Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Suriye'de 9 PKK/YPG'li Terörist Etkisiz Hale Getirildi
Suriye'de 9 PKK/YPG'li Terörist Etkisiz Hale Getirildi
Öğretmenlerimizin Emeği Geleceğimizi Şekillendiriyor
Öğretmenlerimizin Emeği Geleceğimizi Şekillendiriyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 24 Kasım Mesajı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 24 Kasım Mesajı
Bakan Tekin, 24 Kasım’da Anıtkabir’de Öğretmenlerle Buluştu
Bakan Tekin, 24 Kasım’da Anıtkabir’de Öğretmenlerle Buluştu
Güçlü Türkiye, Öğretmenlerimizin Emeğiyle Yükseliyor
Güçlü Türkiye, Öğretmenlerimizin Emeğiyle Yükseliyor
HABERLER>ASAYİŞ
31 Ocak 2019 Perşembe - 12:46

Dolandırıcılara karşı üç yöntem

TÜDEF Genel Başkanı Aziz Koçal, sosyal medyadaki sahte banka reklamlarına dikkat çekerek, "Dolandırıldığını fark edenler bankayı arayıp bloke koydursun. Savcılığa suç duyurusunda bulunup tüketici mahkemesinde dava açsın" dedi.

Dolandırıcılara karşı üç yöntem

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Aziz Koçal, sosyal medya platformlarında banka müşterilerini hedef alan sahte reklamlar bulunduğunu söyledi. Tüketicilerden herhangi bir mağduriyet yaşamamaları adına, bu paylaşımlara itibar etmemelerini ve gerekli dikkati göstermelerini isteyen Koçal, "Tüketiciler bilmelidir ki bankalar hiçbir şekilde, sosyal medya üzerinden ya da SMS ile sizden bir bilgi talep etmez. Ayrıca sizin işlem yapmak üzere bir talebiniz var ise direkt sistemde kayıtlı telefonlarınızla size ulaşır. Hiçbir banka tüketiciye belli isimler adı altında para iadesi için ya da ucuz kredi için sosyal medyada duyuru yayınlamaz. Müşteriler SMS'le ya da e-mail adreslerine gelen linkleri tıklamadan silsinler. Uyarılara rağmen ola ki bu tür işlem yaparlar ise anında bankayı arayarak bilgilendirsinler. Size bir telefon gelerek bazı bilgiler isteniyor ise telefonu kapatın, bankanızı arayıp doğruluğundan emin olun" diye konuştu.

 

LİNKLER DERHAL KAPATILMALI

Bankaların sorumluluğunun artırılmasının gerektiğini vurgulayan Koçal, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu tür sahte linkler derhal kapatılmalı ve linkleri oluşturan kişiler hakkında yasal işlemler başlatılmalıdır. Bu tür dolandırıcılıklar ile ilgili cezai müeyyideler artırılmalı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunca (BDDK), bankalar ve devlet iş birliği ile görsel medya ve televizyonlarda tüketicileri uyaran spotlar mutlaka yayınlanmalıdır. Tüketiciler bilinçlenmeli, bu hususta BDDK, bankaların ve güvenlik güçlerinin alacağı önlemler artırılmalı."

SAHTEKÂRLIK NASIL İŞLİYOR?

Son dönemde özellikle Twitter’daki sponsorlu içerik (reklamlar) üzerinden vatandaşların banka hesaplarını boşaltan dolandırıcılar, önce “Profilime kim baktı” tarzında hesaplar açıp, bunların üzerinden reklam yayınlıyor. Reklamdaki linke tıklayan kullanıcılar, açılan sayfaya kullanıcı adı ve şifrelerini girince hesapları dolandırıcıların eline geçiyor. Ortalama 400-500 takipçili hesapları, isim değiştirip çeşitli görseller kullanarak sahte banka profiline benzeten dolandırıcılar, Twitter’a ödeme yaparak reklam yayınlamaya başlıyor. Sahte banka profili tarafından yayınlanan sponsorlu içeriklerde; sözde otomobil çekilişi, kredi masrafı iadesi ve hediye dağıtımı gibi reklamlar gösteriliyor. Dolandırıcıların sözde başvuru için yayınladığı linklere tıklayan dikkatsiz vatandaşlar, açılan sayfaya internet bankacılığına giriş yaparken kullandığı bilgileri yazıyor. Hediye kazanacağını düşünerek kişisel bilgilerini dolandırıcılara teslim eden vatandaşların banka hesapları dakikalar içerisinde boşaltılıyor.

 

TWITTER NEDEN MÜDAHALE ETMİYOR

Hergün onlarca sahte banka reklamı ile karşılaştıklarını belirten Türkiye’deki Twitter kullanıcıları, sosyal medya platformuna tepki gösteriyor. Twitter’ın, ücret karşılığında yayınladığı bu reklamları gelir elde ettiği için engellemediğini savunan kullanıcılar, platformun CEO’su Jack Dorsey ve diğer yetkililere tepki mesajları yazıyor. Kullanıcılar, Twitter Türkiye’ye “Ücret karşılığı yayınladığınız sponsorlu içeriklerle dolandırıcılık yapılıyor. Neden müdahale etmiyorsunuz?” sorusunu yöneltiyor.

 
Pony Park’ta yüzleri gülüyor
 
Hadice bebeğin yaşam savaşı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Köprü altında ters döndü
Ankara'da meydana gelen trafik kazalarında 3 kişi yaralandı.
Ev farelerinin suç dosyası kabarık çıktı
Ankara Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü’ne bağlı Hırsızlık Büro ...
Başkanın evi kurşunlandı
Kalecik Belediye Başkanı Filiz Ulusoy'un evi, kimliği belirsiz kişi ya ...
 
Bulvarda zincirleme
Çankaya’da meydana gelen zincirleme trafik kazasında 6 otomobilde maddi ...
Ağaca ve polise çarpıp devrildi
Çankaya’da otomobilin önce ağaca daha sonra park halindeki 2 polis ekip ...
Faciaya merdiven dayamışlar
Ankara’da mobilya sektörünün kalbinin attığı Siteler’de, önceki akşam ...
 
Çalana da alana da hırsızlık operasyonu
Altındağ ve Keçiören ilçelerinde 20 ayrı hırsızlık olayıyla ilgili başlatılan ...
Gecekonduda tüp patladı
Afgan uyruklu 8 kişinin yaşadığı 2 katlı gecekondunun üst katında mutfak ...
Gecekonduda tüp patladı
Afgan uyruklu 8 kişinin yaşadığı 2 katlı gecekondunun üst katında mutfak ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri