Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
UEFA Uluslar Ligi Play-Off Kura Çekimi: A Milli Takım, Macaristan ile Eşleşti
UEFA Uluslar Ligi Play-Off Kura Çekimi: A Milli Takım, Macaristan ile Eşleşti
Enerjide Hedefimiz Tam Bağımsızlık
Enerjide Hedefimiz Tam Bağımsızlık
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
Bakan Ersoy, 2025 Turizm Bütçesini Tanıttı
Bakan Ersoy, 2025 Turizm Bütçesini Tanıttı
Ekim Ayında Kartlı Ödemeler Yüzde 78 Artarak 1,5 Trilyon Liraya Yükseldi
Ekim Ayında Kartlı Ödemeler Yüzde 78 Artarak 1,5 Trilyon Liraya Yükseldi
HABERLER>GÜNDEM
7 Kasım 2020 Cumartesi - 12:47

Deprem sonrası iletişim, internet üzerinden olmalı

Deprem, sel ve terör gibi toplumsal olaylarda toplumun bilgi ihtiyacı artıyor. Uzmanlar, medyada bilgi akışının kesintiye uğraması durumunda gerçekle ilgisi olmayan söylentilerin arttığını ve sonucunda toplumda panik havasının yayıldığını belirtiyor.

Deprem sonrası iletişim, internet üzerinden olmalı

Depremzede görüntülerinin ticari amaçla kullanılması yanlış!

Deprem, sel ve terör gibi toplumsal olaylarda toplumun bilgi ihtiyacı artıyor. Uzmanlar, medyada bilgi akışının kesintiye uğraması durumunda gerçekle ilgisi olmayan söylentilerin arttığını ve sonucunda toplumda panik havasının yayıldığını belirtiyor. Depremzedelerin kurtarılma haberlerine yer verilmesini doğal karşılayan uzmanlar, mucizevi bir şekilde kurtulan vatandaşlara ait görsellerin ticari amaçla tüketim ürünlerinde kullanılmasını kabul edilemez bir davranış olarak değerlendiriyor. Öyle ki medyanın doğal afetleri nasıl vermesi gerektiği konusunda meslek örgütleri tarafından yol gösterici bazı ilkeler geliştirmesi gerekliliğinin de altını çiziyor.

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süleyman İrvan, toplumda doğal afetler sonrası oluşan bilgi ihtiyacı ve bu süreçlerde sosyal medya araçlarının doğru kullanımı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

 

Bilgi eksikliği söylentilere yol açıyor

Deprem, sel gibi doğal afetlerle, savaş, terör gibi toplumsal olaylarda toplumun acil bilgi ihtiyacı arttığını dile getiren Prof. Dr. Süleyman İrvan, “İnsanlar olan biteni bir an önce öğrenme çabasına giriyor. Bu gibi olağan dışı durumlarda medyanın en çabuk ve en doğru biçimde toplumu bilgilendirmesi önem kazanıyor. Eğer medyadan bilgi akışı kesintiye uğrarsa devreye dedikodular, inanması güç söylentiler girebilmekte, bu da toplumda panik havasının yayılmasına yol açabiliyor. Bunun sayısız örneği söz konusu. Medya doğru bilgiye ulaşabilmeli ve toplumu tam ve doğru bilgilendirme görevini yerine getirmeli” diye konuştu.

 

Sansasyondan uzak ifadeler kullanılmalı

İrvan, medyanın deprem ve sel gibi yaygın etki bırakan afetlerle terör gibi olayları sansasyondan uzak biçimde, toplumu tam ve doğru bilgilendirecek biçimde vermesi gerektiğini söyledi ve sözlerine şöyle devam eti:

“Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından hazırlanan Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’nde de vurgulandığı gibi, ölümlerin söz konusu olduğu haberlerde sansasyonel ve acıları artıracak üsluplar, insanlarda travma yaratacak görüntüler kullanılmamalı. Medyanın doğal afetleri nasıl vermesi gerektiği konusunda meslek örgütleri tarafından yol gösterici bazı ilkeler geliştirmesi gereklidir.”

 

Görüntüler ticari amaçla kullanılmamalı

Depremlerde mucize olarak kabul edilen kurtarma hikayeleri haberlerinin verilmesinde bir sakınca olmadığını belirten İrvan, “Ancak bu haberler verilirken kurtarılan bebeklerin gelecekteki yaşantıları da düşünülmeli, onlarda travma yaratacak görüntüler haberlerde kullanılmamalı. Kurtarılan bebeklerin görüntülerinin bazı fırsatçılar tarafından ticari amaçla kullanılması kabul edilebilir bir davranış değil. Örneğin, arama-kurtarma ekibindeki görevlinin parmağını bırakmayan Elif bebek görüntüsünün fincan, bardak, kalemlik gibi tüketim ürünlerinde resmedilmesi asla kabul edilemez bir davranıştır” dedi.

 

İletişim internet üzerinden kurulabilir

Türkiye’de maalesef deprem, afet ve terör olayları gibi yaygın etki bırakan olaylarda GSM şebekelerinin kolayca kilitlendiğine dikkat çeken İrvan, “Bunun çözümü, altyapı imkanlarının geliştirilmesine bağlı. Öte yandan, insanlarımızın da bu tür kilitlenme ihtimalini düşünerek alternatif iletişim kanallarına, örneğin internet üzerinden haberleşmeye yönelmeleri daha iyi olabilir. Bu tür durumlarda anında kriz iletişimi devreye girmeli, toplum hızla sosyal medya platformlarından bilgilendirilmelidir” ifadelerini kullandı.

 

Sosyal medya okuryazarlığı eğitimleri olmalı

Prof. Dr. Süleyman İrvan, sosyal medyanın bilgi arayışında ilk başvurulan mecra haline geldiğine vurgu yaptı ve sözlerini şöyle tamamladı:

“Biz ne yaparsak yapalım, doğru bilgiler kadar yanlış bilgiler de bu mecrada dolaşıma giriyor. Bunu önlemek de şimdilik pek mümkün görünmüyor. Yapılması gereken, resmi ve güvenilir kanallardan bilgi akışını kesintiye uğratmadan sürdürmek, yalan ve yanlış haberleri anında deşifre etmek, toplumun bilgi ihtiyacını karşılamaktır. Ayrıca, sosyal medya okuryazarlığı konusunda toplumu bilgilendirici eğitimlerin yapılması, doğru bilgiyi yanlış bilgilerden nasıl ayırt edebileceklerinin gösterilmesinin de önemli olduğunu düşünüyorum. Hayatımızın önemli bir parçası haline gelen sosyal medya konusunda eğitici programlara duyulan ihtiyaç arttı.”


Hibya Haber Ajansı

 
Çin’in yabancı sermaye girişi, 5 yılda 690 milyar doları aşacak
 
Ana depremin ardından 2780 artçı sarsıntı kaydedildi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank Polifarma’yı ziyaret etti
Sağlık sektöründe 34 yıllık deneyime sahip, yerli ve milli ilaç şirketi ...
Milli Ağaçlandırma Günü için fidanlar hazır
Geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle ilan edilen 11 Kasım Milli ...
42. İstanbul Maratonu 8 Kasım Pazar günü gerçekleşecek
Dünyanın kıtalararası koşulan tek maratonu unvanını taşıyan İstanbul Maratonu’nun ...
 
Koronavirüs salgınında ölenlerin sayısı 10 bin 722'ye ulaştı
Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ...
Son on yılda ceza infaz kurumlarındaki kişi sayısı iki kattan fazla arttı
Ceza infaz kurumlarında 31 Aralık 2019 tarihindeki kişi sayısı 291 bin ...
Çocuklar “Oyuncak Bayramı” ile sevinecek
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından 7 Kasım’ın “Oyuncak Bayramı” ilan edilmesinin ...
 
Ana depremin ardından 2487 artçı sarsıntı kaydedildi
Ege Denizi'nde, İzmir açıklarında meydana gelen depremin ardından, 2487 ...
Koronavirüs salgınında ölenlerin sayısı 10 bin 639'a ulaştı
Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ...
İzmirlilere 11 milyon TL taşınma ve kira yardımı yapıldı
İzmir'deki depremden etkilenenlere 11 milyon TL taşınma ve kira yardımı yapıldı.
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri