Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
HABERLER>EKONOMİ
18 Ekim 2021 Pazartesi - 15:49

Ekonomik gelişmeler

BBu sabah negatif açılış ve sonrasında 1400 – 1433 arasında işlem aktivitesi bekliyoruz. ( Deniz Yatırım )

Ekonomik gelişmeler

Piyasa Yorumu: Bu sabah BIST100’de aşağı yönlü bir açılış bekliyoruz. Dün endeks 1397.15 – 1421.69 arasında işlem gördü ve günü -0.15% değişimle 1409.56 seviyesinde kapattı. İşlem hacmi ortalama seviyede gerçekleşti. Bu sabah negatif açılış ve sonrasında 1400 – 1433 arasında işlem aktivitesi bekliyoruz.

Piyasalarda Bugün

Bugüne dek Sabah Stratejisi notlarımızda sık sık dile getirdiğimiz ve 2021 yılının ana fiyatlama teması olduğunu düşündüğümüz ‘reflasyon teması eksenli işlemler’ küresel piyasalarda etkili olmaya devam ediyor. Elbette ana belirleyici rolü de emtia grubundaki yükseliş üstleniyor. Nitekim geride kalan haftanın işlemleri de bu eksende eğilimlerin gerçekleştiğini gösterdi. Bloomberg emtia endeksi haftalık bazda %2.05 yükseliş sergilerken, son 8 haftanın 7’sini pozitif tarafta yer alarak tamamlamış oldu. Amerikan dolarının global göstergesi konumunda olan DXY 5 hafta sonra ilk kez ekside kapanış gerçekleştirirken, %-0.14 ile takip edildi. Hisse senetleri cephesi ise gelişmiş ve gelişmekte olan ülke varlıkları açısından birlikte olumlu seyretti. MSCI dünya endeksi %2.16, GOÜ endeksi ise %2.12 yükselirken, USD bazında MSCI TR endeksi ise %-2.28 performans sergiledi. Böylece MSCI TR endeksi son 6 haftanın 5’inde olumsuz tarafta şekillenmiş oldu.

Dünya ekonomisi bir yandan pandemi ile mücadele ederken bir yandan da toparlanma eğilimini devam ettirmeye çabalıyor. Riskler farklı kanallar üzerinden devam ederken risk iştahı ise genel olarak canlı seyrediyor. ABD’de hisse senetlerinin haftalık performansı Temmuz ayından bu yana gözlenenin en iyisine işaret ederken, açıklanan beklenti üzeri şirket karlılıkları ve perakende satışlar verisindeki sürpriz pozitif tablo bu eğilimi destekliyor. Öte yandan tüketici güveni ise 10 yılın en düşük seviyesinde karşımıza çıkıyor ve gelecek açısından risklerin hali hazırda canlı kalmaya devam ettiğini gösteriyor.

Bu sabah haftanın global anlamda belki de en önemli verisi olan Çin büyüme rakamları ile güne başladık. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi 3Ç döneminde bir öncekine kıyasla sadece %0.2 büyüme sergilerken, yıllık değişimde ise %7.9’dan %4.9’a geriledi. Beklentilerin gerisindeki bu performans Çin’in kendi içerisinde barındırdığı yapısal problemlerin bir kez daha net şekilde karşımıza çıkmasına işaret ediyor. Asya-Pasifik bölgesindeki bir diğer önemli gelişme ise Yeni Zelanda’da enflasyonun 10 yılın yükseğinde takip edilmesi ve Avustralya ve Yeni Zelanda getiri eğrilerinin yukarı yönde sert şekilde hareket etmesi olmakta. 3y vadeli Avustralya tahvilinde faiz Cuma kapanışına kıyasla +18bp olurken, ABD 10y tahvili de yeniden %1.60 sınırına dayanmış durumda.

Yeni haftada aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bazı gelişmekte olan ülkelerin kritik para politikası toplantıları yakından takip edilecek. Macaristan’da yarın faizin +15bp, Rusya’da ise Cuma günü +50bp revize edilmesi beklenirken, TCMB noktasında ise faiz indirimi seviyesine yönelik 50-100bp arasında katılımcıların indirim başlığında yoğunlaşma sergilediği görülüyor. CFTC’nin açıkladığı haftalık verilerde henüz önemli bir Amerikan doları pozisyonu çözülmesine yönelik işaret bulunmazken, JPY’de açılan kısa yönlü pozisyonlar dikkat çekmekte.

Piyasalar

Hafta başlangıcı bir kez daha emtia grubundaki yükseliş, Amerikan doları değerlenmesi ve faizlerin yukarı yönlü baskısı eşliğinde karşımıza çıkmakta. Çin’de açıklanan 3Ç GSYH verilerinin beklentilerin gerisinde kalması spot Asya ve vadeli hisse senedi endekslerinin negatif tarafta şekillenmesine zemin hazırlarken, ABD 10y tahvilinde faizin yeniden %1.60 eşik değerine ulaşması ihtiyatlı duruşu destekliyor. Tüm bu gelişmeler ışığında yerel varlıklardaki açılışın da olumsuz tarafta şekillenmesini bekleriz.

Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %-0.78 performansla tamamlarken, BIST 100 endeksi kapanışı %0.16 düşüşle 1409 puan seviyesinden gerçekleşti. 10y vadeli tahvilde faizin son düzeyi %19.96 olurken, ülke risk primi 449bp düzeyinden takip edildi.

EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışlarının tamamı olumlu yönde gerçekleşti. Euro Stoxx 50 %0.82, FTSE 100 %0.37, DAX %0.81 ve Rusya (RTS, USD) varlıkları %0.83 düzeyinde performans sergilerken, işlem hacimleri son 5 gün ortalamalarının %60 üzerine varan rakamlarda takip edildi.

Amerika kıtası işlemlerinde iyimserliğin Avrupa seansından bir adım ileriye taşındığı görüldü. Dow Jones %1.09, S&P 500 %0.75 ve Nasdaq %0.50 ile günü sonlandırırken; Bovespa %1.29, Merval ise %2.31 düzeyinde performans sergiledi.

Asya’da hafta başlangıcı negatif tarafta şekilleniyor. TSİ 08.35/ NKY 225 %-0.24, Hang Seng %- 0.53, CSI 300 %-1.53 ve KOSPI %-0.10 ile fiyatlanmakta.

Fiyatlamalar

BIST 100 endeksinde 1369-1350 seviyeleri destek, 1420-1450 ise direnç olarak yakından izlenebilir. Global Amerikan doları fiyatlamalarının EUR çaprazları üzerinde etkili olmaya devam etmesini bekliyoruz. 1.1530-1.1490 destek, 1.17 ise direnç olarak izlenebilir.

CFTC Verileri, 12 Ekim - JPY cephesindeki eğilim dikkat çekiyor

CFTC tarafından açıklanan data setine göre spekülatörlerin 12 Ekim haftası işlemlerinde (gecikmeli eğilim) nette 0.3 milyar dolar Amerikan doları satışı gözlendi. Hesaplamalarımıza göre, spekülatörler Haziran FOMC toplantısından bu yana yaklaşık 42 milyar dolarlık uzun yönlü USD pozisyonlanması gerçekleştirdiler. Veri dönemi içerisinde; dolar endeksi kontratı +3036, EUR +3936, GBP +8039 ve JPY - 12940 ile hareket ederken; emtia cephesinde Brent +2097, XAU ise +2957 ile pozitif tarafta yer aldılar. ABD tahvillerinde kısa vadede (2y) +1581, uzun tarafta ise (10y) +14709 ile alım eğilimi söz konusu oldu. SPX +25999 kontrat düzeyinde takip edildi.

Düşüncemiz: Amerikan dolarına yönelik yatırımcı talebinde değişiklik söz konusu değil. Dolar endeksi kontratı aralıksız 8 haftadır CFTC nezdinde uzun yönlü kapanış gerçekleştirirken, geride kalan veri dönemi içerisinde EUR cephesinde sınırlı-olumlu şeklinde tanımlayabileceğimiz toparlanma, JPY’de ise politik haber akışındaki değişime paralel azalış gözlendi. Ekim ayında Amerikan doları pozisyonlarının alıcılı seyretmesini beklemeye devam ediyoruz.

Kaynak:Deniz Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Çin'in akıllı ev aletleri sevkiyatı 2021’de yüzde 14,6 arttı
 
Devlet korumasında yetişen 1050 genç kamuda istihdam edilecek
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Küresel piyasalar
Güçlü gelen banka bilançoları, beklentileri aşan perakende satışlar verisi ...
Günün gelişmeleri
Cuma günü yurtiçinde Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Eylül ayına ...
Uluslararası piyasalar raporu
Avrupa borsaları dünü yükselişle kapattı. Almanya'da DAX 30 endeksi % ...
 
Küresel piyasalar
Dün ABD piyasaları, güçlü gelen banka bilançolarına ek olarak makro veriler ...
Piyasaların yönü
Döviz kurundaki yükseliş yurt içi piyasalarda baskı yaratırken, BIST100 ...
Kur cephesinde yeni zirve test edilirken, risk iştahında dalgalı seyir ön planda
Küresel ölçüde risk iştahında yeniden toparlanma çabası mevcut.
 
Yurtiçi piyasalar
Mevcut risklere yenileri eklenirken endekste 1400 üzerinde tutunma çabası ...
"Yüksek enflasyon geçici değilse?"
ABD'de Eylül ayı tüketici fiyatları bir önceki aya göre %0,4 arttı, piyasa ...
Merkez Bankası'nda görevden alma
Merkez Bankası'nın 2 başkan yardımcısı ile para politikası üyesi görevden alındı.
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri