Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
UEFA Uluslar Ligi Play-Off Kura Çekimi: A Milli Takım, Macaristan ile Eşleşti
UEFA Uluslar Ligi Play-Off Kura Çekimi: A Milli Takım, Macaristan ile Eşleşti
Enerjide Hedefimiz Tam Bağımsızlık
Enerjide Hedefimiz Tam Bağımsızlık
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
Bakan Ersoy, 2025 Turizm Bütçesini Tanıttı
Bakan Ersoy, 2025 Turizm Bütçesini Tanıttı
Ekim Ayında Kartlı Ödemeler Yüzde 78 Artarak 1,5 Trilyon Liraya Yükseldi
Ekim Ayında Kartlı Ödemeler Yüzde 78 Artarak 1,5 Trilyon Liraya Yükseldi
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
7 Şubat 2021 Pazar - 11:15

Meme kanseri artık en sık görülen kanser türü

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), geçtiğimiz günlerde en çok görülen kanser türünün artık akciğer kanseri değil, meme kanseri olduğunu açıkladı.

Meme kanseri artık en sık görülen kanser türü

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), geçtiğimiz günlerde en çok görülen kanser türünün artık akciğer kanseri değil, meme kanseri olduğunu açıkladı. Kadınlarda meme kanseri görülme hızındaki küçük artışların yıllardır bilindiğine dikkat çeken Anadolu Sağlık Merkezi Genel Cerrahi Uzmanı ve Meme Sağlığı Merkezi Direktörü Prof. Dr. Metin Çakmakçı, “Dünyada tütün kullanımı konusundaki bilinçlenme ve toplumdaki yasakların da artmasının etkisiyle meme kanseri orantısal olarak akciğer kanserinin üzerine çıkarak en sık görülen kanser türü oldu” açıklamasında bulundu.

 

Meme kanserinde görülen artışın nedenlerine dikkat çeken Anadolu Sağlık Merkezi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Metin Çakmakçı sözlerini şöyle sürdürdü: “Meme kanserinin artış hızında muhtemelen hem menopoz belirtileri için hem de doğum kontrolü amaçlı gittikçe daha çok kullanılan hormonlar, daha ileri yaşlarda yapılan doğumlar ve bununla birlikte emzirme sürelerinin kısalmasının da rolü olabileceği düşünülüyor. Ayrıca, meme kanseri riskini artıran menopoz sonrası obezite (şişmanlık), hareketsizlik ve sağlıksız beslenme de bildiğimiz risk faktörleri arasında. Hostes, hemşire, güvenlik görevlisi gibi gece çalışan kadınlarda da toplum ortalamasının biraz üzerinde meme kanseri görülüyor”. 

 

Meme kanseri genel olarak bir yaşlanma hastalığı olduğundan yaşam süresinin uzuyor olmasının da görülme sıklığını artırdığına dikkat çeken Prof. Dr. Metin Çakmakçı, “En önemli faktörlerden biri, gerçek sayısal artışın yanı sıra, başarılı tarama programları sayesinde daha çok kanser tanısının konmasıdır. Obezite, sağlıksız beslenme (sebze-meyvenin az tüketimi), hareketsizlik ve düzenli egzersiz yapmamak meme kanserinin dışında diğer kanserler için de en önemli risk faktörleri arasında yer alıyor” dedi. 

 

Dünya Sağlık Örgütü’nün yeni açıkladığı 2020 verilerine göre dünyada en sık yüzde 11,7 ile meme kanseri, yüzde 11,4 ile akciğer kanseri ve yüzde 10 ile kolorektal kanserler görülüyor. Kadınlarda en sık görülen kanserlerin sırasıyla meme kanseri, kolorektal kanserler ve akciğer kanseri olduğunu, erkeklerde ise ilk sırada akciğer kanseri, ikinci sırada prostat kanseri, üçüncü sırada ise kolorektal kanserlerin görüldüğünü belirten Anadolu Sağlık Merkezi Genel Cerrahi Uzmanı ve Meme Sağlığı Merkezi Direktörü Prof. Dr. Metin Çakmakçı, “Her yıl dünyada toplamda 19.292.800 yeni kanser tanısı konuyor, 9.958.000 kişi ise kanserden hayatını kaybediyor” dedi.

 

Kadınlarda en sık ölüme yol açan kanser hala meme kanseri 

En sık ölüme yol açan kanserlerin başında akciğer kanserinin geldiğini, akciğer kanserini kolorektal kanserler, karaciğer kanseri ve mide kanserinin izlediğini söyleyen Prof. Dr. Metin Çakmakçı, “Erkeklerde en sık ölüme yol açan kanser akciğer kanseri. Akciğer kanserini karaciğer kanseri ve kolorektal kanserler takip ediyor. Kadınlarda ise en sık ölüme yol açan kanser meme kanseri. Meme kanserini akciğer kanseri ve kolorektal kanserler takip ediyor” dedi.

 

Pandemi erken tanıyı azalttı, ileri evre kanser vakaları arttı

Pandemi nedeniyle insanların düzenli sağlık kontrollerini aksatmaları, tetkiklerini yaptırmamaları ve COVID-19 korkusuyla doktora, sağlık kuruluşlarına gitmemelerinin de erken tanıyı azaltarak özellikle ileri evre kanser vakalarında artışa yol açtığını vurgulayan Genel Cerrahi Uzmanı ve Meme Sağlığı Merkezi Direktörü Prof. Dr. Metin Çakmakçı, “Kanserde erken tanı konması, tedavideki başarı şansını çok artırıyor. Yakınmaları olan hastalar, hele bu yakınmalar artarak seyrediyorsa, bunların altta yatan nedeninin ne olduğu konusunda gerekli araştırmaların yapılması için sağlık kurumlarından kaçmamalı” şeklinde konuştu.

Akciğer, kalp, tansiyon, şeker hastalıkları gibi kronik hastalıklar nedeniyle izlenmekte olan hastaların kontrollerini COVID-19 endişesiyle aksatmamaları gerektiğini hatırlatan Prof. Dr. Metin Çakmakçı, “Sağlığımızı pandemi şartlarında dahi olsa korumazsak, gerekli tetkik ve tedavileri zamanında yaptırmazsak, bu ihmallerden doğacak hasar ve kayıplar COVID-19’un yarattığı hasar ile yarışır hale gelebilir” uyarısında bulundu.


Hibya Haber Ajansı

 
Bu hafta ne oldu
 
Coronavirüs Wuhan’daki laboratuvarda üretilmiş ve sızdırılmış olması mümkün mü?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bu hafta ne oldu
Bu hafta yurt içi piyasaların odağında enflasyon ve imalat sektörü PMI verileri vardı.
2.5 yaşındaki Alperen böbrek taşından kapalı ameliyatla kurtuldu
Böbreğinde taş olan 2.5 yaşındaki Alperen, Medical Park Karadeniz Hastanesi’nde ...
Koah hastaları maske kullanırken dikkat
Pandemi süresi boyunca dikkat edilmesi gereken ‘Maske, mesafe ve el temizliği’ ...
 
Covid-19’un vücuda daha kolay yerleşmesine neden oluyor
Dünyayı etkisi altına alan pandemiden korunmak için “maske, mesafe ve ...
Kanseri nasıl yeneceğiz?
Her yıl dünyada ortalama 18 milyon kişiye, Türkiye’de ise 163 bin kişiye kanser tanısı konuyor.
Pandemi döneminde zihinsel ve fiziksel zindelik için su tüketin
Vücudun %60’ını oluşturan, hücrelere hayat veren suyun yeterli oranda ...
 
Kansere yatkınlık bu testle belirlenebiliyor
Kanser hastalığının yüzde 5 ila 10'unun "ailesel kalıtım" kaynaklı olduğunu ...
2020 yılı gözlerimizi bozdu
2020 yılı sağlıkla ilgili pek çok konuda olduğu gibi gözlerimize de pek iyi gelmedi.
Kanser korkusu ve yanlış bilinenlere dikkat
Modern çağın en önemli hastalıklarından biri olan kanser her yaştan bireyde ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri