İŞKUR Genel Müdürü Samet Güneş, öğrencilerin iş deneyimi kazanmasını desteklemek amacıyla başlatılan İŞKUR Gençlik Programı’na 6 gün içinde 242 bin 391 başvuru yapıldığını açıkladı.
Üniversite öğrencilerinin iş deneyimi edinmesini, becerilerini geliştirmesini ve iş bulma şanslarını artırmasını amaçlayan programın, devlet üniversiteleriyle iş birliği içinde yürütüldüğünü söyleyen Güneş, bu kapsamda öğrencilere hem maddi destek hem de çalışma disiplini kazandırıldığını ifade etti. Ayrıca, genç işsizliğiyle mücadelede önemli ilerlemeler kaydedildiğine dikkat çekerek, 2020 yılında yüzde 25,3 olan genç işsizlik oranının 2024 yılında yüzde 16,3’e düşürüldüğünü vurguladı.
Genç İşsizliği Azaltmaya Yönelik Bir Proje
Gençlerin ülkenin geleceği olduğuna işaret eden Güneş, "İŞKUR Gençlik Programı, öğrencilerin üniversitelerinde güvenli bir ortamda iş tecrübesi kazanmalarına yardımcı olacak ve uzun vadede genç işsizliğini azaltacak bir hizmettir." ifadelerini kullandı. Programa; devlet üniversitelerinde ön lisans, lisans, yüksek lisans veya doktora eğitimi gören ve 18 yaşını dolduran öğrencilerin başvurabildiğini belirten Güneş, ailesiyle yaşayan adaylar için hane gelirinin net asgari ücretin üç katını aşmaması gerektiğini, yurtta kalan öğrencilerin ise bu koşuldan muaf tutulduğunu açıkladı.
Programa kabul edilecek öğrencilerin, üniversiteler tarafından noter huzurunda çekilecek kura ile belirleneceğini bildiren Güneş, her üniversitenin başvuru tarihinin akademik takvime göre belirlendiğini ve başvuruların 5 gün sürdüğünü söyledi.
Yoğun İlgi Görüyor
Öğrencilerin programa büyük ilgi gösterdiğini dile getiren Güneş, "54 ildeki 86 üniversitede açılan 69 bin 93 kişilik kontenjana, 242 bin 391 öğrenci başvurdu. Başvurular devam ediyor ve önümüzdeki günlerde yeni programlar da açılacak." dedi.
Programa katılan öğrencilerin, temizlik ve tehlikeli işler dışında üniversiteler tarafından belirlenen çeşitli görevlerde çalışabileceğini ifade eden Güneş, şu alanlarda görev alınabileceğini belirtti:
- Araştırma-geliştirme çalışmaları
- Laboratuvar faaliyetleri
- Akademik ve bilimsel projelerin desteklenmesi
- Teknolojik altyapının desteklenmesi
- Kütüphane hizmetlerinin geliştirilmesi
- Geri dönüşüm çalışmaları
- Sportif ve kültürel etkinlikler
- Biyolojik çeşitliliğin korunması
- Sağlık ve rehberlik hizmetlerinin desteklenmesi
Bu alanların çoğunun yeşil ve dijital dönüşüm süreçlerine katkı sağladığını ifade eden Güneş, gençlerin bu çağın becerileriyle donatılmasını amaçladıklarını belirtti.
Öğrencilere Maddi Destek Sağlanıyor
Programa katılan öğrencilere günlük 1083 lira ödeme yapıldığını belirten Güneş, ayrıca genel sağlık sigortası ve iş kazası/meslek hastalığı sigortasının da İŞKUR tarafından karşılandığını söyledi. Öğrenciler haftada en az bir, en fazla üç gün programa katılabiliyor ve bu programdan toplamda 140 gün faydalanabiliyorlar.
Güneş, programa katılan öğrencilerin sigortalı bir işte çalışmasının önünde herhangi bir engel olmadığını da sözlerine ekledi.