Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 2024 yılına ilişkin yargı reformlarına dair önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Tunç, "Yargı sistemini daha da ileriye taşıyıp vatandaş memnuniyetini en üst seviyeye çıkarmak için çalışmalarımıza kararlılıkla devam edeceğiz." dedi. 2024 yılı kapsamında gerçekleştirilen yargı paketlerinden altyapı çalışmalarına, insan kaynakları politikalarından dijital dönüşüme kadar birçok alandaki gelişmeleri aktaran Tunç, daha güvenilir ve erişilebilir bir adalet sistemi inşa etmek için reformların planlı ve kesintisiz bir şekilde sürdürüldüğünü vurguladı.
Tunç, 8. ve 9. yargı paketleri ile yapılan düzenlemelere de değinerek, 8. Yargı Paketi ile yargı hizmetlerinin hızlandırılması, hak arama özgürlüğünün genişletilmesi ve suçla mücadele alanındaki iyileştirmelere dair önemli adımlar attıklarını belirtti. 9. Yargı Paketi ile de mahkemeye erişim hakkı, arabuluculuk sürecinin etkinliği ve savunma hakkını güçlendiren düzenlemelere odaklandıklarını ifade etti.
Adalet Bakanı, 2024'te 2 bin 659 yeni mahkeme kurulduğunu ve hakim-savcı yardımcılığı uygulamasıyla sistemin güçlendirildiğini de açıkladı. Ayrıca, dijital dönüşümle adalet hizmetlerinin etkinliğini artırdıklarını belirten Tunç, 2024'te 1 milyon 217 bin 218 e-Duruşma ve 67 milyon e-Tebligat işlemi gerçekleştirildiğini kaydetti.
Alternatif uyuşmazlık çözüm yolları ile 2024 yılında ceza ve hukuk davalarında binlerce dosyanın çözüme kavuşturulduğunu açıklayan Tunç, adli tıp hizmetlerini 81 ilde daha etkin hale getirmek için önemli adımlar atıldığını bildirdi. Ayrıca, 40 yeni noterlik açıldığı ve çocukların yargı süreçlerinde daha güvenli bir ortamda işlemlerinin yapılabilmesi için adli görüşme odalarının sayısının artırıldığını duyurdu.
Tunç, "Türkiye Yüzyılı Yargı Reformu Strateji Belgesi"nin hazır olduğunu ve bu belge ile hukuk ve özgürlükleri daha da güçlendirmeyi amaçladıklarını belirtti. Yargı sisteminde güçlü bir reform iradesiyle, adaletin sağlanması adına yapılan çalışmaların süreceğini ifade etti.