Şeker Kurumu’dan yapılan yazılı açıklamada, çeşitli basın-yayın organlarında, pek çok ülkede kanser yaptığı için ithalatı yasak olan siklamik asit’in Türkiye’de ithalatına izin verildiğine ilişkin haber ve yorumların yayımlandığına dikkat çekilerek konuya açıklık getirildi.
Açıklamada, 20 Mayıs 2010 tarih ve 27586 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2010/4 sayılı tebliğde Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğ ile 2010/4 sayılı tebliğ kapsamındaki yüksek yoğunluklu tatlandırıcılara “siklamik asit”in ilave edilmesinin siklamik asitin ithalatına izin verilmesi anlamına gelmediği kaydedildi.
AB standartlarına uygun
Açıklamada, şöyle denildi: “ Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın Gıda Maddelerinde Kullanılan Tatlandırıcılar Tebliği’nin Avrupa Birliği’ne Uyum başlıklı 10. Maddesinde (Bu Tebliğ, 94/35/EC sayılı ‘gıdalarda Kullanılan Tatlandırıcılara İlişkin Avrupa Parlamentosu ve Konsey direktifi’ dikkate alınarak Avrupa Birliği’ne uyum çerçevesinde hazırlanmıştır.) denilmekte olup, ülkemizde kullanılan tatlandırıcı tür ve miktarları AB’de kullanımına izin verilen tatlandırıcı tür ve miktarları ile uyumludur. Siklamik asit, ABD, Kanada, Avrupa Birliği dahil, 50’den fazla ülkede tatlandırıcı olarak kullanımına izin verilen bir tatlandırıcı olup, ithal edilen tatlandırıcıların amacına uygun olarak kullanımının takibinden ibarettir.”
Sadece belge düzenlendi
Söz konusu tebliğ değişikliğiyle siklamik asit ithalatı için Sağlık Bakanlığı veya Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’ndan kontrol belgesi alınmaması halinde Şeker Kurumu’ndan uygunluk belgesi alınması zorunluluğu getirildiği belirtilen açıklamada, Şeker Kurumu tarafından ithal edilen tatlandırıcıların yurt içinde kullanımının takibi amacına yönelik olarak uygunluk belgesi düzenlendiği kaydedildi. Açıklamada, “Ülkemizde gıdalarda kullanılabilecek tatlandırıcı çeşit ve miktarları, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın 21/09/2006 tarih, 26296 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2006/45 sayılı Türk Gıda Kodeksi Gıda Maddelerinde Kullanılan Tatlandırıcılar Tebliği’ne göre belirlenmektedir. Tebliğle bu ithalat izlenebilir bir hale gelmiştir” denildi.