Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile UNICEF işbirliğinde düzenlenen "Dijital Dünyada Çocuk Çalıştayı"nın açılışında önemli açıklamalarda bulundu. Göktaş, çalıştayın Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Eylem Planı çerçevesinde yapıldığını belirterek, bu planın, çocukları dijital bağımlılık, siber zorbalık ve uygunsuz içerik gibi tehditlerden koruyacak çözümler üretmeyi amaçladığını söyledi. Aile odaklı dijitalleşme stratejilerinin geliştirilmesinin bu hedeflerin arasında olduğunu vurgulayan Bakan, dijital platformlarda güvenli ve eğitici içerikler oluşturarak aile değerlerinin korunmasının öncelikleri arasında olduğunu dile getirdi.
Göktaş, dijital bağımlılıkla mücadeleye yönelik güçlü adımlar atacaklarını belirterek, çocukların dijital dünyada güvenli bir şekilde varlık göstererek, aile içindeki bilinçli dijital kullanımın teşvik edilmesini amaçladıklarını ifade etti. Ayrıca, çocukların dijital mecralarda geçirdiği zamanın önemine dikkat çeken Göktaş, yapılan çalıştayda, çocukların çoğunun 3 ila 5 saatini dijital platformlarda geçirdiğini ve en çok Instagram, YouTube ve TikTok gibi sosyal medya platformlarını kullandığını aktardı.
Bakan Göktaş, çocukların dijital oyunlarda seçtikleri karakterlerin şiddet eğilimli olmasının ve oyun sürelerinin uzunluğunun, çocukların fiziksel ve zihinsel sağlıklarını olumsuz etkileyebileceğine vurgu yaptı. Çocukların telefonlarından uzak kaldıklarında bir boşluk hissettiklerini belirten Göktaş, sanal arkadaşlıkların, gerçek arkadaşlıklardan daha fazla olduğunu ve bunun sosyal izolasyona yol açtığını söyledi.
Çalıştayda elde edilen bulgulara göre, ebeveynler dijital platformların çocukların sosyal çevresini daralttığını ve çocukların kişisel gelişimlerini olumsuz yönde etkilediğini belirtti. Ebeveynlerin dijital okuryazarlık eğitimi alması gerektiği ve çocukların dijital mahremiyet konularında bilinçlendirilmesi gerektiği ifade edildi.
Ailelerin dijital mecraların güvenli kullanımı için bilinçlendirilmesi gerektiğini belirten Göktaş, ayrıca "dark web" gibi gizli dijital alanların çocuklar için oluşturabileceği tehditlere karşı da özel çalışmalar yapılması gerektiğini söyledi. Göktaş, dünya çapında dijital bağımlılıkla mücadele için ülkelerin çeşitli düzenlemelere gittiğini ve Türkiye’de de 16 yaş altı çocuklar için sosyal medya ve dijital oyun platformları konusunda yasal bir düzenleme yapılacağını belirtti.
Programda UNICEF Türkiye Temsilcisi Paolo Marchi, TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman ve diğer yetkililer de katıldı.