Dünyanın en büyük gökevi konumundaki Shanghai Astronomi Müzesi kapılarını açtı. 58 bin 600 metrekarelik bir alanda kurulu müze, Shanghai Serbest Ticaret Pilot Bölgesi Lingang Özel Alanı’nda bulunuyor.
Yukarıdan bakıldığında müzenin ana binası astronomik elementlerle dolu bir çanak gibi görünüyor. Daire şeklindeki tavan penceresinden içeriye dolan ışık yerde bir noktada toplanıyor ve burası bir güneş saati gibi zamanı güneş ışıklarının durumuna göre gösteriyor.
İsimlerini, Çin mitolojisindeki güneş ve Ay sembollerinden alan Xihe ve Wangshu Kuleleri, ana binanın uyduları gibi duruyor. Ziyaretçiler, Xihe Kulesi’nde güneşi özel bir teleskoptan gözlemleyebiliyor. Teleskop sayesinde güneş üzerindeki patlamalar ve güneş lekeleri yüksek çözünürlükte görülebiliyor. Geceleri ise Wangshu Kulesi’nde bulunan çifte odaklı, bir metrelik teleskoptan Ay’ı, gezegenleri ve diğer gök cisimlerini gözlemlemek mümkün.
Müzede 120 eser sergileniyor
Shanghai Astronomi Müzesi’nin açılışı, bilimin ilerletilmesine yönelik çabalar açısından bir kilometre taşı olarak görülüyor. Ziyaretçiler, ana binada gezerken Dünya, Evren ve Odesa olmak üzere üç temalı sergiden geçerek evrenle ilgili bilgi edinebiliyor. Diğer alanlarda Çin’in astronomi çalışmaları tarihi, Mars keşfi ve bilimin çocuklar arasında popüler hale getirilmesi gibi konulara odaklanılmış.
Ana binanın yanındaki kubbeli binada ise gelişmiş lazer performans sistemi, 8K çözünürlüklü küre biçimindeki projeksiyon sistemi ve sahne sistemi kurulu. Bu sistemler sayesinde ziyaretçiler astronomi alanındaki son gelişmeleri çeşitli gösteriler izleyerek öğrenme fırsatı bulabiliyor.
Müzede Ay, Mars ve Vesta’dan yaklaşık 70 göktaşının yanı sıra Isaac Newton, Galileo Galilei ve Johannes Kepler’in çalışmaları da dahil olmak üzere 120 eser sergileniyor. Müzedeki diğer 300 serginin yarısını etkileşimli sergiler teşkil ediyor. Veri görselleştirme, artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik ve biyometrik teknolojileri ziyaretçilerin etkileşimle astronomik ve bilimsel bilgi edinmelerini sağlıyor.
Müzenin kurulması için 10 yıla yakın bir süre çalışma yapan Çin Bilimler Akademisi Üyesi ve Gökbilimci Ye Shuhua, “Çin 21’inci yüzyılda derin uzayda son derece başarılı keşiflere imza attı” diye konuştu. Ye’ye göre bir gökevi inşa etmek, astronomi bilimini popüler hale getirmek ve gençlerin bu alandaki eğitimini desteklemek açılarından son derece önemli.
Diğer yandan Çin’de bilim kurgu ve astronomi giderek daha çok kişinin ilgisini çekiyor. 2019 yılında Çin’in bilim kurgu sektörünün toplam değeri 2018’e kıyasla yüzde 44,3 büyüyerek 65,87 milyar yuan (10,17 milyar dolar) oldu. Yerli bilim kurgu filmlerinin gişe hasılatı da 2018 yılına göre iki kat arttı. Hamburd Gökevi Direktörü ve Uluslararası Gökevleri Topluluğu’nun eski Başkanı Thomas Kraupe, müze ile ilgili şu değerlendirmede bulundu: Müze projesinin ilk aşamalarında yer alma ayrıcalığını yaşadım ve müzenin bizimle ilgili, evrenle ilgili hikayeleri aktararak gelecek nesillere ilham kaynağı olmasını diliyorum.
Kaynak:Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı