Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Cumhurbaşkanı Erdoğan-Putin görüşmesi başladı
Cumhurbaşkanı Erdoğan-Putin görüşmesi başladı
Çelik: Demiral’ın gol sevincine ilişkin UEFA’nın başlattığı soruşturma kabul edilemez
Çelik: Demiral’ın gol sevincine ilişkin UEFA’nın başlattığı soruşturma kabul edilemez
Cumhurbaşkanı Erdoğan Kazakistan'da
Cumhurbaşkanı Erdoğan Kazakistan'da
UEFA, Merih Demiral hakkında soruşturma başlattı
UEFA, Merih Demiral hakkında soruşturma başlattı
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Enflasyonda düşüş dönemi başladı
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Enflasyonda düşüş dönemi başladı
HABERLER>GÜNDEM
25 Ekim 2013 Cuma - 09:56

‘Yol üstü otoparka ücret ödemeyin’

ANKARA GAZETESİ / CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal “Ankara ve İstanbul büyükşehir belediyelerinin, cadde ve sokakları otopark olarak kullanmasının, hukuka aykırı olduğunu tescil ettik. Vatandaşların bundan sonra ücret ödememesi gerekiyor” dedi.

‘Yol üstü otoparka ücret ödemeyin’

ANKARA / CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Ankara ve İstanbul büyükşehir belediyelerinin, cadde ve sokakları otopark olarak kullanmasının, hukuka aykırı olduğunu tescil ettiklerini belirterek, vatandaşların bundan sonra ücret ödememesi gerektiğini söyledi. Tanal, sokak ve cadde üzerlerinde park eden araçlardan alınan otopark ücretlerine ilişkinTBMM’de basın toplantısı düzenledi. Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik olduğu gibi İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yan kuruluşu İSPARK’ın cadde ve sokakları otopark olarak kullandığına dair iptal davası açtığını anımsatan Tanal,  İstanbul İdare Mahkemesi’nin, İstanbul’da oturmadığı ve milletvekili olması nedeniyle davayı reddettiğini anlattı.

DANIŞTAY’DA TEMYİZ EDİLDİ

Tanal, milletvekili seçilmesinin, ikametgahının İstanbul’da olmadığı anlamına gelmeyeceğini ifade ederek, ikametgah belgesini mahkemeye ilettiğini, Danıştay’a temyiz ettiğini kaydetti. Tanal, Danıştay’ın, ikametgah ibraz etmesiyle, mahkemenin kararını bozduğunu vurgulayarak, bugün İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin cadde ve sokakları amaç dışı kullandığını söyledi.
İmar Kanunu’nun 37. maddesine göre, yapı kullanma izni verildiğinde o bina içinde otopark alanı tahsis edilmesi gerektiğine işaret eden Tanal, eğer otoparkla igili alan tahsis edilmemişse yapı kullanma izni verilmediğini belirtti. Tanal, yasaya göre, eğer bina kendi içinde otopark yeri ayıramıyorsa, her araç için 20 metrekarelik otopark tahsis edilemiyorsa otopark parasının belediye hesabına yatırılarak, yapı ruhsat izni verildiğini anlattı. Tanal,  büyükşehir belediyesinin bulunduğu sınırlar içinde ilçe belediyelerinin, topladığı paraları büyükşehir belediyesi hesabına yatırdığını dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

ÜCRETSİZ OTOPARK ZORUNLULUĞU

“Büyükşehir belediye başkanlıkları, Otopark Yönetmeliği uyarınca, her ilçe belediyesinin hesabına, faizli olarak hesap açtırması, halkın yararlanacağı ücretsiz bölge otopark yapılması lazım. Ancak büyükşehir belediyelerinin hiçbirinin, topladıkları bu paraları, otopark amacıyla kullanmadığı, çarçur ettiği, amaç dışı kullandığı, vatandaşlara ücretsiz yararlanacağı bölge otoparkı yapmadığı anlaşılmaktadır. Bölge otoparkları yapmayınca yol amaçlı tahsis edilen yollar, caddeler daraltılarak otopark olarak kullanılmaya başlandı. Vatandaş, oralara park edecek ama ücretini ödemeyecek. Bu işlem, bu uygulamanın hukuka aykırı olduğunun mahkeme kararıyla tescilidir.  Mahkeme kararları anayasa uyarınca tüm idareleri bağlar. Bu idare kararlarını yerine getirmeyen belediyeler suç işlemiş olur. Vatandaşın tazminat davası açma hakkı var.

UYGULAMA HUKUKA AYKIRI

Ankara ve İstanbul büyükşehir belediyelerinin, cadde ve sokakları otopark olarak kullanmasının hukuka aykırı olduğunu tescil ettik. Vatandaşların bundan sonra ücret ödememelerini, uygulamaya yönelik olarak belediyeler hakkında suç duyurusunda bulunmalarını, hem de tazminat davası açma hakkı doğduğunu ikinci bir kararla tescil ettik.  Nasıl vatandaş kanuna uyuyorsa, belediyeleri, bakanları, idareyi, kamu görevlilerini hukuka uygun hareket etmeye ve mahkeme kararına uymaya davet ediyorum. Uymayan kamu görevlileri hakkında vatandaşın suç duyurusunda bulunmasını talep ediyorum.”

AMAÇ DIŞI KULLANILAMAZ

Tanal, otopark parasının amaç dışında kullanılamayacağına işaret ederek,  amaç dışı kullanılması halinde Cumhuriyet savcılarının, resen hareket etmesi, büyükşehir belediye başkanları hakkında suç duyurusunda bulunması, soruşturma açması gerektiğini savundu.ANKARA / 

 
Ankara’dan genç adaylar da çıkmalı
 
Garson, müzisyen ve dansözün bahşişinin yüzde 20’si kesilecek
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ankara’da mesai saatleri değişiyor
ANKARA GAZETESİ / İstanbul’da devlet memurlarının mesai saatleri 28 Ekim’den ...
Yatık duvara destek çıktı
ANKARA GAZETESİ / Ankara Hürriyet’in, “Bütçe yok yıkılabilir” başlığıyla ...
Mamak’a 'Kartalkondu'
ANKARA GAZETESİ / Mamak Belediyesi, gecekonduların yıkılmasının ardından ...
 
Metroda merdiven iki aydır yürümüyor
ANKARA GAZETESİ / Kızılay metrosunda bakıma alınan yürüyen merdivenler, iki aydır yürütülemedi.
Araçlar ters yöne girdi, trafik felç oldu
ANKARA GAZETESİ / ASKİ’nin Çetin Emeç Bulvarı’nda yaptığı Çankaya ilçesine ...
Yollar bayram etti
ANKARA GAZETESİ / Başkentliler, Kurban Bayramı tatilinin dokuz gün olmasını ...
 
Devletin lojman kavgası
ANKARA GAZETESİ / Danıştay’ın Bakanlar Kurulu’nun Saraçoğlu Mahallesi’yle ...
Cadılar gün sayıyor
ANKARA GAZETESİ / Ekim ayının son haftasında düzenlenecek Cadılar Bayramı ...
Üst geçit onarıldı
ANKARA GAZETESİ / Ankara Hürriyet’in, Eskişehir Yolu Demir Kafes önündeki ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri