Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Bakanlık ve bağlı kuruluşlarının 2025 yılı bütçe görüşmeleri sonrası milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Şimşek, asgari ücretin belirlenmesinin bir komisyon kararı olduğunu hatırlatarak, bu konuda bir değerlendirme yapmasının doğru olmayacağını ifade etti.
Şimşek, AR-GE, teknolojik dönüşüm ve verimlilik gibi yapısal reformlarla katma değeri yüksek ürünler üretmeyi hedeflediklerini belirtti. Son 22 yılda en düşük memur maaşının reel olarak yüzde 238 arttığını, dolar bazında ise 238 dolardan 1139 dolara yükseldiğini dile getirdi. Ayrıca, en düşük emekli maaşının reel olarak yüzde 543, dolar bazında yüzde 812 arttığını ve asgari ücretin de benzer şekilde önemli bir artış gösterdiğini vurguladı.
Vergi İndirimleri ve Teşvikler
Vergi konusundaki eleştiriler üzerine Şimşek, birçok şirketin çeşitli indirimlerden yararlandığını, bu yüzden asgari kurumlar vergisi oranını yüzde 10 olarak belirlediklerini söyledi. Çok uluslu şirketlerin ise en az yüzde 15 vergi ödemesi gerektiğini vurguladı. Kur Korumalı Mevduat’a getirilen stopaj vergisi gibi adımlarla yüksek gelir gruplarının da vergilendirildiğini belirtti.
Şimşek, vergi borçlarının silinmesiyle ilgili iddialara net bir yanıt vererek, böyle bir yetkinin sadece TBMM’ye ait olduğunu ve kendisinin hiçbir zaman vergi borcu silmediğini, böyle bir yetkisi bulunmadığını belirtti. Uzlaşmalarda da ana para üzerinden hiçbir şekilde indirim yapılmadığını hatırlattı.
Enflasyonla Mücadele ve Ekonomik Performans
Enflasyon konusuna da değinen Bakan Şimşek, dezenflasyon döneminde olduklarını ve önümüzdeki yıllarda enflasyonun tek haneli rakamlara düşürülmesi için çalışmaların devam ettiğini söyledi. Para politikasının yeniden inşasının zaman aldığını belirten Şimşek, 2026 yılı ve sonrasında fiyat istikrarının sağlanacağını ifade etti.
Cari açık ve işsizlik oranlarının hedeflerin altında seyrettiğini söyleyen Şimşek, bütçe harcamalarındaki tasarrufların dezenflasyonu destekleyeceğini vurguladı. 2025'te bütçe açığını azaltmayı hedeflediklerini ve kamuda sıkı bir tasarruf politikasının izlendiğini kaydetti.
Yatırımlar ve Bölgesel Kalkınma
Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerine yapılan yatırımları aktaran Şimşek, 2003-2024 yılları arasında Güneydoğu’ya 1,1 trilyon liralık, Doğu Anadolu'ya ise 1 trilyon liralık sabit fiyatlarla yatırım yapıldığını açıkladı. Bölgesel kalkınmışlık farklarını azaltmak amacıyla en yüksek teşviklerin bu bölgelere verilmeye devam edeceğini belirtti.
2025 Bütçe Onaylandı
Görüşmelerin ardından, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 2025 yılı bütçesi ve Gelir İdaresi Başkanlığı, Türkiye İstatistik Kurumu, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı gibi birçok kurumun bütçe ve raporları TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından kabul edildi.