Çinli bilim insanları, gezegenler arası ışıldama/parıldama gözlemi sürecinde, dünyanın en büyük teleskopu sayesinde ilerlemeler kaydetti. Bu ışıldamanın gözleminden, uzayda meteoroloji incelemesi için yararlanılabiliyor. Uzaktaki yoğun bir ışınım kaynağından gelen radyo sinyalleri güneş rüzgarı tarafından dağıtılıyor ve dolayısıyla ışınların rastlantısal olarak kırılarak dağılma modeli yeryüzünde gözlemleniyor. Bu olgu, gezegenler arası ışıldama/parıldama olarak biliniyor. Yeryüzündeki gözlemler ise ayrıca güneş rüzgarının fiziksel özelliklerine ilişkin sonuç çıkarılmasına yardımcı oluyor.
Çin Bilim Akademisi’ne bağlı Astronomi Gözlemevi araştırmacıları, güneş rüzgarını gezegenler arası ışıldama gözlemleri aracılığıyla analiz etti. Bunu da, Çin’in 500 metrelik açıklığa sahip küresel radyo teleskopu (FAST) ile gerçekleştirdiler.
FAST'ın sahip bulunduğu çok yüksek hassasiyet sayesinde güneş rüzgarının hızına ilişkin bilgiler sadece 20 saniyede elde edilebildi. Bu süre, araştırma ekibinin 1 Haziran günü bildirdiğine göre, geleneksel radyo teleskoplarla elde edilene kıyasla, çok kısa bir süre.
Kaynak:Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı