Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, doğal gazın iklim değişikliğiyle mücadelede kritik bir rol oynadığını belirterek, "Kömürden nükleere ve kömürden doğal gaza geçiş yapmayı planlıyoruz" dedi. Bayraktar, St. Petersburg'daki Uluslararası Gaz Forumu'nda "Gaz Piyasası 2024: Yeni Dünya Düzeni Ana Hatları" konulu oturumda konuştu.
ABD'nin 2000'li yılların başında elektrik ihtiyacının yarısını kömürden karşıladığını, şimdi ise bu oranın yüzde 16'ya düştüğünü vurgulayan Bayraktar, "ABD, kömürden doğal gaza önemli bir geçiş yaptı. İklim değişikliğiyle mücadele ediyorsak, doğal gaz bize avantaj ve esneklik sağlıyor. Doğal gaz projeleri daha hızlı ve kolay bir şekilde sisteme entegre edilebiliyor" şeklinde konuştu.
Bayraktar, birçok ülkenin iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında büyük ölçekli güneş ve rüzgar projeleri duyurduğunu belirterek, bu kaynakları desteklemek ve sistem sürekliliğini sağlamak için doğal gazın önemli bir kaynak olmaya devam ettiğini ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin hala elektrik ihtiyacının üçte birinin kömürden sağlandığını ancak kömürden nükleere ve doğal gaza geçiş planları bulunduğunu aktardı.
Uzun Vadeli LNG Sözleşmeleri Hedefleniyor
Türkiye'nin Avrupa'nın dördüncü büyük gaz pazarı olduğuna dikkat çeken Bayraktar, Türkiye'ye güvenilir gaz tedarik etmeye yönelik çabaların devam ettiğini ve LNG sözleşmelerinin uzun vadeli temellere dayandırılacağını vurguladı. Sakarya Gaz Sahası'ndan sağlanan doğal gazla 2,6 milyon hanenin ihtiyacının karşılandığını belirten Bayraktar, 2030'a kadar üretimi üç katına çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti.
Boru hattı projelerine yapılan yatırımlara da değinen Bayraktar, TürkAkım gibi projelerin Rusya'dan doğrudan gaz almayı sağladığını ve bu projelerle yeniden gazlaştırma kapasitesine önemli yatırımlar yapıldığını belirtti. Türkiye'nin yıllık gaz tüketiminin artmakta olduğunu ifade eden Bayraktar, İstanbul Finans Merkezi'nde doğal gaz ticaret merkezi için büyük bir potansiyel oluşturulduğunu ve bu konuda Gazprom ile iş birliği içinde olduklarını söyledi.
Bayraktar, Türkiye'nin yıllık gaz giriş kapasitesinin 80-85 milyar metreküp olduğunu ve mevcut tüketiminin yaklaşık 50 milyar metreküp civarında olduğunu belirtti. Bu gelişmelerin hem tedarikçiler hem de tüketiciler için yeni fırsatlar yaratacağını sözlerine ekledi.