ANKARA Devlet Opera ve Balesi (ADOB) sanatçısı Hakan Odabaşı, meslek yaşamının başından bu yana “iyilerin baş düşmanı” olan kötü karakterlere başarıyla can veriyor. “Üç Silahşörler” adlı yapıtta silahşörlerin azılı belalısı Rochefort’u canlandıran Odabaşı, rolü için saçını siyaha boyarken sanatçının yüzüne makyajla boydan boya yara izi yapıldı.
Emek harcayan karakter
“Bir filmin kahramanı, ancak kötü adamın başarılı olduğu ölçüde başarılı olabilir” sözünü bale sahnesinde kanıtlayan bir isim Hakan Odabaşı... Ankara Devlet Opera ve Balesinde 1988 yılından bu yana görev yapan sanatçı, 20 yaşında çıktığı bale sahnesinde o günden bu yana karakter rollerinin değişmez ismi. Yaptığı entrikalarla eserin iyi kahramanını zor duruma sokan, sonunda iyilerin galip gelmesiyle yenilgiye uğrayan kötü kahramanları başarıyla canlandıran Odabaşı, kimi zaman bu yapıtların da “esas kahramanı” haline gelebilecek ölçüde rolü için emek harcayan karakter oyuncularından. Son olarak “Üç Silahşörler” adlı bale eserinde “Rochefort” isimli karakteri canlandıran Odabaşı, silahşörlerin can düşmanı olan bu rol için sarı olan saçlarını siyaha boyadı. Bale sanatçısı Hakan Odabaşı, soruları yanıtlarken, bale yaşamının ilginç bir tesadüfle başladığını söyledi.
Başta bale yapamazsınız dediler ama
Odabaşı, “Ben çok top oynardım, o yaşlarda erkek çocukları çok top oynadıkları için o zamanlarda taban düşmesi hep olurdu. Zamanla taban düşmesi kalkıyor, çünkü öyle olmasa askerliğimi de yapamazdım” sözleriyle farklı bir biçimde başlayan bale serüvenini aktardı. Ankara Devlet Opera ve Balesine 1988 yılında başladığını ve o zamandan bu yana 22 yıldır karakter rollerine çıktığını belirten sanatçı, ilk olarak “Budala” adlı yapıtta kötü karakter Rogojin’in adamlarından birini oynayarak “kötü adamlar dünyasına” adım attığını söyledi.
Her rolü oynadım
Hakan Odabaşı, rollere yatkınlığını şöyle özetledi: “Annem ve babam Devlet Tiyatrolarında sanatçı.Yani, bu benim kanımda var, çünkü ben tiyatronun kulisinde büyüdüm. Şimdi bana, ‘hani neyi oynamadın’ diye sorulsa, bale eserlerinin geneline bakıldığında, gerçekten oynamadığım hiçbir rol neredeyse yok. Kadını oynadım, kötü adamı oynadım, veziri oynadım, efemine bir rolü de üstlendim.
Karakter rollerine bale sahnesinde iki kat fazla emek verilmesi gerektiğini dile getiren Odabaşı, “Benim için bir seyirci, ‘Üç Silahşörler’ balesinin ardından, ‘sen temsilde oynamadın, yaşadın’ yorumunu yaptı. Gerçekten bu rollerde oynadığım zaman bunu yaşıyorum” dedi.
Sahnede kalmak istiyorum
“Teatral anlamda da esere bir şey kattığın zaman bu öyle görüldüğü kadar kolay bir şey değil” diyen sanatçı, “Sahnede mimik yapmak kolay değil. Seyirci görmüyor değil, hepsi görünüyor sahnede. Bu karakterin içine bürünebilmek, eserin karakterini en iyi biçimde yansıtabilmek önemli” sözleriyle eserlere kattığı yorumu anlattı. Odabaşı, yıllardır formuna çok dikkat ettiğini ifade etti. “Sahnelerin kötü adamı” bale sanatındaki hedefini ise şöyle aktardı: “Bale sanatçısı kendine iyi bakarsa bu işi uzun yıllar sürdürür.Ben her zaman burada derslere tam olarak giriyorum. Yediğime ve içtiğime de çok dikkat ediyorum. Her şeyime dikkat ediyorum aslında, yaşamımın her evresine...”