AKM’deki Hatay Günleri’nde karanlıkta ışık saçan boya buluşuyla dikkatleri üzerine çeken Hataylı Ressam Ali Taş’ın tabloları ziyaretçilerin büyük beğenisini kazandı.
Taş, TÜBİTAK’ın verdiği teknik destek ve teşvikle 11 yıl boyunca 24 ülkede yaptığı araştırmalar sonucu dünyada bir ilke imza atarak zifiri karanlıkta siyah dahil tüm renklerin görülebildiği boyayı icat etti. Ressam, geçen yıl Türk Patent Endüstrisi’nden boyanın patentini alarak buluşunu tescilledi. Mucit ressam icadının hikayesini şöyle anlattı:
“Resimlerimi genellikle geceleri yaparım. Kullandığım yağlı boyayı da kendim yapıyorum. Bir ressamın en büyük zevki bitirdiği eserinin karşısına geçip onu izlemektir. Yeni tablomu izlemek istediğim bir gece elektrikler kesildi. Ben de o gece ‘Öyle bir şey yapmalıyım ki karanlıkta bile olsa eserimi görebilmeliyim’ dedim ve bu olay büyük bir buluşun başlangıcı oldu. Şimdi zifiri gece karanlığında siyah dahil tüm renkleri ayırt edebiliyorsunuz.”
Asıl mesleği Veteriner Teknikerliği olan Ressam Ali Taş’ın sanata olan yatkınlığı doğuştan geliyor. Ressamın mucizevi buluşuyla büyük boya firmaları yakından ilgileniyor.
Boyanın mucidi Ali Taş’ı Hatay’daki evinde ziyaret eden büyük bir firmanın yetkilileri, karanlıkta ışık saçan boyanın kendi laboratuvarlarında üretilmesini istedi. Taş, fabrikanın Hatay’da kurulması, bazı kurumlara yardım yapılması şartıyla teklifi kabul edeceğini belirtti.Kültür ve turizm Bakanlığı’na da konuyla ilgili bilgi verdiğini fakat uzun süredir destek göremediğini söyleyen Ali Taş, “Ülkeme hizmet etmeye çalışıyorum ancak böylesine önemli bir buluşa değer verilmiyor. Fransa’dan açık çek teklifi aldım. Bu devletin utanması gereken bir durumdur. Bugüne kadar ülkemi ve ülkemin güzel insanlarını düşündüm, bu yüzden değer göremiyorum. Başka bir ülkede olsam heykelim dikilirdi” ifadeleriyle tepkisini dile getirdi.