Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonun kalıcı şekilde tek haneli seviyelere inmesi için uyguladıkları programa kararlılıkla devam ettiklerini vurguladı. Şimşek, Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi tarafından düzenlenen "Ekonomik Büyüme ve Enerji: Geleceğin Ekonomisini Şekillendirmek" konferansında, Türkiye'nin ve küresel ekonominin durumuna dair değerlendirmelerde bulundu.
Küresel ekonomiyi etkileyen faktörler arasında artan korumacılık, yüksek borçluluk ve iklim değişikliğine dikkat çeken Şimşek, Türkiye'nin borçluluk oranının düşük olduğunu belirterek, dezenflasyon sürecinin finansal koşulları iyileştireceğini ifade etti. Yapısal dönüşümün önemli olduğunu vurgulayan Bakan Şimşek, Türkiye'nin dış entegrasyonu ve global rekabet gücünü artırmaya devam edeceğini söyledi. Ayrıca, özel sektörün hükümetin stratejilerine daha fazla uyum göstermesini beklediklerini dile getirdi.
Türkiye'nin kamu borcunun gelişmekte olan ülkelere kıyasla düşük olduğunu belirten Şimşek, enflasyonla büyüme arasındaki ilişkiyi açıklayarak, fiyat istikrarının sağlanmasının daha güçlü bir büyüme için gerekli olduğunu ifade etti. Enflasyonun düşüşe geçtiği ve ekonomik büyümenin artırılacağına olan inancını yineledi.
OVP'nin hedeflerinin sürdürülebilir büyüme ve adil gelir dağılımı olduğunu açıklayan Şimşek, cari açıkta kaydedilen iyileşmenin kalıcı olacağına ve Türkiye'nin net rezervlerinin artış gösterdiğine dikkat çekti. 2024'teki enflasyon beklentilerinin, dezenflasyon süreci ile düşeceğini vurgulayan Şimşek, kur korumalı mevduat uygulamasından çıkılması sürecinin başarılı bir şekilde devam ettiğini belirtti.
Küresel borçluluk ve korumacılıkla ilgili olarak, Türkiye'nin bu süreçten nispeten az etkileneceğini ifade eden Şimşek, Türkiye'nin ticaret ilişkilerindeki güçlü konumunun önemini vurguladı. Çin'in küresel imalat sanayisindeki rolü ve Türkiye'nin dış ticaret stratejileri hakkında değerlendirmelerde bulunan Bakan Şimşek, Türkiye'nin bölgesel entegrasyon ve lojistik avantajlarının ön plana çıkacağını söyledi.
Ayrıca, kadınların iş gücüne katılımını artırmak ve yapay zeka gibi teknolojilere yapılan yatırımlarla Türkiye'nin ekonomik potansiyelini büyütmek için çeşitli reformların hayata geçirileceğini belirtti. Türkiye'nin yenilenebilir enerji konusunda önemli ilerlemeler kaydettiğini ve 2053 Net Zero hedefi doğrultusunda yeşil dönüşümün kritik bir öncelik olduğunu ifade etti.