Amerika Birleşik Devletlerinde (ABD) birkaç yıl önce kurulan Türk Amerikan Bilim İnsanları ve Akademisyenler Derneği (TASSA) ve Drexel Üniversitesi Biomedikal Mühendislik ve Sağlık Okulu Başkanı Prof. Dr. Banu Onaral konferansta, ekonomi ve teknoloji dünyası ile ulusal ve bölgesel kalkınma konusunda sorumlu ve yetkili makamda bulunan karar vericilere hitap edecek.
Kalkınma, teknoloji, inovasyon ve bilim şehirleri kurulması konularında araştırmalar yapan ve konferanslar veren Onaral, bilim iklimine engel mevzuatların yenilenmesi ile beyin göçünün tersine döneceğini vurguluyor.
ABD’de beyin göçü değil beyin gücü olduğunu belirten ünlü Türk girişimci Nuri Demirağ’ın torunu Onaral, şunları söyledi:
“Bilim adamları sürekli Türkiye için uğraşıyorlar. Beyin gücümüz var. Maddi ve manevi sermayemiz var. Belki bölük pörçük, ama yeterince yatırım gücümüz de var.
Hatalar yapıp öğreneceğiz
Onaral, “Artık denemeliyiz. Hatalar yapıp öğreneceğiz. Biz bu beyin gücünün hem Türkiye’deki toplumsal dönüşümde nasıl değerlendirilebileceği sorusuna, hem de evrensel bilime nasıl katkıda bulunacağına odaklanmış durumdayız. Bizim için asıl olan insan, gelecek nesil ve bu nesli verimli kılacak ortamların bir an evvel yaratılması.” konusuna vurgu yaptı
29 Aralık Salı günü, Saat 16.00
Ankara’da, Türk Patent Enstitüsü Konferans Salonu’nda başlayacak olan konferansta, açılış konuşmalarının ardından ‘yenilikçi yaşam’ konulu sunum yapılacak. Konferansta Onaral, “Kamu, Akademik, Sivil ve Özel Sektör Yenileşim Güçbirliği, Bilgi ve bilimin toplumsal yarar ve ekonomik değere dönüşümü, Türkiye’nin Fırsat Pencereleri, İki ülke arasında sürdürülebilir bir eğitim, bilim ve teknoloji köprüsü: TASSA, Bilgi, Bilim ve Teknoloji Ekosistemleri, Kalkınma Ekosistemi, Dünyada yankı getiren özgün örnekler, İnova Yaşam ve Nereden Başlamalı” temalı sunumunu gerçekleştirecek.