Erdoğan’ın konuşmasından bazı satır başları şöyle:
"Sözlerimin hemen başında Türkmenistan'ın 12 Aralık Bağımsızlık Bayramı'nı kutluyorum. Merhum Haydar Aliyev'i de rahmetle anıyor, ruhu şad mekanı cennet olsun diyorum. Kardeşlik bağlarımızla güçlenen ilişkilerimizin sahip olduğumuz stratejik avantajlar temelinde daha da pekişeceğine yürekten inanıyorum. Hedefimiz küresel ve bölgesel dinamiklerle gelişen yeni imkanları insanlarımızın refahı ile bölgemizin istikrarı doğrultusunda değerlendirmektir.
Doğanlar olarak ele ele verdiğimiz her konuda başarıya ulaşacağımız muhakkaktır. Karabağ’ın yaklaşık 30 yıllık işgaline son veren Vatan Muharebesi bunun en son örneğidir. Türk Devletleri Teşkilatı’mız bu bakımdan son derece önemlidir. Gözlemci üye olarak katılan Türkmenistan'ın tam üyelik sürecinin en kısa sürede tamamlanması bizlere büyük güç katacaktır.
Savaşın olumsuz etkilerine tüm dünyada rekor kıran enflasyon oranları başta olmak üzere pek çok alanda şahit oluyoruz. Türkiye Cumhurbaşkanı olarak en başından beri savaşın kazananı, barışın ise kaybedeni olmayacağını ifade ettim. Adil barışın ancak diyalogla tesis edileceğini dile getirdim.
Girişimlerimiz neticesinde İstanbul'da başlatılan müzakere süreci barış görüşmeleri bakımından halen en muteber çerçeveyi oluşturuyor. Tahıl anlaşması ve esir takasıyla birlikte diplomasiye fırsat verilmesi halinde barışa giden yolun açılabileceğini gördük. Sayın Putin ve Sayın Zelenskiy'le görüşmelerimizi bu yönde sürdürüyor, inşallah önce ateşkesi ardından da bölgemizde kalıcı barışı sağlamayı ümit ediyoruz.
Türkiye, diğer sektörlerdeki başarılarının yanı sıra bugün savunma sanayii alanında kendi ürünlerini tasarlayan, geliştiren, üreten ve bunları ihraç eden bir ülke konumuna gelmiştir. Türkmenistan ve Azerbaycan'ın da dirayetli liderlikleriniz sayesinde örnek gösterilecek seviyelere ulaşması bizi gururlandırıyor. Nitekim bugün üçlü zirvede imzalayacağımız belgelerimizle bu birlikteliğimiz daha da taçlanacaktır.
Koridorun önemli bir ayağını Bakü Bitlis Tiflis yolu ile tamamladık. Marmaray’ı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü, İstanbul Havalimanı’nı, Osman Gazi ve 1915 Çanakkale Köprülerini hizmete alarak doğu-batı eksenli kesintisiz ulaşımı temin ettik. Bu güzergahı daha etkin hale getirmek için birlikte çalışmalı, sınır geçişlerini ve gümrük işlemlerini hızlandırmalıyız. Vizelerinde kaldırılması veya makul bir seviyeye çekilmesi ticaret hacmimizi artıracaktır. Ulaştırma ve gümrük alanında az sonra imzalanacak metinler bu çabalarımıza temel teşkil edecektir.
Hazar’daki dostluk sahasında da Türkmen ve Azerbaycanlı kardeşlerimizle işbirliğine hazırız. Ayıca bölgemizde ülkelerimiz arasında karşılıklı elektrik ticaretinin geliştirilmesini ve bu çerçevede Türkmenistan ve Azerbaycan’dan ülkemize elektrik nakli konusunda çalışmaya hazırız. Genç nesillerimizin dilimizi, tarihimizi ve kültürümüzü daha iyi tanıması amacıyla dayanışmamızı artırmalıyız.”
Aliyev'in konuşmasından bazı satır başları şöyle:
“Ülkelerimiz karşılıklı olarak birbiriyle ayrıca çeşitli uluslararası örgütler bünyesinde de işbirliği yapmaktadır. İlişkilerimiz tarihi bağlar üzerinde yükseliyor. Dolayısıyla ekonomi, ticaret, ulaştırmada, lojistik ve diğer alanlarda epey işbirliği imkanımız var. 2022 yılında ocak ayı ile ekim ayları arasında Azerbaycan’ın Türkiye ile yaptığı toplam ticaret hacminde yüzde 45’lik bir artış gerçekleşti. Şu anda Azerbaycan’ın Türkiye’ye yaptığı yatırımlar aşağı yukarı 20 milyar dolar tutarında. Türkiye’nin Azerbaycan’a yaptığı yatırım tutarı ise yaklaşık 14 milyar dolar tutarında. Türkmenistan’da da daha önce görmediğimiz seviyede yüksek bir dış ticaret gerçekleştirdik.
Üç ülkede yapılmakta olan yatırımlar sayesinde ülkelerimizi daha yeni daha modern altyapılar kurma imkanımız olacak. Azerbaycan, Doğu-Batı artı Kuzey- Güney ulaştırma koridorları konusunda aktif bir oyuncu. Azerbaycan olarak önemli bir transit ülke haline geldik. Bu senenin ilk 10 ayı içinde ülkemizden geçen toplam transit trafiği yüzde 80 artış gösterdi. Zengezur Koridoru kapsamında şu ana kadar Azerbaycan topraklarından demir yolu hattı olarak geçmesi gereken çalışmaların yüzde 40’ını bitirdik. Kara yolu tarafında da yüzde 70’i bitirdik. Bütün çalışmaları da 2024 itibariyle bitirmeyi umuyoruz.
Hazar Denizi’ndeki en büyük filo Azerbaycan’a ait filo. Toplam 50 kargo gemisinden oluşan bir filo. Bu arada Bakü tersanesi de 2013 yılında faaliyete geçti. Her türlü geminin inşaatını yapmak da mümkün. Azerbaycan, bu arada bölgemizdeki en büyük ve kapsamlı ticari filolardan birine sahip. Önümüzdeki 10 yıl içinde 9 yeni kargo uçağını bu filoya inşallah ekleyeceğiz."
Hibya Haber Ajansı