Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
UEFA Uluslar Ligi Play-Off Kura Çekimi: A Milli Takım, Macaristan ile Eşleşti
UEFA Uluslar Ligi Play-Off Kura Çekimi: A Milli Takım, Macaristan ile Eşleşti
Enerjide Hedefimiz Tam Bağımsızlık
Enerjide Hedefimiz Tam Bağımsızlık
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
Bakan Ersoy, 2025 Turizm Bütçesini Tanıttı
Bakan Ersoy, 2025 Turizm Bütçesini Tanıttı
Ekim Ayında Kartlı Ödemeler Yüzde 78 Artarak 1,5 Trilyon Liraya Yükseldi
Ekim Ayında Kartlı Ödemeler Yüzde 78 Artarak 1,5 Trilyon Liraya Yükseldi
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
8 Şubat 2021 Pazartesi - 21:15

8 saniyelik keyif her yıl 8 milyon kişiyi öldürüyor

8 saniyede beyne giden nikotinin yarattığı sigara bağımlılığı, her yıl 8 milyon insanın hayatını kaybetmesine neden oluyor.

8 saniyelik keyif her yıl 8 milyon kişiyi öldürüyor

9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü nedeniyle bir açıklama yapan Solunum Derneği TÜSAD, önemli uyarılarda bulundu. Nikotinin 8 saniyede beyne giden ve ilk etapta keyif veren bir madde olması nedeniyle bağımlılık oluşturduğunu belirten uzman hekimler, dünya genelinde yılda 8 milyon kişinin sigara dumanı nedeniyle hayatını kaybettiğine dikkat çekti.

Bünyesindeki yaklaşık 4 bin 500 hekim üyesi ile akciğer ve solunum hastalıkları ile mücadele eden Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD), sigara ile ilgili uyarılarda bulundu. TÜSAD Tütün Kontrolü Çalışma Grubu tarafından 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü nedeniyle yapılan açıklamada, tehlikenin boyutlarını bir kez daha gözler önüne serdi. Tütün kullanımının en sık tüketim şekli olan sigaranın, dünyada 15 yaş üstü yaklaşık 1,8 milyar kişi tarafından kullanıldığını belirten TÜSAD Tütün Kontrolü Çalışma Grubu üyesi hekimler, bu kullanıcıların yüzde 80'inin orta ve alt gelir düzeyindeki ülkelerden olduğunu ve sigaraya başlama yaşı 11'e kadar düştüğünü belirtti.

NİKOTİN 8 SANİYEDE BEYNE GİDİYOR

Yanan tütünün ve kağıt dumanının içeriğinde başta katran olmak üzere sayısı 7.000'lere varan kimyasal madde ve içerik bulunduğu, bunların en az 250’sinin zehirli (toksik) olduğunu ve en az 70 maddenin de bizzat kanserojen özellikler taşıdığı belirtilen açıklamada, şu noktalara dikkat çekildi: “Bir zehir bombası niteliğindeki sigara, yandığında nikotin açığa çıkarır. Dumanla akciğerlere, ardından dolaşım sistemi ile 8 saniyede beyne giden nikotin ilk etapta keyif verici özelliğiyle kullanıcılarını kendisine bağımlı hale getirir. Uzun vadede uyardığı beyin dahil olmak üzere tüm sistemler üzerinde, bir kısmı kalıcı olumsuz etkiler yaratır.”

YILDA 8 MİLYON KİŞİ HAYATINI KAYBEDİYOR

Sigara dumanının bağışıklık sistemi üzerindeki baskılayıcı (fonksiyon kusuru ya da kaybı) etkileri olduğu ve insanın genetik yapısında kalıcı hasarlar oluşturduğu bilgisine yer verilen açıklamada, bunun da başta akciğer olmak üzere KOAH’tan (Kronik Obstruktif Akciğer Hastalığı) kalp ve damar hastalıklarına bir dizi hastalığı neden olduğu belirtildi. Dünya genelinde yılda 8 milyon kişinin sigara dumanı nedeniyle hayatını kaybettiği belirtilirken, şu verileri de paylaşıldı: “Yılda 8 milyon kişi, her dakikada 15 kişi demektir. Ülkemizde sigara ilişkili ölüm sayıları yıllık 80 bin civarında. Bu da her saat için 9 kişi demektir. Bu kayıpların bir kısmının pasif (ikincil elde) duman maruziyetiyle ölen kişiler olduğunu bilmemiz, tüm kayıpların büyük birer sosyal acı olduğunu net ifade etmemiz gerekiyor.”

COVID-19’UN YAKLAŞIK 4 KATI KAYIP VAR

Sigara ile ilgili bazı verileri güncel COVID-19 pandemisi verileriyle de kıyaslayan hekimler, tablonun vahametini şöyle gösterdi: “Aralık 2019'da ortaya çıkan ve tüm dünyanın adeta eksenini bozan COVID-19 pandemisi istinasız tüm dünyayı ve insanlığı etkileyerek yüzyılın felaketi olarak tarihe geçti. Dünyada pandemide hayatını kaybeden insan sayısı yaklaşık 2,3 milyon kişidir; sigara ilişkili ölümler ise bunun yaklaşık 4 katı. Ülkemizde ise pandemi nedeniyle hayatını yitiren kişi sayısı 30 bin civarında; sigara ilişkili ölümler ise bunun yaklaşık 2,5 katı. Bu arada güncel sağlık verilerine göre; özellikle akut dönemde Corona virüsünün en sık ve ciddi hasta ettiği organ akciğer ve solunum yolları. Buna sigaranın sebep olduğu hastalıklar da (KOAH, kanser gibi) eklenince Corona virüsü sigara içicilerini daha sık hasta ediyor. Hastalığa yakalananlarda da daha ciddi ve yüksek ölüm riskiyle seyrediyor. Çağın salgınında bağışıklık sisteminin savunma yeteneği çok önemli. Sigaranın bağışıklık sistemi üzerindeki olumsuz etkisi hastalığın sigara içicilerindeki risk artışını açıklıyor. Pandeminin ortaya çıkardığı bu durumlar bile başlı başına sigara bırakmayı zorunlu hale getiriyor.”

ÇEVREYE VE EKONOMİYE ZARAR VERİYOR

Üçte ikisi doğaya atılan ve minimum 10 yılda çözünen izmaritlerin en büyük çevre kirleticilerinden olduğu belirtilen açıklamada, şu ilginç verileri de yer aldı: “Ülkemizde tüketilen sigara izmaritleri ve paketleri yılda yaklaşık 49,7 ton. Sigara sağlığımız gibi doğamıza da zarar veriyor. Bu arada ülkemizde sigara içicisi, gelirinin yüzde5,4'ünü sadece yakıp havaya üflediği ‘lüks’ tabir edilen sigara markalarına harcıyor. Lüks tüketim vergisi ödeyerek bütçesini zarara uğratıyor. Buna hastalık teşhis-tedavi maliyetleri, iş gücü ve üretim kaybını eklediğimizde ülke genelinde yıllık 42 milyon TL. civarında büyük bir ekonomik yük ortaya çıkıyor.”

Sigara bağımlılığının tedavisi mümkün bir klinik durum olduğu aktarılan açıklamada, son yıllarda ismi duyulmaya başlanan yeni tütün ve nikotin ürünlerinin (nargile, elektronik sigara, ıstılmış tütün ürünleri) kesinlikle bir bırakma aracı olmadığını da vurgulandı.

Hibya Haber Ajansı

 
Çin’de yenilenebilir enerji yüzde 8.4 büyüyerek 2 trilyon kWh’yi geçti
 
Cem Bölükbaşı Formula 3’teki performansıyla alkış topluyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Covid’in yeni işaretleri ve belirtisiz taşıyıcılık durumuna dikkat
Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs hızla yayılmaya devam ediyor.
Meme kanseri artık en sık görülen kanser türü
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), geçtiğimiz günlerde en çok görülen kanser türünün ...
Bu hafta ne oldu
Bu hafta yurt içi piyasaların odağında enflasyon ve imalat sektörü PMI verileri vardı.
 
2.5 yaşındaki Alperen böbrek taşından kapalı ameliyatla kurtuldu
Böbreğinde taş olan 2.5 yaşındaki Alperen, Medical Park Karadeniz Hastanesi’nde ...
Koah hastaları maske kullanırken dikkat
Pandemi süresi boyunca dikkat edilmesi gereken ‘Maske, mesafe ve el temizliği’ ...
Covid-19’un vücuda daha kolay yerleşmesine neden oluyor
Dünyayı etkisi altına alan pandemiden korunmak için “maske, mesafe ve ...
 
Kanseri nasıl yeneceğiz?
Her yıl dünyada ortalama 18 milyon kişiye, Türkiye’de ise 163 bin kişiye kanser tanısı konuyor.
Pandemi döneminde zihinsel ve fiziksel zindelik için su tüketin
Vücudun %60’ını oluşturan, hücrelere hayat veren suyun yeterli oranda ...
Kansere yatkınlık bu testle belirlenebiliyor
Kanser hastalığının yüzde 5 ila 10'unun "ailesel kalıtım" kaynaklı olduğunu ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri