Kent içi toplu taşımada EGO şoförlerinin çok önemli görev üstlendiklerine dikkat çeken Ulu, "Trafiğe çıkmadan önce birçok hizmet içi eğitimden geçirilen şoförlerimizi bu kez de gelişen teknolojinin tüm olanaklarını kullanarak, araç simülatörü ile testten geçirip, bilgi ve becerilerini ölçüyoruz" dedi.
EGO Genel Müdürü Ömer Ulu, toplu taşıma araçlarında çalışan şoförlerin sorumluluğu çok büyük bir iş yaptıklarını belirterek, günde 600 bin Başkentlinin kent içi ulaşımını sağlayan şoförlerin gerek teknik gerekse psikolojik olarak altyapılarını geliştirerek, işlerini güvenli, risksiz ve en iyi şekilde sürdürmeleri için çalışmalar yaptıklarını söyledi.
Bu kapsamda EGO otobüs şoförlerini "Otobüs Şoförü Eğitim Simülatörü"nde 1 saatlik bir eğitimden geçirdiklerini ifade eden Ulu, bu süre içinde şoförlerin trafik bilgilerinin yeterliliğinin, trafik kurallarına uyma tutumlarının, farklı koşullarda otobüs kullanma becerilerinin ve aracı kullanırken aldıkları riskli durumların değerlendirildiğini kaydetti.
Toplu taşım araçlarında hizmet vermek üzere işe alınacak personelin öncelikle uzmanlar tarafından Psikoteknik laboratuarında testlerden geçirildiğini hatırlatan Genel Müdür Ulu, "Bu testten geçen şoförlerimizi daha sonra yeni uygulamaya koyduğumuz araç simülatöründeki eğitiminden geçiriyoruz. Burada şoförlerimiz hareketli kabini, direksiyonu ve diğer aksamlarıyla normalde kullandıkları otobüslerin birebir aynı olan araçları 3 monitörlü ekran karşısında sanal bir ortamda kullanıyorlar. Aracı süren kişiye trafikteymiş hissini yaşatırken, yaptıkları hatalar da bir yandan bilgisayara kaydediliyor" dedi.
-BAŞKENT'İN CADDE VE SOKAKLARI SİMÜLATÖRDE
EGO otobüs güzergahlarının simülatörün hafızasına yüklenerek, eğitimin daha gerçekçi bir hale getirildiğinin altını çizen Ömer Ulu, araç simülasyonunda gerçekleştirilen test hakkında şunları söyledi:
"Otobüs Şoförü Eğitim Simülatörü'nde şoförlerimiz, bir saatlik süre içinde Başkentin cadde ve sokaklarında sanal ortamda araç kullanıyorlar. Buradaki testte sürücülerimizin; değişik trafik yoğunluklarında, kar, buz, yağmur ve sis gibi hava şartlarında, farklı çevre (arazi, havalı) ve asfalt, stabilize, toprak yollar ile gece ve gündüz saatlerinde araç kullanma yeteneklerini gösteriyorlar. Tüm riskli durumların yüklendiği simülatörde şoförlerimizin ne kadar güvenli araç kullandıkları, aldıkları riskler, farklı koşullarda karar verebilme becerilerini görme olanağı buluyoruz. Simülatör ortamında aracı yanlış kullanan sürücümüzün tespit edilen hataları anında bilgisayara yükleniyor. Böylece biz de sürücümüzde yapmış olduğu yanlışlıkları görmüş oluyoruz. Sonuca göre ya yeniden eğitimden geçiriyoruz ya da şoförlerimizi başka yerlerde değerlendiriyoruz"
-EGO'DA 4 BİN 98 ŞOFÖR GÖREV YAPIYOR…
Trafik kazalarına karışan ve hakkında şikayet olan şoförlerin öncelikli olarak bu testlerden geçirileceğinin altını çizen Ulu, "EGO, Başkentlinin canını teslim ederek hizmet aldığı önemli kurumlardan biridir. Kurumumuz bünyesinde görev yapan 4 bin 98 şoförümüz de bu bilinç ve duyarlılıkla hizmet veriyor. Ancak daha güvenli ortamın sağlanabilmesi sadece araçların yeniliği, yolların iyi olması ile ilgili değildir. Aracı kullanan kişilerin de her türlü teknik altyapı ve donanıma sahip olması gerekiyor. Bunun için de EGO bünyesinde görev yapan şoförlerimizi sürekli eğitimlerden geçiriyoruz" diye konuştu.