ALTINDAĞ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından örnek gösterilen, 35 bin kadının eğitim aldığı “Hanımlar Eğitim ve Kültür Merkezleri” projesini, “Kadının Statüsü Komisyonu 55. Oturumu”nda dünyaya anlattı.
Birleşmiş Milletler tarafından örnek proje seçilen Hanımlar Eğitim ve Kültür Merkezleri ve bu merkezlere devam eden 35 bin kadının hayatının nasıl değiştiğinin anlatıldığı toplantıya dünyanın farklı ülkelerinden kadınlar büyük ilgi gösterdi.
Toplantının açılışını BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ertuğrul Apakan yaparken, moderatörlüğünü ise Ak Parti Ankara Milletvekili Aşkın Asan gerçekleştirdi. Konuşmasını İngilizce yapan Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, toplantıda yaklaşık 500 bin kişinin yaşadığı Altındağ ile ilgili bilgi verdi.
Şehirli olamamışlar
Altındağ’ın büyük bir kısmının gecekondularla kaplı olduğunu ifade eden Tiryaki, bölgedeki kadınların çoğunun eğitimsiz olduğunu belirterek, “Altındağ’da oturan kadınların yüzde 20’sinden fazlası okuma yazma bilmiyor. Şehirde yaşamalarına rağmen şehirli olamamışlar. Şehrin hiçbir nimetinden faydalanamamışlar” dedi. Tiryaki, 20–30–40 yıldır Altındağ’da yaşayan bu insanların evlerinden dışarı çıkmadıklarını dile getirerek, şunları söyledi:
Kadın eğitiminin önemi
“Kentte yaşıyorlar, ama kentli değiller. Sadece ev işleri ve eşleriyle çocuklarının bakımlarıyla uğraşıyorlar. Çoğu dar gelirli aileler ve ömürlerinde hiç sinema tiyatro, sporaktivitesi, konser, sanatsal aktivite, müze görmemişler. Ben Ankara’ya ilk geldiğimde 2003’te, Altındağ’a yerleştim ve tüm bu problemlerle yüz yüze geldim. Ankara’ya henüz geleli bir yıl olmuşken, belediye başkanı olarak seçildim. Bu pozisyona geldiğimde bir kez daha kadın eğitiminin önemini anladım. Bu yüzden belediye olarak kadınların ve çocukların eğitimi için çalışmalar yürütmeye karar verdik. Aslında belediyelerin görevi olmamasına rağmen, Hanımlar Eğitim ve Kültür Merkezleri açmaya başladık. Çünkü kadınlar bizim için çok değerli.”