bir sebebe dayalı olarak kullanılabilecek. Kişi kendi hakkındaki bilgilerin amaçları doğrultusunda kullanılıp kullanılmadığını öğrenebilecek. "Yerleşme ve seyahat hürriyeti" başlıklı 23. maddeye, "Yurtdışı yasakları ancak mahkeme kararıyla verilebilir" hükmü eklenecek. Böylece, özellikle vergi cezalarında kişilere yurtdışı yasağının önüne geçilmiş olacak. Anayasa’nın "hakların korunmasıyla" ilgili bölümüne Kamu Denetçiliği Kurumu'na ilişkin madde eklenecek. Bu kurum, vatandaşla kamu kurumları arasındaki sorunlarda ‘ombudsmanlık’ rolü üstlenecek.

MEMURA GREV HAKKI

Anayasa’daki, "işçi" ifadesi, "çalışan" olarak değiştirilecek. Memurlara toplu sözleşme ve grev hakkı tanınacak. Maddenin reform paketine konulmasıyla, kamu desteğinin yükseltilmesi amaçlanıyor.

 
3 MİT mensubu açığa alındı
 
TAVRI TAKTİR TOPLADI
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
3 MİT mensubu açığa alındı
MİT, hukuk devleti ilkesine bağlılığını gösteren örnek davranışa imza attı.
95 yıl boyunca gizli kalan sır
Mustafa Kemal Atatürk'ün Çanakkale savaşlarında çekilen meşhur fotoğrafı ...
YÖK yeni katsayıları açıkladı
Danıştay'ın katsayı kararının yürütmesini durdurmasının ardından bugün ...
 
Başbakan sonbaharda erken seçime gidecek! Çünkü...
SP lideri Kurtulmuş, Aydın Ayaydın’ın sorularını yanıtladı
'Hemen istifa et'
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak’a istifa çağrısı yapan Bahçeli ...
İntifada çağrısı
İsrail'in Doğu Kudüs'te 1600 yeni konut projesinin ardından, El Aksa Camisi ...
 
Gerekçede 'sürgün' vurgusu
Davut Dursun ve Zahit Akman hakkındaki hapis kararının gerekçesi açıklandı.
Erdoğan resti çekti
Başbakan Erdoğan sert konuştu ve 100 bin kaçak Ermeni'yi sınırdışı edebileceğini söyledi.
Ankara için felaket haritası!
Bush'un güvenlik danışmanı Allison'dan Ankara için nükleer saldırı uyarısı
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri