Bursa'da, iki ayrı eylemde 'Ampul Tayyip' sloganı atan üç lise öğrencisine daha Bursa 2. Çocuk Mahkemesi'nde 'Başbakana hakaret' iddiasıyla dava açıldı. Daha önce aynı suçlamayla yedi dava açılmıştı. Sonuçlanan dört davadan birinde beraat çıktı. Savcı 'Ampul' demenin hakaret olduğunu Google'dan alıntılar yaparak savundu.
Bursa’da geçen yıl 1 Ekim’de ‘Herkese Sağlık ve Güvenli Gelecek Platformu’ mitingi, beş gün sonra da ‘IMF ve Dünya Bankası’ protestosu yapıldı. Bu iki eylemde ‘Eğitimi satan ampul Tayyip’, ‘Sağlığı satan ampul Tayyip’, ‘Ampul Tayyip’ ve ‘Amerikancı ampul Tayyip’ ile ‘İşbirlikçi ampul Tayyip’ sloganları attıkları ileri sürülen Halkevleri üyesi lise öğrencilerinden Y.S., E.Ç. ve A.S.’ye Bursa 2. Çocuk Mahkemesi’nde dava açıldı. İlk duruşmaları 5 Mayıs’ta görülecek.
Aynı mahkemede geçen yıl yine ‘Ampul Tayyip’ sloganı attığı iddiasıyla lise öğrencisi O. K. yargılanmıştı. Kaplanoğlu, 31 Temmuz 2009’daki son duruşmada, suçlu bulunmuş, üç ay 26 gün bir kamu kuruluşunda çalışma cezasına çarptırılmıştı. Savcılık, gerekçeli kararında, ‘Google’dan alıntılara yaparak, kararı şöyle savunmuştu:
“Ampul kelimesi Fransızca’dan dilimize girmiş olup isimdir. İlk anlamı ile içinde elektrik akımıyla akkor durumuna gelerek ışık verebilen bir iletkeni bulunan, havası boşaltılmış, cam şişe manasına gelip (Türk Dil Kurumu Sözlüğü 2005) argoda ise küfür veya kötü söz olarak da kullanılabilir. Örneğin, ‘Hadi lan ordan ampul.’ (Google) Argoda, ‘andaval, dallama’ anlamında da kullanılır. (Google). Ampul sözü birbirine devamlı şaka yapan iki arkadaş arasında söylendiğinde belki hakaret anlamı taşımaz ancak ilimizin en işlek yerlerinde protesto amacıyla toplanıp ‘Ampul Tayyip, ampulsün sen Ampul’ denilmesi siyasi hiciv veya düşünceyi açıklama eleştiri sayılmaz, hakaret amaçlı söylenmiştir.”
Bursa’da 2006’dan beri Halkevleri üyelerine ‘Ampul Tayyip’ sloganından ötürü üçü çocuk mahkemelerinde sekiz dava açıldı. Bunlardan dördü sonuçlandı. Üçünde ceza verilirken, sadece birinde beraat çıktı. Bursa 1. Sulh Ceza Mahkemesi’nin gördüğü davanın kararı şöyleydi: “...Sanıkların hükümetin sağlıkla ilgili düzenlemelelerini protesto için toplandıkları, ‘Ampulsün sen Tayyip’ sözünün Başbakanımıza bir hakaret olmayıp demokratik toplumlarda partilerin eleştirilmesi anlamındaki sözlerden ibaret olduğu...”