Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Mercek-18 operasyonunda 4 şüpheli yakalandı
Mercek-18 operasyonunda 4 şüpheli yakalandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Anneler Günü mesajı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Anneler Günü mesajı
Yasa dışı yollarla sınırı geçmeye çalışan 10 şahıs yakalandı
Yasa dışı yollarla sınırı geçmeye çalışan 10 şahıs yakalandı
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, 7. İstanbul Buluşması’na katıldı
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, 7. İstanbul Buluşması’na katıldı
Çelik: BM Genel Kurulu'nun Filistin kararı sevindirici bir gelişme
Çelik: BM Genel Kurulu'nun Filistin kararı sevindirici bir gelişme
HABERLER>EKONOMİ
22 Şubat 2022 Salı - 12:02

Çözüm umutları azalıyor

Hafta sonunda belirlenen görüşme takvimi ile yeşeren barış iklimi uzun sürmedi. Hafta sonunda Ukrayna ordusu ile ayrılıkçı bölgeler arasında yaşanan çatışmalar sonrasında Rusya beklendiği gibi ayrılıkça bölgeler lehine devreye girdi.

Çözüm umutları azalıyor

Hafta sonunda belirlenen görüşme takvimi ile yeşeren barış iklimi uzun sürmedi. Hafta sonunda Ukrayna ordusu ile ayrılıkçı bölgeler arasında yaşanan çatışmalar sonrasında Rusya beklendiği gibi ayrılıkça bölgeler lehine devreye girdi. Rusya Parlamentosu’nun alt kanadı Duma daha bu çatışmalar başlamadan önce geçen hafta Donetsk ve Lugansk’ın bağımsızlığı için tasarıyı onaylamış, Rusya Devlet Başkanı Putin’in imzasına sunmuştu. Putin geçen hafta Minsk anlaşmasına aykırı bulduğu anlaşmayı, Donbas’ta yaşanan son gelişmeleri gerekçe göstererek dün imzaladı.   20 Şubat’a sona ereceği açıklanan Rusya-Belarus ortak askeri tatbikatı, bölgede yaşanan istikrarsızlık sona erinceye kadar uzatıldığı belirtildi. Rusya’nın askeri birliklerini geri çekmemesi, ayrılıkçı bölgelerin tanınması Ukrayna’nın işgal olasılığını artırıyor. ABD Dışişleri Bakanı Blinken ve Rusya Dışişleri Lavrov 24 Şubat Perşembe günü görüşmesi dün teyit edilirken, bu görüşmenin ardından Biden-Putin arasında bir görüşme olabilme ihtimali ise netleşmedi. Diplomasi trafiği sürse bile barış lehine çözüm umutları azalıyor.

Dolar/TL’de 13.67 direnci kırılabilir. Dolar/TL’nin uzun süredir devam eden yatay trendi yerini son bir haftadır kademeli yükselişe bırakmıştı. Dolar endeksi; artan jeopolitik riskler ve Fed’in hızlandırılmış parasal politika beklentilere rağmen yatay konumunu sürdürüyor olması, zayıflığın TL kaynaklı olduğunu gösteriyor. Yurt içi talebi artıran ekonomik adımlar, jeopolitik risklerin turizm gelirleri üzerinde risk oluşturması Türk lirasını zayıflatan unsurlar olabilir. 13,67 direncinin kırılıp 14’e yükseliş olasılığı artmaktadır.

BIST100’de son bir ayda şaşırtan değişim. Rusya borsası 24 Ocak’ta %8 düşüşle kapattığında; BIST100, %5.02 devre kesici ile birlikte günü 1910’dan tamamlamış, 25 Ocak-8 Şubat arasında açığa satışta yukarı adım kuralı uygulanmıştı. Rusya borsası dün gün içi %18’e varan değer kayıpları yaşadı, 24 Ocak dip seviyesinin altında yeni yıl içi en düşük seviyesinden kapanışını gerçekleştirdi. Rusya’da yaşanan sert düşüşe rağmen BIST100 günü %0.28 artışla kapatırken, 24 Ocak seviyesine göre %6.7 yukarıda bulunuyor. BIST100 son bir ay içerisinde önemli bir değişim, güçlenme yaşadı. Yurt dışı belirsizlikler azalması durumunda 2100 direnci kırılabilir. Mevcut belirsizliklerde ise 2015 ve 2000’nin destek olarak korunmasını bekliyoruz.

Şubat vadeli BIST30 kontratı. Yükselen trend içerisinde, 2205’den yükselen 50 günlük ortalamadan güç alarak yaşanan yükselişte 2310 direnci dün bir kere daha zorlandı.  2205-2310 arasında yaşanan sıkışmada, 2310 direncinin bu denli test edilmesi ve her dirençten gelen satışların boyunun kısılmasını olumlu değerlendiriyoruz. Yardımcı göstergelerin alım bölgesinde yükselirken ve 2205 desteği güçlenirken, önümüzdeki günlerde 2310 direncinin kırılması ile 2410’na yükseliş yaşanabilir. Destek seviyelerimiz 2225 ve 2205, direnç seviyelerimiz 2310 ve 2410’dur.

Şubat vadeli Dolar/TL. Şubat kontratlarının vade sonu gelmesi ile birlikte,  vadeli ile spot arasında fark kapanmaktadır. Spotta 13.67 direncinin aşılması, vadelide 13.76 direncinin kırılması ve 14’e doğru bir harekete neden olabilir. Destek seviyelerimiz 13.65 ve 13.52, direnç seviyelerimiz 13.76 ve 14.00’dür.

Kaynak:ÜNLÜ & Co
Hibya Haber Ajansı

 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, AllAfrica internet sitesi için makale kaleme aldı
 
Rusya’nın kararı sonrası piyasalar geriledi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Jeopolitik gelişmeler ön planda
Rusya – Ukrayna arasında devam eden gerilim ve yapılan açıklamalara bağlı ...
Haftalık piyasa takvimi 21-25 Şubat 2022
TCMB, 17 Şubat tarihli PPK toplantı özetini yayınlayacak.
Ukrayna'da tansiyon yükseliyor
Ukrayna ordusu ile ayrılıkçı bölgeler arasında çatışmalar yoğunlaşıyor. ...
 
14-18 Haftası piyasalar
Türkiye dolar bazlı 5 yıllık CDS oranı hafta genelinde düşüş gösterse ...
Jeopolitik riskler piyasaları etkisi altında tuttu
Geride bıraktığımız hafta yine Ukrayna gerilimiyle birlikte birçok gelişmeyi gölgede bıraktı.
Merkez sürpriz yapmadı
TCMB tarafından Şubat ayı faiz kararı açıklandı. TCMB, beklentiler dahilinde ...
 
Ukrayna-Rusya gerginliği volatilitenin devamına neden oluyor
Volatilitenin yüksek kalmaya devam ettiği süreçte yatırımcıların kısa ...
Tüketici güven endeksi 71,2 oldu
Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ...
Faizsiz enflasyonla mücadele
TCMB Para Politikası Kurulu dün toplandı ve politika faizini piyasanın ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri