Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Türkiye genelinde 81 ilin bitki rehberinin hazırlandığını belirterek, "Ülkemizin her köşesindeki yerel bitki örtüsünü iklim ve ekolojik özelliklerine göre kayıt altına alacağız." dedi. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen "Kent Peyzajında Kullanılabilecek Doğal Bitki Rehberi Projesi" kapsamında, Türkiye'nin farklı bölgelerindeki bitki türleri incelenerek kayıt altına alınıyor.
Bu çalışma sayesinde şehirlerde yeşil alanların tasarımında, bölgenin iklimine uyumlu ve iklim değişikliğine karşı dayanıklı bitki türlerinin kullanılması hedefleniyor. 81 ilde yürütülen projede, ilk olarak İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki illerin bitki rehberi tamamlandı. Kalan beş coğrafi bölge için çalışmaların bu yıl içinde bitirilmesi planlanıyor.
Yerel Bitki Türleri Önceliklendirilecek
Proje kapsamında, özellikle belediyelerin kullanımına sunulacak rehber sayesinde Türkiye'nin zengin bitki çeşitliliğine uygun peyzaj çalışmaları yapılacak. Türkiye’nin 12 binden fazla bitki taksonuna ve 3 binden fazla endemik bitki türüne ev sahipliği yaptığını belirten yetkililer, şehirlerin doğal yapısına uygun yeşillendirme çalışmaları gerçekleştirmeyi amaçlıyor.
Bu kapsamda, kent peyzajı uygulamalarında şehirlerin iklim koşullarına uygun ve uzun ömürlü bitki türlerinin tercih edilmesi sağlanacak.
“81 İlin Bitki Rehberini Hazırlıyoruz”
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, projeyle ilgili sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
"Detaylı bir çalışmayla 81 ilimizin bitki rehberini oluşturuyoruz. Ülkemizin dört bir yanındaki yerel bitki örtüsünü iklim ve ekolojik özelliklerine göre kayıt altına alacağız. Bu proje, Türkiye'nin doğal bitki örtüsüne uygun şekilde yeşillendirilmesi açısından büyük bir adım olacak."
“Kurakçıl ve Az Su Tüketen Bitkiler Tercih Edilecek”
Proje hakkında bilgi veren Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Kasım Yenigün, çalışmanın iklim değişikliği, çölleşme ve erozyonla mücadeleye katkı sağlayacağını vurguladı.
Yenigün, kırsal alanlarda ağaçlandırma faaliyetlerinin sürdüğünü, şehirlerde ise peyzaj çalışmaları yürütüldüğünü belirtti. Ayrıca, yapılan peyzaj uygulamalarında sürdürülebilirliği sağlamak amacıyla kuraklığa dayanıklı ve az su tüketen bitkilerin tercih edilmesine özen gösterdiklerini dile getirdi.
Proje sayesinde şehirlerde daha az suya ihtiyaç duyan bitki türlerinin kullanımı artırılarak hem doğal kaynaklar korunacak hem de ekolojik dengeye uygun yeşillendirme çalışmaları yapılacak.