Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
UEFA Uluslar Ligi Play-Off Kura Çekimi: A Milli Takım, Macaristan ile Eşleşti
UEFA Uluslar Ligi Play-Off Kura Çekimi: A Milli Takım, Macaristan ile Eşleşti
Enerjide Hedefimiz Tam Bağımsızlık
Enerjide Hedefimiz Tam Bağımsızlık
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
Bakan Ersoy, 2025 Turizm Bütçesini Tanıttı
Bakan Ersoy, 2025 Turizm Bütçesini Tanıttı
Ekim Ayında Kartlı Ödemeler Yüzde 78 Artarak 1,5 Trilyon Liraya Yükseldi
Ekim Ayında Kartlı Ödemeler Yüzde 78 Artarak 1,5 Trilyon Liraya Yükseldi
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
1 Kasım 2019 Cuma - 13:15

Dünya sahnelerinin Ankaralı yıldızı

Ankaralı Can Çakmur, henüz 22 yaşında. Genç piyanist, 2017’de ‘Uluslararası İskoç Piyano Yarışması’nda ve bir yıl sonra da Japonya’daki ‘Hamamatsu Uluslararası Piyano Yarışması’nda birinci olarak, dünya sahnelerine adını altın harflerle yazdırdı.

Dünya sahnelerinin Ankaralı yıldızı

1997 Ankara doğumlu Can Çakmur, piyano çalmaya 5 yaşında başladı. ODTÜ Geliştirme Vakfı Okulları’nda ortaokul ve lise eğitimini tamamladı, ardından konservatuar eğitimi için Almanya’nın Weimar şehrinde bulunan Franz Liszt Müzik Üniversitesi’ne gitti. Halen burada eğitimine devam eden genç sanatçı, geçen günlerde Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’na (CSO) konuk sanatçı olarak eşlik etti. 2017 yılında Uluslararası İskoç Piyano Yarışması’nda birincilik kazanan Can Çakmur, müzik kariyerindeki asıl sıçramayı ise 2018 yılında Japonya’da gerçekleşen ve dünyanın en saygın yarışmalarından biri olan Hamamatsu Uluslararası Piyano Yarışması’nda aldığı birincilikle yaptı. Yarışmanın ardından organizatörler tarafından kendisine 3 yıllık bir konser programı yapıldı. Yaklaşık bir yıldır hemen her ay Japonya’ya giden ve ülkenin en büyük senfoni orkestralarıyla birlikte solist olarak sahneye çıkan genç sanatçı, hem yarışmayı hem de sonrasında gelişen konser maratonunu şöyle anlattı:

 

BÜTÜN HAYATIMI ÖNÜME SERDİLER

“Küçüklüğümden beri bu yarışmaya katılmak istiyordum. Yarışmanın devamının böyle gelişeceğini düşünmüyordum. Kazanmak aklımın köşesinde bile yoktu. Kazandıktan sonra bazı insanlarla tanıştım. Ben sadece küçük bir adım olur diye düşünüyordum ama o kadar detaylı planlamışlar ki, bütün hayatımı önüme serdiler. Konser için ayda bir Japonya’ya gidiyorum. Yaklaşık altı aydır devam ediyor. Toplam 23 konser planlamışlar.

PEKİNEL KARDEŞLERİN PROJESİNE GİRDİM

 

Lise 2’den itibaren Pekinel kardeşlerin ‘Dünya Sahnelerinde Genç Müzisyenler’ projesine girdim. Onlar sayesinde Avrupa’ya gidip gelmeye başladım. Liseden sonra Almanya’da konservatuara başladım. Konservatuara gittiğimde müzikal bilgi olarak eksiğim kalmamıştı. ODTÜ’deki lise bu kadar ileri görüşlü olmasa, yok yazıldığım dönemlerde hocalarım bana karşı özel insiyatif almamış olsaydı, bunların hiçbiri mümkün olmazdı.

PİYANONUN TUŞLARINA KONSANTRE OLUYORUM

Can Çakmur, “Sahnedeyken sadece piyanonun tuşlarına konsantre oluyorum. 20 metrekarelik bir çalışma odasından 2 bin kişilik bir mekâna çıkıyorsunuz. Dolayısıyla algımız tamamen değişiyor” diyor.

ÖDÜL KAZANMAK BİR KAPI AÇIYOR

Japonya’nın yanı sıra başta İngiltere ve İtalya olmak üzere farklı ülkelerde çok sayıda konser veren başarılı sanatçı, “Müzik piyasasında düzenli olarak sahneye çıkmak ve konser vermek istiyorum. Yarışmalar bunun bir yolu, ama en önemlisi ödül kazanmak değil. Ödül kazanmak bir kapı açıyor. Ödülle o kapıdan bir kez geçersiniz. Bence repertuar seçimi çok önemli. Hangi bestecilerle ben kendimi daha iyi hissediyorum, bunun üzerinde çalışıyorum. Olayın büyük kısmı piyano dışında oluyor. Bir parçanın nasıl ve ne şartlar altında bestelendiğini öğreniyorum, araştırıyorum. Zihnimde bir ses imajı yaratmaya çalışıyorum. Artık insanlar mükemmeliyetçilikten çok hayal gücüne değer veriyorlar. Önceden hiç hatasız çalmak üst seviyede tutuluyordu. Şimdi ise hayal gücüne verilen değer öne çıkıyor. ‘Ben bu müzisyeni bir kez daha dinlemek istiyorum’ hissi yaratmak çok önemli. Sahne üzerinde doğru tercihleri yapmak ve inandığımız görüşlerin peşinde gitmek, öğrenmeye açık olmak önemli” ifadelerini kullandı.

KLASİK MÜZİKTEKİ MÜKEMMELLİYETÇİLİKTEN KURTULMALIYIZ

Klasik müziğin çok uzun zamandır elitist damgası yediğini belirten Can Çakmur, bunun da en büyük suçlusunun müzisyenler olduğunu söyledi ve şöyle devma etti: “Klasik müzik dinleyenler, kendilerini diğerlerinden daha üstün görüyorlar. Klasik müzik türleri ve öbür türler birbirine düşman değil. Klasik müzik ve diğer müzik türlerini birbirinden ayrı düşünemeyiz. Tanıdığım bütün klasik müzisyenler Queen’e hayran. Bu mükemmeliyetçilikten kurtulmalıyız. İnsanların dertleri güzel müzik dinlemek.”

 
Rus ötücü kuşlarından müzik ziyafeti
 
Gökbilim Merkezi alevlere teslim
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sokakların dili
Bu sezon ‘Kazı Kazan Hakkı’ isimli yeni oyunlarını izleyici ile buluşturan ...
Klarnetin ünlü isimleri Ankara’da
13-17 kasım tarihleri arasında düzenlenecek olan Uluslararası Klarnet ...
Bedri Baykam’dan boyasal durumlar
‘Boyasal Durumlar’ isimli sergisi, Galeri Siyah Beyaz’da sanatseverlerin beğenisine sunuldu.
 
Ankara’nın simgesiyiz
Mamak Belediye Başkanı Murat Köse, Ankara Kulübü Derneği Genel Başkanı ...
En anlamlı çalışma
Etimesgut Belediyesi Engelsiz Yaşam Merkezi’ndeki 25 engelli kursiyer, ...
Nalmes rüzgârı
Adigey Cumhuriyeti Devlet Akademik Halk Dansları Topluluğu ‘Nalmes’, Türkiye ...
 
Üç Türk heykeltıraş Doha’da
Heykeltıraş Asaf Erdemli, Cem Özkan ve Rıfat Koçak, Souq Waqif Sanat Merkezi ...
Kaf Dağı’nın dansçıları
Kaf Dağı’nın dansçıları, Türkiye turnesi kapsamında Ankara’da muhteşem ...
600 kursiyere eğitim veriliyor
Etimesgut Belediyesi Devlet Bahçeli Eğitim Spor ve Yaşam Merkezi’nde açılan ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri