Intel Türkiye ve BTnet.com.tr işbirliği ile yarını tasarlayacak ustaları ve fikirleri bulmak amacıyla düzenlenen ve 262 gelecek fikrinin değerlendirildiği Senin Yarının Yarışması’nın ödülleri sahiplerini buldu. Yarışmada Ankara Cumhuriyet Lisesi Resim Öğretmeni Çiğdem Ural, dijital tuval fikriyle birinci oldu. Dijital ekran görevi gören tuval ve dijital kalem aracılığıyla tuval arkasına yüklenmiş resim programlarını belirleyerek uygulama, kayıt özelliğini kullanarak da duvarda sergileme özelliklerini içeren tasarımda, çok ince fiber kablolar görev yapıyor.
Kız kardeşim çok seviyordu
Migren rahatsızlığı nedeniyle tuvallerden ve boyalardan uzak durmak zorunda kalan kardeşinden esinlenerek dijital tuval fikrine imza atan Ural, “Kız kardeşim resim yapmayı çok seviyor, ancak boyaların ve araçların kokusu hastalığını tetikleyebiliyor. Kardeşimin özel durumu beni bu fikre yoğunlaştırdı” dedi.
Teknolojiyi seviyorum
16 yıldır resim öğretmenliği yapan Ural, teknolojinin ihtiyaçlar doğrultusunda şekilleneceğini vurgulayarak sözlerine şöyle devam etti:“Yarışmanın afişlerini gördüğümde aklımda iki fikir canlandı. Kendi mesleğimden yola çıkarak böyle bir projeye imza atmaya karar verdim. Teknolojiyi ve onu kullanmayı çok seviyorum. Teknolojinin geldiği noktanın herkes farkında. Beni en çok etkileyen gelişme ise, dokunmatik ekranlar ve okullarda yeni yeni kullanılmaya başlayan akıllı tahtalar oldu.”
262 Gelecek öngörüsü
Interpromedya Genel Müdürü Güldane Taşdemir de yarışmanın başta gençler olmak üzere aslında geleceği şekillendirecek olan herkesi gelecek üzerinde düşünmeye teşvik ettiğini belirterek, “Yarışmamız Türkiye’de büyük bir ilgi ile karşılandı. 18 günlük bir başvuru sürecinde tam 262 gelecek öngörüsü paylaşıldı. Üretilen fikirler, son derece yaratıcı ve uygulanabilir olmanın yanı sıra Türkiye’nin teknolojiye olan ilgisini ve hayallerini bilişimle gerçekleştirmeye olan inancını da kanıtlar nitelikte.”
Geleceğin mimarları
Ödül töreninde konuşan Intel Türkiye Genel Müdürü Çiğdem Ertem, Intel mühendislerinin hiç durmadan “yarın ne olabilir, insanların hayatını nasıl kolaylaştırabiliriz” diye fikirler hayal ettiklerini ve kendilerini “geleceğin mimarları” olarak tanımladıklarını dile getirdi. Ertem, ileride bugünden hayal edilemeyen yeni meslekler olacağını düşündüklerini belirterek şunları söyledi: “Türkiye insanları internet üreticisi olmalı. Türkiye’de daha çok internet tüketimi var. Burada gençlerin daha büyük potansiyeli olduğunu düşünüyoruz.”
Yarışmada kimler dereceye girdi
Senİn Yarının Yarışması’na katılan Yusuf Uğur Sözen, “Şarjım bitiyor prize takmam lazım... Şarj olması lazım olayı ortadan kalkmalı. Cihazlarımız gözümüzün görmediği elektromanyetik dalgalar ile bulundukları yerden şarj edilebilmeli” fikri ile ikinci oldu. Nurcan Ziyaretli “Satın aldığı yiyeceğin kimyasal ve hormon içeriğini bir cihazdan geçirerek öğrenmek isteme” fikrinin yer aldığı “www.us-ta.com/naturel blog” ile üçüncü olurken, Ahmet Enes Dabanlıoğlu ise, “www.us-ta.com/yarindahakolay” adlı blogu ile Intel Sosyal Medya Ödülü’nü almaya hak kazandı.”